Dokumentarni celovečerni prvenec režiserke Nine Blažin Koliko se ljubiš? na festivalu »Hot Docs« v Torontu

16. april 2019
Film je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši dokumentarni film.

Na festivalu dokumentarnega filma »Hot Docs« v Torontu, ki bo potekal petindvajsetič, in sicer od 25. aprila do 5. maja, se je v sklopu programa »The Changing Face of Europe« izmed deset evropskih dokumentarnih filmov uvrstil tudi dokumentarni celovečerni film scenaristke in režiserke Nine Blažin Koliko se ljubiš?.

Film je na 21. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši dokumentarni film, ki pripoveduje o brezdomki Viktoriji, ki raziskuje zapuščene objekte. Obiskuje svojega moža v zaporu. Poskuša najti stanovanje s tekočo vodo, kopalnico in toplo posteljo. Po zaporu so načrti veliki: najti stanovanje, službo, začeti novo življenje. Hkrati imata oba težave z odvisnostjo. Jima bo uspelo? Film skozi njuno zgodbo govori o željah, ki jih imamo vsi: biti ljubljen, pripadati nekomu, nekam spadati. A najprej moramo imeti radi samega sebe. 

Žirija je v utemeljitvi zapisala: »Nina Blažin je z občutljivim dokumentarnim pogledom vstopila v življenje dveh mladih odvisnikov; podala se je v svet, ki ga radi preslišimo in spregledamo. Portretiranca živita na eksistencialnem robu, vendar se tudi tam najde nekaj ljubezni in potrebe po lepoti. Svoja junaka nam je približala do najintimnejših plasti, hkrati pa je s plemenitim avtorskim občutkom ohranila njun človeški ponos. Kljub zahtevnemu dokumentarističnemu pristopu pa film uspe razmišljati tudi vizualno.« Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra, producent filma je Jani Sever iz produkcijske hiše Sever & Sever. Film je bil v mesecu februarju prikazan tudi na festivalu ZagrebDox, ki je eden najpomembnejših filmskih dokumentarnih dogodkov v regiji.

Program »The Changing Face of Europe« poteka letos drugič in je posvečen temam, kot so osebna in kulturna identiteta, verske in spolne pravice žensk ter novi življenjski koncepti. Program, namenjen razmisleku o družbenih, kulturnih in gospodarskih spremembah, ki vplivajo na današnjo Evropo, organizira »European Film Promotion« (EFP), v sodelovanju s kanadskim mednarodnim festivalom dokumentarnega filma »Hot Docs«. Predstavljenih bo deset novih evropskih dokumentarcev – vključno s štirimi mednarodnimi in eno severnoameriško premiero. Filmi so bili izbrani na podlagi predlogov evropskih ustanov za filmsko promocijo, ki so članice organizacije EFP. Iz izbora sta razvidni izjemna raznolikost in kakovost evropskih dokumentarnih filmov. Opaziti je mogoče tudi vedno večjo navzočnost ženskih del – osem od desetih filmov so ustvarile ženske režiserke.

Navzoči bodo vsi filmskih ustvarjalci, ki bodo predstavili svoje filme in po projekcijah sodelovali v razpravah z izkušenim občinstvom festivala »Hot Docs«. Poleg tega bodo sodelovali pri strokovnih dogodkih, vključno z delavnicami, predstavitvami in srečanji z vodji festivalskih programov ter predstavniki distributerjev, s čimer bodo razširili svojo profesionalno mrežo na mednarodni ravni, svojim filmom pa olajšali dostop na severnoameriški trg in druge mednarodne trge.

Program »The Changing Face of Europe« podpirajo naslednji člani EFP: Danski filmski inštitut, Estonski filmski inštitut, German Films, Madžarski nacionalni filmski sklad, Nacionalni filmski center Latvije, Litovski filmski center, Slovenski filmski center, Švedski filmski inštitut in Swiss Films.

»Hot Docs« je največji severnoameriški festival dokumentarnih filmov s konferenco in tržnico. Občinstvo Toronta in mednarodni predstavniki si bodo lahko ogledali več kot 200 dokumentarnih filmov iz Kanade in drugih delov sveta. Organiziranih bo tudi veliko konferenčnih srečanj ter tržnih prireditev in storitev za ustvarjalce dokumentarnih filmov, vključno z znamenitimi dogodki  »Hot Docs Forum«, »Hot Docs Deal Maker« in »Doc Shop«.

EFP je edinstvena mreža 38 evropskih promocijskih agencij iz vse Evrope, ki zastopajo svoje nacionalne filme in talente. Pod okriljem organizacije EFP članice skupaj promovirajo raznolikost in duh evropskega filma ter talentov na ključnih mednarodnih filmskih festivalih in tržnicah, zlasti zunaj Evrope. EFP finančno podpirajo organizacije članice in program EU MEDIA – Ustvarjalna Evropa.  Sedež EFP deluje v Hamburgu s podporo nemškega zveznega komisarja za kulturo in medije, Filmskega sklada Hamburg Schleswig-Holstein in Ministrstva za kulturo mesta Hamburg.

Povezane novice