Na Pöff v Talinu številni slovenski filmi

14. november 2023
Na mednarodnem filmskem festivalu v Estoniji se ta mesec vrstijo slovenski filmi. Jutri bo mednarodno premiero tam dočakal novi film Janeza Burgerja Opazovanje in sicer v sekciji po izboru kritikov.

Pomemben baltski mednarodni festival PÖFF, znan tudi kot Tallinn Black Nights Film Festival, poteka že 27. leto. 3. novembra ga je  slavnostno otvorila zgodovinska drama Varuhi formule, slovenska manjšinska koprodukcija v režiji Dragana Bjeloglića in koprodukciji Perfo, ki je prejšnji teden uspešno odprla tudi naš Liffe. 

Film nas popelje v čas hladne vojne, v oktober leta 1958. Med raziskovalnim delom v jedrskem reaktorju Vinča pri Beogradu je skupina mladih komunističnih znanstvenikov izpostavljena obsevanju smrtonosnega odmerka urana. Da bi jim rešili življenje, jih nemudoma pošljejo v pariško bolnišnico Fondation Curie na zdravljenje pod vodstvom priznanega profesorja Mathéja. Prepričan, da so izdelovali jedrsko orožje, Mathé predlaga tvegan in do takrat na ljudeh še nikoli izveden poseg presaditve kostnega mozga. Gre zgolj za eksperiment na človeških »poskusnih zajčkih« ali jim resnično želi pomagati?

V filmu poleg slovenskega igralca Jurija Drevenška igrajo Dragan Bjelogrlić, Predrag Miki Manojlović, Alexis ManentiRadivoje Raša Bukvić, Lionel AbelanskiOgnjen MićovićAnne SerraJérémie Laheurte  in drugi. Glasbo pa je Bjelogliću pomagal izbrati Magnifico.

Na mednarodnem filmskem festivalu v Estoniji, ki bo potekal še do 19. novembra se v različnih programskih sekcijah že ves mesec vrstijo filmi, ki so (razen omenjenega kratkega) nastali s finančno pomočjo Slovenskega filmskega centra. Jutri bo tam mednarodno premiero dočakal film Janeza Burgerja Opazovanje in sicer v sekciji po izboru kritikov.

Burgerjev šesti celovečerni film v ospredje postavlja odgovornost posameznika, predvsem v primerih, ko je priča nasilju in kaznivim dejanjem, četudi zgolj preko družbenih omrežij. Zgodba (scenarij sta spisala Janez Burger in Srdjan Koljević) zasleduje reševalko Laro, ki Kristijanu pomaga do oskrbe v bolnišnici, potem ko so ga neznanci brutalno pretepli in to v živo prenašali po facebooku. Čeprav si je šokantni dogodek ogledalo skoraj dvajset tisoč ljudi, nihče ni poklical policije. Po dogodku Lara na družbenih omrežjih začne dobivati nove videoposnetke, ki prikazujejo neznance, kako brezbrižno opazujejo omenjeno pretepanje. Ko to prijavi policiji, se vse skupaj žal ne konča, temveč samo še stopnjuje, Laro pa vse bolj pesti občutek krivde in vpletenosti.

V filmu igrajo Diana Kolenc, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić, Jure Henigman in drugi. Film je nastal v večinski produkciji produkcijske hiše Staragara, v koprodukciji s Hrvaško, Severno Makedonijo in Italijo. Na projekciji v Talinu se bodo predstavili režiser Janez Burger, glavna igralka Diana Kolenc in producent Miha Černec. V Talinu bo Opazovanje sicer imelo tri projekcije. Že v četrtek, pa bo novi Burgerjev film že na ogled tudi na Liffu.

V programu, ki izpostavlja boj za otrokove pravice, bo na skupno štirih projekcijah na ogled film Vzornik Nejca Gazvode. Sekcijo so na festivalu uvedli pred 13. leti, v njej pa prikazujejo filme o otrocih in mladih, ki se soočajo s težkimi odločitvami – nekateri s to srečo, da jim pomagajo starši, drugi pa se morajo znajti sami. Tudi Jan, glavni junak filma Vzornik, se po tem, ko se z mamo preselita v nov kraj in začne hoditi na novo šolo, s svojimi težavami pretežno sooča sam. Dokler ne spozna skrivnostnega soseda.

V glavnih vlogah nastopajo Mojca Funkl, France Mandič, Jure Henigman in drugi. »Vzornik je film o zelo določenem obdobju, sredini leta 2021, dogaja se v osnovni šoli in vse težave, s katerimi se ukvarja, imajo konkretna poimenovanja – medvrstniško nasilje, osamljenost, dostojanstvo,« je glavne teme strnil režiser Nejc Gazvoda. Vzornik, ki je nastal v produkciji Perfa ter koprodukciji Češke, Italije in Srbije, se je predstavil že na dveh festivalih Cineast v Luksemburgu in Cottbus v Nemčiji. V slovenska kina prihaja 30. novembra.

V tekmovalnem programu kratkih filmov New Talents 2023 so na Pöff zbrali filme mladih avtorjev iz različnih držav, ki skozi drzne načine filmskega jezika, pripovedujejo zgodbe o izgubi in iskanju identitete. »Namen tega programa je poiskati način, kako lahko filmska zgodba poruši status quo in gledalce opomni, da se resnična moč sprememb skriva v njih samih« se glasi festivalski opis programa. Rdeča nit izbranih del je dvoumnost izbire – vstati ali ostati nema priča. Upor ali podreditev realnosti. Gre za izbire, ki se kažejo kot individualna dejanja poguma, pa tudi tiste, ki so nam vsiljene proti naši volji, so še zapisali na spletni strani programa, v katerem se predstavlja mlad slovenski režiser Matic Štamcar s kratkim diplomskim filmom o nasilju v partnerski zvezi Drugi so molčali (2022) v produkciji AGRFT. V filmu nastopijo Tamara Avguštin, Dejan Spasić in Marjuta Slamič.

Svetovno premiero bo v tekmovalnem programu doživela še ena slovenska manjšinska koprodukcija Živi in zdravi v režiji Ivana Marinovića. Film je črnogorsko-srbsko-češko-hrvaško-makedonsko-slovenska koprodukcija, pri kateri je sodeloval producent Jožko Rutar s svojo produkcijsko hišo Spok Films. V predporočni komični zmešnjavi igrajo Tihana Lazović, Goran Slavić, Momčilo Pićurić, Goran Bogdan, Nikola Ristanovski in drugi. Producent Jožko Rutar  in direktor fotografije Dominik Istenič sta se festivala v Talinu v teh dneh tudi udeležila.

Posebno pozornost v retrospektivnem programu na estonskem festivalu usmerjajo na jugoslovanski črni val. V tem sklopu bo med devetimi klasikami prikazan tudi film režiserja Jožeta Babiča Po isti poti se ne vračaj (1965).

Direktorica Pöffa Tiina Lokk je izbor teh filmov pospremila z besedami: »Razmeroma spregledano gibanje črni val iz Jugoslavije predstavlja kvintesenco filmskega vala, ki se je pojavil v povojnem obdobju v Evropi. Jugoslovanski film iz tega obdobja ima neverjetno močne značilnosti, filmski ustvarjalci iz regije pa so s svojo estetiko vplivali na filmsko umetnost po vsej Evropi.« Glede filmov iz naše regije pa je dodala, da bi si tudi izven festivalskih okvirov, v njihovem koncu sveta, zaslužili širšo prepoznavnost in večje občinstvo.

 

Vir: Slovenski filmski center

Povezane novice