Naši filmi doma - na Liffu

10. november 2023
Na Liffu letos trije celovečerni filmi, ki so nastali s podporo Slovenskega filmskega centra.

Na 34. Liffu, ki bo še do 19. novembra potekal na šestih prizoriščih v Ljubljani, pa tudi v Novem mestu, Mariboru in Celju, bodo prikazani tudi trije slovenski celovečerni in dva kratka filma.

Za uspešno odprtje festivala so preteklo sredo že poskrbeli Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića, ki se je na otvoritvi zahvalil vsem sodelujočim slovenskim ustvarjalcem in institucijam, ki so pripomogle k realizaciji napete drame o »jugoslovanskem Černobilu«. Priznani srbski igralec, režiser, scenarist in producent se je tako posebej zahvalil Slovenskemu filmskemu centru za finančno podporo in tudi slovenskim znanstvenikom ter Inštitutu Jožef Štefan, kjer so film delno posneli. V filmu igra tudi slovenski igralec Jurij Drevenšek, koproducirala pa ga je produkcijska hiša Perfo.

 

Slakova se vrača z intimno dramo Niti besede

V Liffovi sekciji Predpremiere bosta prikazana še dva filma, ki ju je podprl Slovenski filmski center. Prvi, Niti besede režiserke Hanne Slak, je manjšinska nemško-slovensko-francoska koprodukcija, drugi pa je Opazovanje, najnovejši film Janeza Burgerja. Oba filma je produciral Miha Černec s produkcijskima hišama Tramal Films (Niti besede) in Staragara (Opazovanje).

Hanna Slak zgodbo o travmatični najstniški izkušnji, ki postavi na preizkušnjo odnos med materjo in sinom, postavi v nemško govorno okolje, navdihnil pa jo je resnični dogodek v Berlinu, kjer Slakova zadnja leta živi in ustvarja. Nina (Maren Eggert, ki se jo spomnimo iz filma Pravi moški) je ambiciozna dirigentka Lars (Jona Levin Nicolai) pa njen najstniški sin, ki je priča nasilnemu dogodku, ki ga travmatizira. Da bi sinu stala ob strani, Nina pusti vaje z orkestrom v Münchenu in Larsa odpelje na otok v zahodni Franciji, kjer običajno preživljata poletne počitnice. Tam Nino v atmosferi, ki jo dirigira Mahlerjeva glasba, preganjajo strahovi, da bo zaradi odsotnosti izgubila vse, za kar se je dolga leta trudila, Lars pa postaja vse bolj razdražljiv in se zapira sam vase.

O filmu je režiserka Hanna Slak povedala: »S posebno občutljivostjo gledam na spopadanje s posledicami nasilja. Incident, ki se me je dotaknil, je bil povezan z obravnavanjem nasilne smrti otroka v moji berlinski soseski. Razen vsiljivih tabloidov ni bilo opaznejših poskusov spregovoriti o tem. Videla sem šolarje brati novice o tem v rumenem tisku, zaradi česar sem se spraševala, kako predelajo takšne informacije? Ali puščajo sledi, brazgotine?«

Niti besede je četrti celovečerni igrani film režiserke Hanne Slak, ki je pred tem posnela filme Slepa pega (2002), Tea (2007) in Rudar (2017), ki je bil tudi slovenski kandidat za nominacijo za tujejezičnega oskarja.

Slovesna premiera filma Niti besede, bo v soboto, 11. novembra, ob 19. uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Po projekciji bo potekal pogovor z režiserko in ustvarjalci filma. Premiere se bo udeležila tudi glavna igralka Maren Eggert.

Na dan premiere, ob 14. uri, bo Hanna Slak na mojstrski delavnici v okviru spremljevalnih dogodkov spregovorila o svojih izkušnjah v tujem produkcijskem okolju. Prijave za udeležbo delavnice, ki poteka v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev in režiserk, sprejemajo na e-naslovu info@dsr.si .

Po premieri bodo v okviru Liffa sledile še štiri projekcije filma; v nedeljo, 12. novembra, ob 16.40 uri, v Kosovelovi dvorani, ob 18. uri pa isto nedeljo v APT Novo mesto. V ponedeljek, 13. novembra, bo film ob 18. uri na ogled v mariborskem Mariboxu, v petek 17. novembra pa ob 21.15 uri še v Kinodvoru. V redno kinodistribucijo film Niti besede prihaja 20. novembra.

