Svetovna premiera filma Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše

26. maj 2022
V petek, 27. maja

Danes se v Zlinu na češkem pričenja 62. mednarodni filmski festival za otroke in mladino. Festival je bil ustanovljen leta 1961, potekal bo vse do 1. junija. V program svetovne otroške filmske panorame sta se uvrstila 2 slovenska celovečerna igrana filma. Družinska romantična komedija Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše, ki bo v petek, 27. maja, na festivalu imel svetovno premiero in božični celovečerni film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića. V mednarodni program kratkih animiranih filmov za otroke pa so se uvrstili  Spacapufi: Žiže v režiji Jaka Ivanca.

Gajin svet 2 je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji. V drugem delu 14-letna Gaja živi v ločeni družini. Sooča se z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se Gaja z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. Gaja s pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in Eme, Gajine učiteljice saksofona, osreči tudi očeta.

V filmu igrajo Uma Štader, Sebastian Cavazza, Matej Zemljič, Enej Černe Berčič, Neža Smolinsky, Bojan Emeršič, Primož Pirnat, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec, Gitica Jakopin, Jurij Zrnec, Katarina Čas in drugi.

Scenarij za film sta napisala Špela Levičnik Oblak in režiser. Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Dominik Istenič, montažer Jan Lovše, oblikovalec zvoka Borut Berden, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Černelič in oblikovalka maske Nataša Sevčnikar. Glasbo za film je napisal Sebastjan Duh. Producenta filma sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn iz produkcijske hiše Felina Films, koproducenta filma sta RTV Slovenija in Studio Ritem.

Svetovne premiere filma se bodo udeležili tudi ustvarjalci filma, med njimi režiser, koscenaristka in glavna igralka Uma Štader. Družinska romantična komedija Gajin svet 2 v slovenske kinematografe prihaja letos septembra.

Prvi slovenski božični film Kapa pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje. Erik bi rad božični večer preživel s svojimi starši, Lučka pa si zaželi mlajšo sestrico in psa. Po spletu okoliščin se srečata in skupaj doživita pravo božično pustolovščino, ki v eni sami noči prinese izpolnitev njunih želja, a ne čisto tako kot sta pričakovala.

V glavnih vlogah nastopata mlada Gaj Črnič in Kaja Podreberšek, ki se jima pridružujejo Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V filmu igrajo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribič, Mila Maksimović, Tilen Kolbe, Emil Kulović, Jernej Kuntner, Klemen Klemen, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat in številni drugi.

Tudi ta projekcija bo potekala ob prisotnosti scenaristke ter dveh mladih protagonistov, slovensko občinstvo si bo film lahko ogledalo letos pozimi.

Scenarij za film je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik, producentka pa je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio. Pri filmu sodelujejo tudi montažer Jurij Moškon, skladatelj Michal Novinski, scenografinja Mateja Medvedič, kostumografinja Carmen di Pinto, oblikovalka maske Eva Uršič, snemalec zvoka Arnaud Mellet in direktorji filma Matija Kozamernik, Stefan Milović in Tibor Keser.

Koproducenti filma so Wady Films iz Luksemburga, Objectif s Slovaške in Studio Dim s Hrvaške, film pa so poleg Slovenskega filmskega centra in RTV Slovenija finančno podprli tudi Luksemburški filmski sklad, Hrvaški audiovizualni center, Slovaški avdiovizualni sklad, hrvaška javna televizija HRT, slovaška javna televizija RTVS, evropski sklad Eurimages, evropski program Ustvarjalna Evropa – Media program, Ministrstvo za javno upravo in regionalni sklad Re-Act. Tehnično podporo je nudil filmski studio Viba film.

Spacapufi: Žiže pa bo občinstvo popeljalo v čarobno pisano goščavo, kjer se spacapufi nažirajo s slastnimi žižami. Nekega dne z grozo ugotovijo, da so vsa drevesa do konca obrali. Skozi temačni gozd se odpravijo do starega Pufa iskat nove sadeže. Na poti se spoprijateljijo s Pajkom, ta pa jih odpelje do bujnega žižjega vrta. Scenarij sta napisala režiser in Nina Ivančič. Glasove v filmu so posodili: Jernej Kuntner, Katja Šoltes, Lotos Vincenc Šparovec in Vesna Pernarčič. Glavni animator je Žan Flaker Berce, sodelovali so še animatorji: Luka Kastelic, Luka Drobnič, Iztok Šuc Hribar, Samo Homšak, Marko Lavrin in Luka Ivartnik. Direktor fotografije je Nejc Saje, avtor glasbe Davor Herceg, scenograf Natan Esku, oblikovalec zvoka Sašo Kalan. Producent filma je Strup produkcija, producentka Viva Videnović.

Vse filme je sofinanciral Slovenski filmski center.

Povezane novice