Slovenski film v fokusu na 27. mednarodnem filmskem festivalu Schlingel

07. oktober 2022
Pred šestimi leti so na festivalu Schlingel pripravili največjo predstavitev slovenskih mladinskih filmov v tujini v zadnjih dvajsetih letih.

Festival otroškega in mladinskega filma,  ki v svojem žanru velja za največjega v Nemčiji, bo potekal od 8. do 15. oktobra v nemškem mestu Chemnitz. V tekmovalni program so se uvrstili Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc, Gajin svet 2 režiserja Petra Bratuše in Kapa režiserja Slobodana Maksimovića. V program Panorama pa sta se uvrstila še Moja Vesna režiserke Sare Kern in slovenska koprodukcija Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Vsi trije filmi v tekmovalnem programu so nemške premiere.

Pred šestimi leti so na festivalu Schlingel pripravili največjo predstavitev slovenskih mladinskih filmov v tujini v zadnjih dvajsetih letih. Takrat so nemško premiero imeli celovečerni filmi Pojdi z mano Igorja Šterka, Nika Slobodana Maksimovića in Utrip ljubezni Borisa Petkoviča.

Prvenec Vesolje med nami bo na sporedu v nedeljo, 9. oktobra ob 17. uri, za otroke do 14 let. Režijski prvenec je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Edino svetlo točko Tobiju predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”. 

V filmu igrajo: Kolja Chilima Budišin, ki je letos junija na 10. mednarodnem festivalu otroškega filma v Seoulu (Južna Koreja), prejel nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia. Projekcije se bo udeležila režiserka filma Rahela Jagrič Pirc.

V ponedeljek, 10. oktobra, bo ob 11. uri, za otroke do 10 let na sporedu Kapa. Film ima na festivalu ponovitev v torek, 11. oktobra, prav tako ob 11. uri. Družinska božična avantura pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje.

Scenarij podpisuje Saša Eržen. Ob Gaju Črniču in Kaji Podreberšek, ki upodabljata mlada protagonista, v filmu igrajo tudi Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. Ob njih pa še drugi priznani slovenski igralci in igralke ter raper Klemen Klemen. Producentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio.

Na isti dan bo na festivalu, ob 14. uri, na ogled tudi Moja Vesna prvenec režiserke Sare Kern, ki je svetovno premiero doživel na zadnjem Berlinalu, v programu Generation. Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se raje pripravlja na rojstvo otroka. Zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za seboj pustila pokojna mama.

V glavnih vlogah so zaigrali Loti Kovačič, Mackenzie Mazur, Gregor Baković in Claudia Karvan. V ustvarjalni ekipi so tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, montažerja Haim Tabakman in Hayley Miro Brown, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet. Producenti filma so Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film ter Gal Greenspan in Sharlene George iz produkcijske hiše Sweetshop Green iz Avstralije.

Zvečer, ob 20.30 uri, pa bo na sporedu še Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, ki je lani prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu in je družinska psihološka drama, ki se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov. Celovečerni prvenec je bil posnet na Hvaru, na Kornatih in na Koločepu. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred. Poleg režiserke scenarij podpisuje tudi Frank Graziano, slovenska koproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara), producenta filma sta Danijel Pek (Antitalent) in Rodrigo Teixeira (RT Features, koproducentka je tudi Zdenka Gold (Spiritus movens).

V torek, 11. oktobra, ob 11. uri pa bo na sporedu še Gajin svet 2, za otroke od 11 do 13 let. Gajin svet 2 je nadaljevanje priljubljene družinske romantične komedije o pogumni in navihani Gaji. V drugem delu se zdaj 14-letna Gaja na svoj odločen način spopada z najstniškimi težavami, doživi vdor v osebni profil na družbenem omrežju, pomaga rešiti kriminalni primer in nam pokaže, da je prijateljstvo tisto, kar največ šteje. Pa čeprav so tvoji starši ločeni, živiš s tečno starejšo sestro in se za povrhu zaplete še odnos s tvojim najboljšim prijateljem.

V filmu igrajo Uma Štader, Sebastian Cavazza, Matej Zemljič, Enej Černe Berčič, Neža Smolinsky, Bojan Emeršič, Primož Pirnat, Ajda Smrekar, Lotos Vincenc Šparovec, Gitica Jakopin, Jurij Zrnec, Katarina Čas in drugi. Scenarij za film sta napisala Špela Levičnik Oblak in režiser. Producenta filma sta Peter Bratuša in Jaka Pokorn iz produkcijske hiše Felina Films, koproducenta filma sta RTV Slovenija in Studio Ritem. Film je trenutno  na domačih kinematografskih sporedih, ogledalo si ga je že več kot 25. tisoč gledalcev.

Na festival bodo film pospremili režiser filma Peter Bratuša, koscenaristka Špela Levičnik Oblak in glavna igralka Uma Štader.

V programu kratkih filmov pa bodo prikazali film Za vogalom režiserja Martina Turka, v katerem je dvanajstletni Nejc priča medvrstniškemu nasilju. Spoprijatelji se s Timijem, žrtvijo nasilja. V filmu igrajo: Julijan Weiss Turk, Jaka Jakopič, Enej Kaše, Maksimiljan Franceschini Muhič, Iva Babić, Matej Puc, Marinka Štern, Leon Matek, Niko Novak in Robert Jakopič. Film je nastal v produkciji Bela film, producentka Ida Weiss.

Vse filme je financiral Slovenski filmski center.