Dnevi slovenskega filma v Pulju

06. maj 2024
Danes se bodo v Pulju začeli  tradicionalni Dnevi slovenskega filma, ki bodo potekali med 6. in 9. majem v kinu Valli, osrednjem puljskem kinematografu.

8. Dnevi slovenskega filma se bodo drevi začeli s projekcijo filma Vzornik režiserja Nejca Gazvode,  jutri  se bodo nadaljevali s filmom Zbudi me  režiserja Marka Šantića.  V sredo  bo na sporedu  film Jezdeca režiserja Dominika Menceja, v četrtek pa celovečerni dokumentarni film Telo režiserke Petre Seliškar.

Vzornik je bil lansko leto premierno predstavljen na Festivalu slovenskega filma, prikazali pa so ga na festivalih v Cottbus, Tallinu in Beogradu. Film, katerega producenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, je nastal v mednarodni koprodukciji (Slovenija, Češka, Italija, Srbija). Koproducenti filma so še češki Evolution Films, italijanski La Sarraz Pictures in srbski Biberche.

Filma Zbudi me in Telo začenjata tudi distribucijo v hrvaških kinodvoranah. Jutrišnjo projekcijo filma Zbudi me bodo zato pospremili režiser Marko Šantić, igralec Jurij Drevenšek, direktor fotografije Ivan Zadro in hrvaški koproducent Jure Bušić iz Jaka produkcija.

Celovečerni igrani film Zbudi me je imel svetovno premiero novembra 2022 na mednarodnem filmskem festivalu Black Nights v Talinu, ki je zadnji festival svetovnih premier v tekočem letu. Film, katerega producenta sta Danijel Hočevar in Zala Opara iz produkcijske hiše Vertigo, je nastal v mednarodni koprodukciji.  Ob Jaka produkcija iz Hrvaške  je koproducent tudi  Living Pictures iz Srbije,

Prvenec Jezdeca  Dominika Menceja je svetovno premiero doživel  leta 2022 na filmskem festivalu v Sarajevu in je bil naš zadnji kandidat za oskarja. Fim je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara. Koprodukcijske hiše so Antitalent (Hrvaška), Sense production (Srbija), Transmedia (Italija), Novi film (Bosna in Hercegovina).

V četrtek, 9. maja bo na sporedu dokumentarni film Telo, projekcije pa se  bo udeležila tudi režiserka Petra Seliškar. Film je slovensko-hrvaško-makedonska koprodukcija, pri kateri so sodelovali Petra Pan film, PPFP in Wolfgang i Dolly.

Film je bil premierno prikazan na zadnjem Sarajevskem filmskem festivalu, januarja na francoskem festivalu FIPADOC je bil izbran med enajst najboljših dokumentarnih filmov leta 2023, hrvaško premiero pa je pravkar imel na festivalu ZagrebDox.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in se bodo v Pulju odvrteli opremljeni s hrvaškimi podnapisi ob 19:00 uri.

Organizatorji Dni slovenskega filma v Pulju so Slovensko kulturno društvo Istra – Pula, v sodelovanju s Pula film festivalom in Kinom Valli ter Slovenskim filmskim centrom. Glavna pokrovitelja dogodka sta Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Svet za narodne manjšine Republike Hrvaške. Dogodek sta podprla tudi Istrska županija in mesto Pulj. Današnje otvoritve se bo udeležil tudi minister Matej Arčon, ki je pristojen za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu.

Povezane novice