Prva mednarodna festivalska nagrada za film Vesolje med nami

30. junij 2022
Junija je potekal 10. mednarodni festival otroškega filma v Seoulu (Južna Koreja), na katerem je mladinski film Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc prejel prvo mednarodno nagrado.

Glavnemu junaku filma Kolja Chilima Budišin so podelili nagrado za najboljšega igralca v tekmovalnem programu Kids Vision. Na spletni strani festivala so zapisali: »Vsi smo otroci. Kar lahko poveže ljudi so otroci, kajti vsi smo nekoč to bili.«

Festivala se je udeležila tudi režiserka Rahela Jagrič Pirc.

Režijski prvenec je mladinska drama o odraščanju, postavljena v mestece Kostanjevica na Krki. Zgodba govori o 14-letnemu Kanadčanu Tobiju, ki z mamo Kristino za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli. Kristine že več let ni bilo v domače kraje, sedaj pa je prišla nenadoma in z veliko novico o razstavi, ki naj bi jo pripravila v lokalni galeriji. Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša, ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Njuno druženje ga pripelje do nenavadnega srečanja z oslepelim astronomom Hermanom, ki je prav tako kot Tobi “vaški izobčenec”.

Herman odpre Tobiju vrata pozabljenega observatorija, kjer mu s pomočjo svojega bogatega znanja o astronomiji podeli življenjske nauke, ki izvirajo v vesolju in se nanašajo na življenje na Zemlji. Zvezdni observatorij pa postane Tobiju tudi zatočišče, kamor beži ob novem spoznanju, da imata starša v zakonu težave in da je bila predhodno planirana Kristinina razstava pravzaprav izgovor za pobeg iz Kanade. V spletu intenzivnih čustev in dinamičnih dogodkov se morata tako Tobi, kot Kristina soočiti s perečimi odnosi, potlačenimi strahovi ter lokalno družbo, ki nanju gleda, kot da sta z drugega planeta.

V filmu igrajo: Kolja Chilima Budišin, Ivo Barišič, Manca Dorrer, Irena Mihelič, Alenka Kraigher, Aljaž Jovanovič, Aliash Tepina, Matic Jamar, Neja Čušin, Jakob Cilenšek, Liam Cimperman in drugi.

Koscenaristka filma je Darja Medić, pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Darko Herič, montažer Mateja Rackov, snemalca zvoka Primož Debeljak, Jaka Batič, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak, direktorica filma je Amela Ikovic. Producent filma je Boštjan Ikovic iz produkcijske hiše Arsmedia.

Koproducenti filma so RTV Slovenija, MB Grip, NuFrame, Zvokarna, Mir Media Group (Srbija), v sodelovanju s Filmskim studiem Viba film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center, finančno podporo je prejel tudi od Filmskega centra Srbije in Ministrstva za kulturo Srbije. Film je na rednem kinematografskem sporedu od 21. aprila, za slavnostni uvod pa je poskrbela projekcija  v sklopu projekta Naši filmi doma, ki ga Slovenski filmski center, v sodelovanju s Cankarjevim domom organizira od jeseni 2017, in je bila v soboto, 9. aprila ob 19.30 uri, v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma, ob prisotnosti filmske ekipe.

 

 

 

Povezane novice