Gajin svet 2 - ustvarjalcem druga zlata rola za preseženih 50.000 gledalcev

28. oktober 2022
Družinska romantična komedija Gajin svet 2 je tik pred jesenskimi šolskimi počitnicami prejela drugo zlato rolo za preseženih 50.000 gledalk in gledalcev.

Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev (DSFU) sta danes v kinu Komuna podelila drugo zlato rolo ustvarjalcem družinske romantične komedije Gajin svet 2. Nagrado so sprejeli člani filmske zasedbe z režiserjem Petrom Bratušo. Drugi del filmske zgodbe o navihani Gaji si je od konca avgusta, ko je bila premiera v ljubljanskih Križankah, do danes ogledalo 52.093  gledalcev, dvorane pa se še naprej polnijo.

Filmsko nagrado, ki jo najbolj gledanim slovenskim filmom podeljujejo od leta 2001, je ekipa prejela od predstavnika Koloseja Damjana Smodiša ter člana Zveze društev slovenskih filmskih ustvarjalcev, režiserja Jureta Dostala.

»Druga zlata rola za preseženih 50.000 gledalcev je najlepše priznanje, ki bi si ga lahko želeli. S filmom smo se dotaknili ljudi, jih zabavali, jim kaj zanimivega prenesli in morda za uro in pol vzpostavili svet, ki ga poganja pogum, veselje in optimizem. Iskrena hvala vsem, ki ste si film ogledali, vsi ostali pa vabljeni k ogledu. Ali kot bi rekla Gaja: Res ni razloga, da ne pridete. A smo zmenjeni?« je ob podelitvi povedal režiser Peter Bratuša.

Predstavnik Koloseja Damjan Smodiš pa je izpostavil uspeh filma na sploh: Z več kot 50.000 gledalci se je Gajin svet 2 uvrstil med petnajst najbolj gledanih slovenskih filmov vseh časov. Imamo filmske kritike in nagrade, ki jih podeljuje stroka, ampak pravi uspeh filma se kaže v številu gledalcev, ki pridejo v kino. Čestitke ekipi in držimo pesti za naslednjo zlato rolo za 75.000 gledalcev in še višje mesto na večni lestvici.«

Učenci Osnovne šole Sostro, ki so si film pred podelitvijo tudi ogledali, so najglasnejši aplavz namenili Juriju Zrnecu in seveda glavni igralki Umi Štader, ki nad nagrado ni skrivala navdušenja: »Vsak dan srečam veliko otrok, ki so si film že ogledali in tudi takšne, ki so šli v kino že dvakrat ali večkrat. Ko smo snemali, si nisem predstavljala, da bomo imeli toliko gledalcev in da bodo tako navdušeni. Vesela sem nagrade, ki je ne dobiš kar tako. Upam, da pridemo tudi do 75.000 gledalcev in da dobimo še eno,« je povedala takoj po podelitvi.

Podelitve zlate role so se udeležili še soscenaristka Špela Levičnik Oblak, mlada igralca Enej Černe Berčič in Neža Smolinsky, ki sta upodobila Gajinega najboljšega prijatelja Matica in njeno starejšo sestro Teo, ter igralka Katja Ogrin, ki je nastopila v vlogi učiteljice Brede.

Družinska romantična komedija Gajin svet 2 bo v naslednjih tednih še naprej na sporedu v kinematografih po Sloveniji od 3. novembra tudi v kinematografih v Srbiji in Črni Gori. 

Prvi gledalci so si družinsko romantično komedijo, ki v Srbiji in Črni Gori nosi naslov Gajin svet – ovo je moja planeta, na slavnostni premieri ogledali 29. oktobra v Beogradu. Projekcije, ki je bila v Cineplexxu Delta v Novem Beogradu, se je udeležila tudi filmska ekipa. Na predvečer noči čarovnic so mladi gledalci poskrbeli za odlično vzdušje in filmski ekipi, ki se je predstavila po filmu, namenili glasen aplavz. Največ navdušenja sta požela mlada igralka Uma Štader, ki je nastopila v vlogi Gaje, in Sebastian Cavazza, ki ga srbska publika že dobro pozna, saj je nastopil v njihovih številnih filmih in serijah. Projekcije se je udeležil tudi Enej Černe Berčič, ki je v filmu nastopil v vlogi Gajinega prijatelja Matica, soscenaristka filma Špela Levičnik Oblak in režiser Peter Bratuša, ki je po premieri povedal: »Ko po koncu filma stopim pred publiko v tujini, je vedno prisotne malo treme. Tudi včeraj je bilo tako, ampak navdušeni odzivi publike tukaj mi pravijo, da se Gajina zgodba lahko uspešno začne tudi v Srbiji. Iskrena hvala distribuciji Cinefest, ki je prepoznala potencial filma in ga pospremila med gledalce

Od 3. novembra bo filmska uspešnica, ki si jo je do danes v Sloveniji ogledalo več kot 50.000 gledalcev, na sporedu v 40 kinodvoranah po vsej Srbiji in v šestih v Črni Gori.

Sporočilo za javnost je pripravila Tina Deu.

Povezane novice