Podeljene so Štigličeve nagrade za leto 2023

17. februar 2023
Društvo slovenskih režiserjev in režiserk je v četrtek, ob 20.00 v Slovenski kinoteki že devetič podelilo stanovske nagrade na področju filmske in televizijske režije.

Podeljene so bile naslednje nagrade:

-štiri enakovredne nagrade ŠTIGLIČEV POGLED za izjemno režijo, ki jih Društvo slovenskih režiserjev in režiserk vsako leto podeli najmanj dvema in največ petim režiserkam in režiserjem, ki ustvarjajo na področju filma in televizije in

-NAGRADA FRANCETA ŠTIGLICA ZA ŽIVLJENJSKO DELO NA PODROČJU FILMSKE IN TELEVIZIJSKE REŽIJE.

Letošnjo komisijo za podelitev nagrad so sestavljali Anja Medved (predsednica), Metod Pevec (član) in Urša Menart (članica).

Nagrade so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica.

Slovenske režiserke in režiserji želimo z letnim podeljevanjem nagrad Franceta Štiglica za izjemne dosežke in za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije povečati prepoznavnost slovenskega filmskega ustvarjanja in nagraditi vse prevečkrat prezrte ustvarjalce te veje umetnosti.

Scenarist in režiser prireditve je bil Luka Marčetič, večer je povezoval igralec Urban Kuntarič, za glasbeno spremljavo je poskrbel kantavtor Denis Potokar.

Letošnji nagrajenci so:

NAGRADE ŠTIGLIČEV POGLED ZA IZJEMNO REŽIJO:

  • LEO ČERNIC za kratki animirani film Pentola
  • ANDRINA MRAČNIKAR za celovečerni dokumentarni film Izginjanje
  • SARA KERN za celovečerni igrani film Moja Vesna
  • MATEVŽ LUZAR za celovečerni igrani film Orkester

NAGRADA FRANCETA ŠTIGLICA ZA ŽIVLJENJSKO DELO: JAKA JUDNIČ

Avtor fotografije v priponki je Peter Uhan.

Zaradi delovnih obveznosti oz. bivanja v tujini se podelitve niso mogli udeležiti Leo Černic (zanj je nagrado prevzel montažer Andrej Nagode), Andrina Mračnikar (zanjo je nagrado prevzela predsednica komisije za Štigličeve nagrade Anja Medved) in Sara Kern (zanjo je nagrado prevzel producent filma Rok Biček).

Prejemnik nagrade za življenjsko delo Jaka Judnič se podelitve ni mogel udeležiti iz zdravstvenih razlogov.

Povezane novice