Nika Rozman in Jurij Drevenšek sta ponovno snemala na tujem

25. januar 2023
Istina in Immerstill

Slovenska igralka Nika Rozman je bila lani poleti angažirana v glavni vlogi v nemškem srednjemetražnem filmu z naslovom Istina (Truth) nemške režiserke Tamare Denić. Na znamenitem 44. nemškem filmskem festivalu Max Ophüls Preis, ki poteka med 23. in 29. januarjem v mestu Saarbrücken, je film v tekmovalnem programu včeraj doživel svetovno premiero.

Rozmanova je bila za vlogo izbrana med vsemi kandidatkami na mednarodni avdiciji, ki je potekala po celotnem nemško-avstrijskem trgu in po vseh državah bivše skupne države.

Scenarij je napisal David M. Lorenz, producent filma je Christian Siée, avtorja glasbe sta Chrisna Lungala in Hannes Ohde, snemalec je André Stahlmann. Film je bil financiran s strani MOIN Hamburg Schleswig-Holstein filmskih spodbud.

Istina pripoveduje zgodbo o fotoreporterki Jeleni, ki živi in dela v Beogradu, a se je zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in njihovih groženj prisiljena preseliti v „varno“ zavetje Evrope, kjer pa se izkaže, da se prav tako ne cedita med in mleko. Istina problematizira naraščajoče nasilje nad novinarji in vedno bolj strupenim ozračjem za pridobivanje objektivnih informacij v današnjem svetu. Snemanje se je odvijalo v nemškem Hamburgu in v Beogradu v Srbiji.

Tudi slovenski igralec Jurij Drevenšek je bil nedavno ponovno angažiran v nemško govorečem prostoru. Zaigral je v avstrijsko-nemškem televizijskem filmu Immerstill, avstrijske režiserke Eve Spreitzhofer. Podeželska kriminalka je bile premierno predvajana 17. januarja na prvem programu avstrijske nacionalne televizije (ORF 1) in je ob prvem predvajanju imela preko 800.000 gledalcev. Drevenšek je v filmu odigral vlogo vaškega duhovnika, Pfarrerja Logarja, vlogo je dobil po opravljeni mednarodni avdiciji.

Scenarij je delo Wolfa Jakobyja, Eve Spreitzhofer in Romana Klementovica, ki je tudi avtor literarne predloge. Lisa Schiller je domačo vas Immerstill pustila za seboj, sedaj pa vodi majhno slaščičarno na Dunaju. Filmska zgodba spremlja Liso, ki se odloči raziskati, kam je izginila njena sestra iz majhne, rodne vasi Immerstill. Še preden se iskanje resno začne, se na obali jezera pojavi truplo mladega dekleta.

Režiserka je v novembru in decembru 2021 snemala na večih lokacijah na južnem Koroškem. Fiktivno vas Immerstil pa so posneli v Djekšah, snemali pa so tudi v Podjuni, in sicer v Globasnici, Vogrčah, v Lovankah in pri Rakolah ter v avstrijskem Pliberku.

Film je posnela Eva Testor, glasbo je napisala Iva Zabkar. Immerstill so financirali ORF, nemška nacionalna televizija ZDF in Koroška filmska komisija. Producent filma je produkcijska hiša Graf Filmproduktion GmbH, zanj Klaus Graf. Nemška premiera bo na kanalu ZDF predvidoma letos aprila.

Drevenšek se je med drugim pravkar vrnil s snemanja novega visoko proračunskega celovečernega filma, ki bo svetovni javnosti predvidoma na ogled konec leta. Nastopa tudi v novem dokumentarnem filmu Pero režiserja Damjana Kozoleta,  le ta bo premiero doživel na letošnjem rotterdamskem filmskem festivalu. V poprodukciji pa ima slovenski igralec trenutno tri celovečerne filme, v katerih igra večje vloge: Verižna reakcija režiserja Dragana Bjelogrlića, Poslednji heroj Žige Virca in ameriški celovečerni film Nomad režiserja Tarona Lextona.

 

Povezane novice