Slovenski filmi na mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji

12. marec 2024
28. edicija festivala bo potekala od 13. do 31. marca, v program so se uvrstili trije slovenski filmi: Opazovanje režiserja Janeza Burgerja in manjšinski koprodukciji Niti besede  režiserke Hanne Slak ter Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlića.

Film Opazovanje, ki je imel mednarodno premiero novembra na mednarodnem filmskem festivalu v Talinu (Black Night Film Festival), je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljšo žensko vlogo (Diana Kolenc). Film je nastal v produkciji Staragara in je slovensko-hrvaško-italijansko-makedonska koprodukcija. Scenarij za film sta napisala Janez Burger in Srdjan Koljević, direktor fotografije je bil Marko Brdar, ob Diani Kolenc pa so nastopili še Nataša Keser, Vladimir Vlaškalić, Jure Henigman in Benjamin Krnetić. Ne festivalu v Sofiji bo film na sporedu 21. in 22. marca. Na največjem bolgarskem festivalu bo Opazovanje na ogled  v tekmovalnem programu dvanajstih filmov iz  balkanske  regije.

V tem programu bo na ogled tudi manjšinska koprodukcija Varuhi formule režiserja Dragana Bjelogrlić  in koprodukciji Perfo, ki se je v Sloveniji že uspešno predstavil v kinodvoranah, svojo pot pa je začel na filmskem festivalu v Locarnu.

V filmu poleg slovenskega igralca Jurija Drevenška igrajo Dragan Bjelogrlić, Predrag Miki Manojlović, Alexis Manenti, Radivoje Raša Bukvić, Lionel Abelanski, Ognjen Mićović, Anne Serra, Jérémie Laheurte  in drugi. Glasbo pa je Bjelogliću pomagal izbrati Magnifico.

Film bo na sporedu 20. in 21. marca.

V tekmovalnem programu sedmih (7) filmov  za mladino bodo prikazali manjšinsko koprodukcijo Niti besede slovenske režiserke  Hanne Slak, ki živi v Berlinu in je posnela svoj prvi večinsko nemški film, v koprodukciji s Slovenijo in Francijo. Slovenski koproducent je Staragara. Film je imel svetovno premiero na filmskem festivalu v Torontu, slovenska premiera je bila na zadnjem Ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu. Hanna Slak je tudi scenaristka filma, direktorica fotografije je bila Claire Mathon, glasbo je napisala Amélie Legrand,  glavne vloge v filmu so imeli Maren Eggert, Jona Levin Nicolai, Maryam Zaree, Mehdi Nebbou in  Marko Mandić. Film bo na sporedu 19. marca.

Vsi filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Hanna Slak pa bo na festivalu tudi predsednica žirije tekmovalnega  programa balkanske regije.

Pomemben del festivala je tudi strokovni program (Sofia Meetings), kjer producenti in režiserji predstavljajo izbrane  filme v nastajanju.

V programu filmov v postprodukciji se bo festivalskim selektorjem in prodajnim agentom predstavil Izgubljeni sin, drugi film Darka Štanteta, producentov Miha Černeca in Nine Robnik iz Staragara (Slovenjia), Propeler Film (Hrvaška), Kaval Film (Severna Makedonija), Staragara I.T. (Italija), Graal (Grčija.) Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

Predstavil pa se bo tudi film Nadure, ki nastaja brez javnih sredstev, v režiji Arona Horvatha, ki je tudi producent in Ave Nim (Avstrija).

 

 

Povezane novice