 

Opazovanje in tehtanje osebne odgovornosti

Janez Bruger v svojem šestem igranem celovečercu Opazovanje raziskuje, kako se danes soočamo z nasiljem, kam je izginila empatija in kje so meje osebne odgovornosti pri uporabi družbenih omrežij.

Reševalka Lara pomaga mlademu Kristijanu do oskrbe v bolnišnici, potem ko so ga neznanci brutalno pretepli in to v živo prenašali po Facebooku. Čeprav si je šokantni dogodek ogledalo skoraj dvajset tisoč ljudi, nihče ni poklical policije. In čeprav je Kristijan v komi, začne Lara na svoj profil dobivati nove videoposnetke, ki prikazujejo neznance, kako brezbrižno opazujejo njegovo pretepanje. Ko to prijavi policiji, se vse skupaj žal ne konča, temveč samo še stopnjuje in postane njena najhujša nočna mora. Mar je pri vsem skupaj sodelovala tudi sama?

»Govorim o empatiji, ki umira na zelo intimni ravni vsakega posameznika. O osnovni empatiji. Ko čutite potrebo pomagati drugemu človeškemu bitju. Včasih je dovolj razumevajoč pogled, včasih beseda, pogovor, drugič klic na pomoč. Za tovrstno empatijo je potreben minimalen vložek, vendar je večinoma še to preveč. Gre za obliko pasivnosti, ki je skrita globoko v nas. V glavnem se je niti ne zavedamo, vendar nas počasi razjeda od znotraj in nas tako razčloveči,« je o filmu povedal režiser in scenarist Janez Burger, ki je za svoje filme V leru (1999), Ruševine (2004), Cirkus Fantasticus (2010), Avtošola (2014) in Ivan (2017) prejel številne domače in mednarodne nagrade. Burger je diplomiral iz filmske in televizijske režije na FAMU v Pragi, zdaj pa poučuje filmsko režijo na Univerzi v Novi Gorici ter ustvarja tudi v gledališču in operi.

Opazovanje je nastalo v koprodukciji s Hrvaško, Italijo in Severno Makedonijo. V filmu igrajo Diana Kolenc, Vladimir Vlaškalić, Benjamin Krnetić, Jure Henigman, Nataša Keser, Blaž Setnikar, Pavle Ravnohrib, Vito Weis, Timon Šturbej in drugi.

Ljubljanska premiera filma Opazovanje se bo ob prisotnosti ekipe odvila v četrtek, 16. novembra, ob 19. uri, v Linhartovi dvorani. Ostale projekcije v okviru 34. Liffa pa se odo zvrstile v petek, 17. novembra, ob 18. uri, v Mariboxu, isti dan, ob 18.30 uri, še na letos novi liffovski lokaciji, v Dvorani AGRFT, in v soboto, 18. novembra, ob 19. uri, v Kinodvoru. Film na redni kinospored prihaja prihodnje leto.

 

Evropa na kratko

V programskem sklopu kratkih filmov Evropa na kratko bosta na Liffu prikazana še dva slovenska kratka filma, ki vrstita uspehe iz mednarodnih festivalov. Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič prikazuje kratek utrinek usodnega, ali pa ne, srečanja dekleta in fanta. Premierno prikazan na sarajevskem filmskem festivalu, je prejel nominacijo kot kandidat za nagrado Evropske filmske akademije 2023 za najboljši kratki film. Film je nastal v produkciji Filmservisa, v njem pa zaigrata Tamara Avguštin in Domen Novak.

Film bo predvajan v nedeljo, 12. novembra, ob 18.20 uri, v Slovenski kinoteki.

V torek, 14. novembra, ob 19. uri, pa bo v Slovenski kinoteki v izboru kratkih filmov na ogled kratki film Škatla Tomaža Pavkoviča, ki prek osebnih predmetov in podob, ki jih režiser najde v škatli, ne pripoveduje le o njegovi družini, temveč tudi o razvoju in razpadu Jugoslavije ter izmuzljivem spominu, ki vse dogodke poskuša zaobjeti.

Tudi oba kratka filma je finančno podprl Slovenski filmski center.

Povezane novice