Nika Rozman v filmu, nominiranem za študentskega oskarja

28. avgust 2023
Kratki nemško-srbski film Resnica (Istina) z Niko Rozman v glavni vlogi nominiran za študentskega oskarja in bafto.

29-minutna nemško-srbska drama Resnica v režiji Tamare Denić je bila pred dnevi med več desettisočimi filmi z vsega sveta nominirana za študentskega oskarja (Student Academy Award) v kategoriji igranih filmov (Live Action Narrative). Nagrado podeljuje Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti. Ob tem je Resnica med nominiranimi študentskimi finalisti za prestižno mednarodno nagrado bafta, prejela pa je že nagrado publike na 44. nemškem filmskem festivalu Max Ophüls Preis v mestu Saarbrücken.

Resnica odkriva zgodbo o fotoreporterki Jeleni, ki živi in dela v Beogradu, a se je zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in njihovih groženj prisiljena s hčerko preseliti v Hamburg, »varno« zavetje Evrope, kjer se izkaže, da se tam nikakor ne cedita med in mleko. Resnica problematizira naraščajoče nasilje nad novinarji in vedno bolj strupeno ozračje za objektivne informacije v današnjem svetu.

Naša igralka Nika Rozman, ki niza uspešne vloge v tujih filmih, ima na snemanje drame Resnica lepe spomine: »Ko mi je agentka iz Sarajeva poslala sporočilo, da sem vabljena na avdicijo za nemški film, v katerem naj bi igrala glavno vlogo srbske novinarke, se mi je seveda zdelo super, nisem po verjela, da je mogoče, da izberejo slovensko igralko. Ko sem prejela scenarij, sem v trenutku vedela, da si to vlogo želim igrati, saj gre za polnokrven, večplasten in kompleksen lik ambiciozne fotoreporterke, ki mora zaradi političnih pritiskov pustiti svoje življenje v Beogradu in se s hčerko čez noč odseliti v Nemčijo. Izredno ganljiva zgodba, dodelan scenarij in izjemno aktualna tema, ki obravnava svobodo govora, neodvisnost medijev in pomen raziskovalnega novinarstva v današnjem času, so me takoj pritegnili. Tudi sam proces dela je bil posvečen preizpraševanju trenutnih razmer, iskanju pravega načina pripovedi in primernih izraznih sredstev. Sodelovanje z režiserko Tamaro Denić je bilo intenzivno, polno pogovorov in plodnih vaj, predvsem pa usklajeno, saj sva zelo podobno razumeli lik Jelene, ki sem ga upodobila,« je povedala Nika Rozman in dodala, »predvsem pa si bom projekt zapomnila po zahtevnem in živahnem sporazumevanju, saj sem večinoma komunicirala kar v treh jezikih naenkrat: nemškem, angleškem in srbskem, tako da se mi je zvečer včasih kar vrtelo v glavi.«

Snemanje filma se je odvijalo v Hamburgu in Beogradu. Poleg Nike Rozman v filmu nastopajo Milica Vuksanović, Elizabeta Đorevska, Željko Marović, Matthias Ludwig, Jelena Bosanac in İdil Üner. Scenarij je napisal David M. Lorenz, direktor fotografije je André Stahlmann, avtorja glasbe sta Chrisna Lungala in Hannes Ohde, producent pa Christian Siée. Film je financiral MOIN Hamburg Schleswig-Holstein.

Resnica trenutno potuje po festivalih na tujem, v prihodnjem letu pa jo bomo najverjetneje videli tudi na kakšnem domačem filmskem festivalu.

Slavnostna podelitev študentskega oskarja se bo odvila 24. oktobra 2023 v Los Angelesu.

Povezane novice