Dokumentarni film Duhovnica potuje  na festival Hot Docs v Torontu

27. marec 2024
Film je na 26. Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljšo montažo, nagrado za najboljši film po izboru občinstva in nagrado za najboljši film po izboru Društva slovenskih filmskih publicistov in publicistk.

Na festivalu dokumentarnega filma »Hot Docs« v Torontu, ki bo imel svojo 31. izdajo in bo potekal   od 25. aprila do 5. maja, se je v sklopu programa »The Changing Face of Europe«, v izbor devetih evropskih dokumentarnih filmov, uvrstil tudi dokumentarni celovečerni film Duhovnica   režiserke Maje Prettner, ki je  ob tej priložnosti izjavila: »Vesela sem in počaščena, da bo naš film po lepih odzivih doma, prestopil meje in dosegel tudi mednarodno publiko  na Hot Docs v Torontu. Hvaležna sem glavni nastopajoči Jani in celotni ekipi, ki je z mano več let soustvarjala to zgodbo. Izplačalo se je vztrajati in predvajanje filma v sklopu tako pomembnega festivala, je resnično lepo darilo in dobra popotnica vsem nam in tudi slovenskemu dokumentarnemu filmu.«

Program nastaja v sodelovanju  evropskega promocijskega združenja European Film Promotion (EFP) s programskim vodstvom festivala, ki je letos že sedmič izbralo evropske dokumentarne filme, ki po njihovi presoji najboljše predstavljajo programsko vodilo sekcije najpomembnejšega severno-ameriškega dokumentarnega filmskega festivala in »novo evropsko sedanjost raziskujejo iz kulturnega, socialnega, geopolitičnega in ekonomskega vidika«. Med devetimi filmi je ena svetovna in dve mednarodni premieri, med njima je tudi film Duhovnica.

Film več let spremlja evangeličansko duhovnico Jano, ki se odloči za izstop iz duhovniškega poklica. Pri tem pa se mora soočiti s težo dodatnih izzivov – od spolne zlorabe v otroštvu in odpiranja starih ran do reševanja zapletenih družinskih odnosov.

Dokumentarec je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, producenta filma sta Boštjan Virc in Nataša Vugrinec iz Studia Virc.

O lepem mednarodnem uspehu Duhovnice je producentka Nataša Vugrinec povedala:

»Rada bi se najprej zahvalila minimalni ekipi, ki je nekaj let snemala material za dokumentarni film na pogon lastnega entuziazma, še preden je film sploh dobil producenta. Veseli me, da je napočil trenutek, ko je bila intimna pripoved iz "majhne" Slovenije, prepoznana kot zgodba, ki ima kaj povedati tudi v "velikem svetu" kot je severna Amerika. To priznanje nam daje tudi zagon za prihodnje projekte. »

Filmi so bili izbrani na podlagi predlogov evropskih ustanov za filmsko promocijo, ki so članice organizacije EFP. Pred tem se je v taistem programu leta 2019 predstavil dokumentarni film Koliko se ljubiš režiserke Nine Blažin.

Navzoči bodo vsi filmskih ustvarjalci, ki bodo predstavili svoje filme in po projekcijah sodelovali v razpravah z izkušenim občinstvom festivala »Hot Docs«. Poleg tega bodo sodelovali pri strokovnih dogodkih, vključno z delavnicami, predstavitvami in srečanji z vodji festivalskih programov ter predstavniki distributerjev, s čimer bodo razširili svojo profesionalno mrežo na mednarodni ravni, svojim filmom pa olajšali dostop na severnoameriški trg in druge mednarodne trge.

Program »The Changing Face of Europe« podpirajo naslednji člani EFP:

Cinecittà (Italija), Češki filmski center, Danski filmski inštitut, Estonski filmski inštitut, Grški filmski center, Nacionalni madžarski filmski inštitut, Norveški filmski  inštitut, Slovenski filmski center in  Unifrance.

Medijski partnerji so Variety, POV Magazine, Business Doc Europe in  Cineuropa.

EFP je edinstvena mreža 37 evropskih promocijskih agencij iz vse Evrope, ki zastopajo svoje nacionalne filme in talente. Pod okriljem organizacije EFP članice skupaj promovirajo raznolikost in duh evropskega filma ter talentov na ključnih mednarodnih filmskih festivalih in tržnicah, zlasti zunaj Evrope. EFP finančno podpirajo organizacije članice in program EU MEDIA – Ustvarjalna Evropa.  Sedež EFP deluje v Hamburgu s podporo nemškega zveznega komisarja za kulturo in medije, Filmskega sklada Hamburg Schleswig-Holstein in Ministrstva za kulturo mesta Hamburg.

Povezane novice