Slovenski filmi v Karlovih Varih

30. junij 2015
V petek se začenja 50. Mednarodni filmski festival v Karlovih Varih. Najpomembnejši filmski festival Centralne in Vzhodne Evrope bo potekal od 3. do 11. julija.

Letošnji jubilejni festival, ki vsako leto predstavi okoli 200 filmov, bo odvrtel tudi štiri slovenske koprodukcije.

Svojo mednarodno premiero bo doživela hrvaško slovenska srbsko črnogorska koprodukcija Ti me nosiš, celovečerni prvenec režiserke Ivone Juka. Film, ki govori o prizadevanjih treh sester za sprejetje, odrešitev in nove priložnosti, bo prikazan v tekmovalnem programu Vzhodno od Zahoda (East of the West).

Prav tako si bo občinstvo v Karlovih Varih imelo priložnost ogledati slovensko manjšinsko koprodukcijo Zenit (Zvizdan), režiserja Dalibora Matanića, ki bo prikazana v sekciji Horizonti (Horizons). Sekcija Horizonti predstavlja filme, ki so osvojili nagrade na najpomembnejših festivalih. Zenit je prejel nagrado žirije v tekmovalnem programu „Un Certain Regard" letošnjega 68. Filmskega festivala v Cannesu. Film prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni.

Kosec, režiserja Zvonimirja Jurića, ki je nastal v koprodukciji hrvaške Kinorame in slovenskega Forum Ljubljana, se je uvrstil v izbor desetih najpomembnejših evropskih filmov, ki bodo v Karlovih Varih predstavljeni v sekciji filmskih kritikov revije Variety (Variety Critics' Choice).
Film je v Sloveniji bil premierno prikazan novembra na Liffu, od aprila pa je v redni distribuciji po slovenskih kinematografih. Kosec nas popelje v tri zgodbe, med seboj prepletene, ki se zgodijo v eni sami usodni noči in postopoma razkrivajo podobo človeka, ki ostaja zaznamovan s svojim zločinom.

V sekciji Drug pogled (Another View) bo na ogled ciprsko grško slovenska koprodukcija Impressions of a drowned man, režiserja Kyrosa Papavassiliousa. Gre za meditativno dramo o umetniku, njegovem življenju in smrti, pa tudi njegovem iskanju spominov. Pri filmu je sodeloval slovenski producent Restart.

V sklopu festivala pa bo potekal tudi dogodek Work in Progress, kjer bodo producenti imeli možnost predstaviti svoj projekt. Na dogodku se bo predstavilo 15 filmov, med njimi tudi slovenski igrano-dokumentarni projekt Houston, težavo imamo! režiserja Žige Virca.

uradna stran festivala

Povezane novice