Nagrada Franceta Štiglica za življenjsko delo

04. februar 2016
Nagrado za življensko delo na področju filmske in televizijske režije bo letos prejel režiser Rajko Ranfl.

Društvo slovenskih režiserjev bo letos drugič podelilo stanovske nagrade: nagrado za izjemno režijo Štigličev pogled in nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo na področju filmske in televizijske režije. Letošnji prejemnik nagrade za življensko delo je Rajko Ranfl, filmski in televizijski režiser, znan tudi kot scenarist, literarni avtor, direktor fotografije, montažer in novinar. Njegov filmski opus obsega skoraj trideset kratkih, večinoma dokumentarnih filmov. Eden izmed prvih, kratki film z naslovom Monstrum, mu je leta 1971 prinesel srebrnega leoparda na mednarodnem filmskem festivalu v Locarnu. Posnel je pet celovečernih filmov: prvenec Mrtva ladja iz leta 1971 in Pomladni veter iz leta 1974, za katera je napisal tudi izvirni scenarij, sledili so še trije filmi po literarnih predlogah: Ko zorijo jagode (1978), Živela svoboda (1987) in Ljubezen (1984). Za slednjega je leta 1985 prejel nagrado Prešernovega sklada. Poleg omenjenih celovečercev je Ranfl avtor še več kratkih filmov in scenarijev.

V utemeljitvi nagrade je Društvo slovenskih režiserjev poudarilo, da sta ljubezen in vojna „prevladujoči temi v ranflovskem filmskem svetu, ki se ju avtor loteva na nekonvencionalen in svež način, najsi opisuje mladostnike, ki se šele tipaje uvajajo v skrivnostni svet odrasle ljubezni, ali pa odraščajoče oziroma odrasle /.../ Njegov avtorski pečat in samosvojo filmsko poetiko je čutiti tako v filmih, posnetih po lastnih scenarijih, kot v tistih, ki so nastali po scenarijih drugih avtorjev. V svoje značajsko raznolike junake se je znal vživeti in jih tenkočutno, natančno in živo upodobiti na filmskem platnu.Prav s tem pretanjenim občutkom za prikazovanje na videz vsakdanjih, preprostih tem, ki jih je znal tako zlahka prestaviti v učinkovito in očarljivo filmsko govorico različnih žanrov in zvrsti, se je zapisal v zgodovino slovenskega filma."

Rajko Ranfl se je rodil leta 1937 v Šentvidu pri Planini in leta 1962 diplomiral na ljubljanski Ekonomski fakulteti, a se je kmalu posvetil filmu. Ustvarjalna pot ga je pripeljala na RTV Slovenija, kjer je delal v različnih uredništvih in v več dokumentarnih oddajah portretiral najznamenitejše slovenske likovne in dramske ustvarjalce. Po letu 1974 je deloval kot svobodni umetnik in nadaljeval z ustvarjanjem igranih in dokumentarnih filmov.

Lani je nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo prejel režiser Jože Pogačnik, nagrade za izjemno režijo pa so prejeli Barbara Zemljič (za film Panika), Rok Biček (Razredni Sovražnik), Matjaž Ivanišin (Karpopotnik), Siniša Gačić (Boj za) in Špela Čadež (Boles).

Podelitev nagrade bo v sredo, 10. februarja, ob 21. uri v Slovenski kinoteki.

Povezane novice