Nika Rozman in Jurij Drevenšek uspešna tudi na tujem

25. maj 2022
Euer Ehren / Your Honor in Hamilton

Igralca Niko Rozman in Jurija Drevenška slovenskemu občinstvu ni treba posebej predstavljati. Rozmanove se gotovo vsi spomnimo v vlogi kriminaliste v televizijski nadaljevanki Jezero, Drevenška pa iz Primerov inšpektorja Vrenka. Občinstvo ga med drugim pozna tudi po kolumnah v časniku Večer in od leta 2018 kot voditelja prireditve Bob leta.

Oba igralca uspešno delujeta tudi v tujini. Tako je bila aprila letos na programih »ARD - Das Erste« in ORF predvajana nemško-avstrijska mini serija v šestih delih z naslovom »Euer Ehren / Your Honor«. Serijo je po scenaristični predlogi Davida Möhringa in Davida Nawratha režiral slednji.

Del svetovno znane igralske ekipe, ki jo v glavnih vlogah sestavljajo Sebastian Koch, Paula Beer, Tobias Moretti ter Rainer Bock, je zasedel tudi Jurij Drevenšek, ki v stranski vlogi nastopa v vseh šestih delih. Zanj je to prvo udejstvovanje na nemško govorečem prostoru.

Ob tem je Drevenšek povedal: »Euer Ehren si bom zapomnil po tem, da je bila profesionalnost in predanost na najvišjem možnem nivoju, ter da smo snemali v času najhujših zaprtij sredi korone in dokazali, da se da delati tudi v izrednih okoliščinah, kar pri nas takrat ni ravno veljalo. Hkrati mi je bil osebno ta projekt dokaz, da lahko uspe tudi slovenskemu igralcu priti do priložnosti in enakovredno nastopati ob zvezdah evropskega in svetovnega filma.«

Pri seriji so sodelovali še snemalec Tobias von der Borne, montažerka Olivia Retzer in skladatelj glasbe Enis Rotthoff. Serija je nastala v produkciji Square One Entertainment, producenta serije sta bila Al Munteanu, Alexander Keil, koproducenti serije pa so bili produkcijska hiša Mona Film Produktion, koproducenta Thomas Hroch in Gerald Podgornig. Projekt sta finančno podprla avstrijski televizijski sklad ter tirolska filmska komisija. Serija je dostopna tudi v spletni videoteki ARD Medithek.

V začetku maja pa je na Švedskem premiero doživela druga sezona švedskega televizijskega filma Hamilton. Gre za nadaljevanje zelo uspešnega prvega dela, ki prikazuje primere tajnega agenta Carla Hamiltona. Hamilton 2 je tokrat režiral Erik Leijonborg, glavne vloge igrata Jakob Oftebro v vlogi Hamiltona in Nina Zinjani v vlogi Kristin. Veliki vlogi pa sta odigrala tudi Nika Rozman v vlogi Lidije Galović ter Jurij Drevenšek v vlogi Gordana Galovića.

Rozmanova se spominja: »Snemanje Hamiltona je bila zame sveža profesionalna izkušnja, zlasti zaradi tekočega in neobremenjenega dela na snemanju, ki je verjetno posledica zadovoljujočih produkcijskih sredstev in kadra s kilometrino. Imela sem popolno zaupanje režiserja, saj sem svojo interpretacijo vloge pokazala že na avdiciji in vajah, zato sva se na snemanju lahko ukvarjala samo s podrobnostmi in preizkušala različne nianse. Igrati v dveh tujih jezikih je v mnogih vidikih osvobajajoče, saj prisili igralca, da se posveti le živemu odnosu in situaciji.«

Serijo so snemali v Zagrebu, Stockholmu ter v Kiruni na severu Švedske. Projekt je nastal v produkciji švedske produkcijske hiše Dramacorp Pampas Studios ter MP produkciji iz Hrvaške, izvršni producent je Jens Alex, producentka Renée Axö, direktorja filma sta Cecilia Zollitsch ter Igor A. Nola. Snemalec je bil Calle Persson, distributerja sta C More in TV4.

Drevenšek ob izkušnjah pri obeh projektih še dodaja: »Delo na tako velikih in ambicioznih projektih je zmeraj vznemirjajoče. Tako pri delu z Erikom Leijonborgom kot pri delu z Davidom Nawrathom sem odnesel ogromno. Predvsem to, da sta si oba vzela ves potreben čas za delo z igralcem in nista nikamor hitela in ubirala bližnjic. Čeprav sta karakterno zelo različna, jima je bila skupna neposrednost dajanja komentarjev na delo, a hkrati sta popolnoma zaupala igralcu, da ve, kaj počne. Pri snemanju Hamiltona pa ne bom pozabil snemanja nočne scene znotraj polarnega kroga v večnem dnevu. Nepredstavljiva in neverjetna izkušnja. Večni dan in roji komarjev, ki neprestano napadajo. Z veseljem še kdaj,« se še šaljivo spominja Drevenšek.

Povezane novice