Odlično vzdušje, vrhunska igralska zasedba in malo sreče.

28. september 2021
Zaključilo se je snemanje filma Gajin svet 2.

Včeraj se je zaključilo snemanje družinske romantične komedije Gajin svet 2. Filmska ekipa, ki je zadnje tedne večino dni preživela na Obali, se je v Ljubljano vrnila navdušena, saj  se je vseh šestindvajset snemalnih dni odvilo po načrtih in v dobrem delovnem vzdušju. Grobo montažo so ustvarjalci izpeljali že na samem prizorišču snemanja. Film v slovenske kinematografe prihaja jeseni 2022.

»Tako lepega občutka ob zaključku zahtevnega in tudi ambicioznega snemanja, kot je bilo snemanje filma Gajin svet 2, že dolgo nisem imel,« ob koncu snemanja pove režiser filma Peter Bratuša.

»Imeli smo veliko srečo, saj je bilo vreme ves čas idealno. Ta sreča pa ne bi pomenila nič, če ne bi imel ob sebi vrhunske igralske zasedbe in izjemne strokovne ekipe ter številnih podpornikov. Globoko sem hvaležen vsem, ki sodelujejo in tudi tistim, ki še bodo, da bo Gajin svet 2 prihodnjo jesen zaživel tudi na filmskih platnih.«

Zgodba se spreminja in nastaja na filmskem prizorišču

Gajin svet 2 je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji, ki si jo je na filmskih platnih in na televizijskih zaslonih v preteklih letih ogledalo blizu 300.000 gledalcev, obenem pa nam prinaša samostojno zgodbo, ki jo bodo z zanimanjem spremljali tudi vsi tisti, ki niso videli prvega dela.

V drugem delu se bo zdaj 14-letna Gaja na svoj odločen način spopadla z najstniškimi težavami, doživela vdor v osebni profil na družbenem omrežju, pomagala rešiti kriminalni primer in nam pokazala, da je prijateljstvo tisto, kar največ šteje. Pa čeprav so tvoji starši ločeni, živiš s tečno starejšo sestro in se za povrhu zaplete še odnos s tvojim najboljšim prijateljem. Takšen je okvir nove Gajine zgodbe, ki sta jo scenarista pilila tudi na snemanju.

»Scenarij je kot živa tvorba, ki se prilagaja igralcem, situaciji. Majhne, a pomembne spremembe, so se tako zgodile že na vajah in tudi na snemanju samem. Izjemno pomemben del procesa nastajanja scenarija filma je pogovor z igralci, poslušanje, opazovanje in razumevanje občutkov, ki se razvijejo prek besed,« dinamiko svojega dela razloži Špela Levičnik Oblak, ki je skupaj s Petrom Bratušo avtorica scenarija.

Na snemanju pa je bil ves čas prisoten tudi montažer Jan Lovše, ki je grobo verzijo filma ustvarjal kar sproti: »S Petrom sva že sodelovala na številnih oglaševalskih projektih in prav te izkušnje so nama omogočile, da smo dobro izkoristili montažo na snemanju, kjer sem bil aktiven in kreativen član ekipe ter s tem bistveno vključen v nastajanje filma. Takšen pristop omogoči, da ima režiser vsak dan pregled, kako posamezne scene delujejo kot celota. Zares sem izjemno hvaležen za to odlično izkušnjo.«

Dobro uigrana ekipa: zvezdniška zasedba in igralski podmladek

Igralci, ki prihajajo iz več različnih generacij, so se med seboj odlično ujeli. Mlada Uma Štader, ki je zaigrala Gajo, ne skriva svojega navdušenja: »Snemanje filma je zame ena najboljših izkušenj! Spoznala sem nove ljudi, naučila sem se novih stvari, pridobila nove spomine in prijateljstva. In to vse  v enem samem poletju! Ekipa, s katero sem sodelovala, je postala moja družina, in ko pomislim, da smo zaključili z druženjem, me spreleti žalost. Ampak na srečo še ni konec. Komaj čakam, da film vidim na velikem platnu.«

Z njo se strinja tudi Matej Zemljič: »Vesel sem, da sem lahko delal z najboljšimi slovenskimi igralci. Super je bilo snemati na Obali, kjer smo bili tudi nastanjeni, tako da smo se kot ekipa še bolj povezali. Režiser Peter Bratuša nas je odlično vodil in upam si trditi, da nas naslednjo jesen čaka nov filmski hit.«

Novinec v igralski zasedbi je bil tudi legendarni Bojan Emeršič, ki je z režiserjem Bratušo na filmu sodeloval pred 30 leti, ko so posneli danes slovensko klasiko Babica gre na jug. »V tem času sva dostikrat poskušala najti skupnem projektu, pa se nekako ni sestavilo. Vedno pa sem vedel, da če bova sodelovala, mi ne bo treba skrbeti, ali je vloga prava zame. Imava to osnovno zaupanje in spoštovanje. To nama je dala Babica in to ostane za vedno. In verjamem, da bo to nadaljevala tudi Gaja in njen svet. Se vidiva še kdaj!.«

Preostale odrasle vloge v filmu prevzemajo prvaki slovenske filmske scene, izmed katerih večino že poznamo iz prvega dela. Poleg Sebastiana Cavazze, ki nastopi kot Gajin oče Peter, še Jana Zupančič kot Gajina mama, Primož Pirnat kot družinski prijatelj Gregor, Ajda Smrekar  kot Gajina učiteljica saksofona Ema in Lotos Šparovec kot višji inšpektor Hace. Vračata se tudi mladi Neža Smolinsky kot Gajina sestra Tea in Gitica Jakopin kot njena prijateljica Daša. Na novo pa se jim poleg Mateja Zemljiča in Eneja Černeta Bračiča, ki je zaigral Gajinega najboljšega prijatelja Matica, pridružujeta še Jurij Zrnec in Katarina Čas.

Direktor fotografije je Dominik Istenič, scenograf Miha Ferkov, kostumografka Vesna Černelič, oblikovalka maske pa Nataša Sevčnikar. Glasbo za film bo napisal Sebastjan Duh.

Film, katerega producenta sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn, nastaja v produkcijski hiši Felina Films v koprodukciji z RTV Slovenija in Slovenskim filmskim centrom.

Povezane novice