Slovenska filma na mednarodnem filmskem festivalu v Sofiji

14. marec 2023
27. edicija festivala bo potekala od 16. do 31. marca, v program sta se uvrstila dva slovenska filma, Jezdeca režiserja Dominika Menceja in Mož brez krivde v režiji Ivana Gergoleta.

Pervenec Dominika Menceja, ki je svetovno premiero doživel lansko leto na filmskem festivalu v Sarajevu, se odvija v letu 1999. Najboljša prijatelja svoja mopeda predelata v stilu chopperjev in se iz rodne vasice odpravita na motoristično popotovanje po Sloveniji in Hrvaški. Na poti se jima pridružita mlada ženska s skrivnostno preteklostjo in star motorist, ki je iskal ljubezen po vsem svetu, a je še ni našel. V skupnih dogodivščinah izzivajo sami sebe in drug drugega, trgajo vezi s starimi pojmovanji in sprejemajo nova. A pot je izdajalska: ob nenadni smrti sopotnika je na kocki njihovo prijateljstvo, bolečina pa tako neznosna, da mora biti nekdo kriv …

Scenarij za film sta napisala režiser in Boris Grgurović, v njem igrajo Timon Šturbej, Petja Labovič, Anja Novak in Nikola Kojo. Direktor fotografije je Janez Štucin, montažerja sta Andrej Nagode in Matic Drakulić, scenografka je Iva Rodić, oblikovalka maske Tatjana Lipanović, kostumografka Katarina Zaninović, skladatelj Luca Ciut, oblikovalec zvoka je Samo Jurca.

Fim je nastal pod okriljem produkcijske hiše Staragara. Koprodukcijske hiše so Antitalent (Hrvaška), Sense production (Srbija), Transmedia (Italija), Novi film (Bosna in Hercegovina) ter NuFrame (Slovenija).

Film Jezdeca z aprilom prihaja tudi pred domače občinstvo, 5. aprila se bo v Kinodvoru zgodila slavnostna premiera, po tem pa si ga bo moč ogledati v kinematografih širom Slovenije. V pričakovanju domače distribucije sta režiser in producent zapisala:

"V današnjem svetu, ki je videti bolj zaprt in deljen kot kadarkoli prej, potrebujemo zgodbe, ki preizprašujejo ta status quo. Tako se tudi liki v filmu soočajo z vzorci, v katere so potisnjeni na tak ali drugačen način. Vse prepogosto pozabljamo, da je identiteta, ki jo nosimo kot posamezniki, nekaj, kar se spreminja in oblikuje na podlagi lastnih odločitev, ki jih na poti življenja sprejemamo. Film se tako ukvarja z upanjem, osebnimi prepričanji in idejo o svobodi, v svojem bistvu pa govori o spremembi – možnosti, ki jo imamo vsi," - Dominik Mencej, režiser

"Veseli smo, da film prihaja pred domače občinstvo in se ekipa filma lahko ponovno sreča ter pogosti nekaj posebnih gostov, ki pridejo na našo premiero. Po uspešni festivalski turneji na Balkanu in v Nemčiji, bo svojo pot nadaljeval še po ostalih državah, ki so film koproducirale. Do zdaj je požel veliko navdušenja in veselimo se, da si ga boste lahko ogledali tudi na domačih platnih." - Miha Černec (Staragara), producent

Mož brez krivde je svetovno premiero imel novembra 2022 na festivalu Black Nights v Talinu. Pripoveduje o Angeli, azbestni vdovi, ki spozna moškega odgovornega za smrt svojega moža. Da bi ga lahko kaznovala, postane njegova negovalka, s tem pa se poda v čustveni labirint, v katerem ne ločuje maščevanja od odpuščanja in laži od resnice.

V glavnih vlogah v filmu zaigrata Branko Završan in italijanska igralka Valentina Carnelutti, ki je od leta 1995 igrala v več kot 40 filmih režiserjev kot so Marco Tullio Giordana, Theo Angelopoulos, Paolo Virzi, … Igrajo še: Enrico Inserro, Rossano Mortara, Livio Rossi, Alessandro Bandini, Giuso Merli ter Paolo Rossi.

Pri filmu sodelujejo še direktorica fotografije Debora Vrizzi, scenograf Marco Juratovec, kostumografinja Gilda Venturini, montažerka Natalie Cristiani, glasbo je napisal Luca Ciut, oblikovalce zvoka je Julij Zornik, oblikovalka maske pa Alenka Nahtigal.

Tudi Mož brez krivde je nastal v produkciji Staragara in v koprodukciji z italijansko produkcijsko hišo Transmedia Produzione in hrvaškim Propeler filmom.

Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice