Slovenski filmi se ponovno predstavljajo na festivalu v Luksemburgu

06. oktober 2022
Filmi so prisotni v štirih programih.

Danes se začenja 15. izdaja filmskega festivala CinEast, ki bo trajal do 23. oktobra. Lansko leto je bila Slovenija ob svoji tridesetletnici država v fokusu, zato je bilo takrat prikazanih kar šest slovenskih celovečernih filmov različnih žanrov in štirje kratki filmi. Tudi letos je slovenska predstavitev kar pisana in številčna, saj so filmi prisotni v štirih programih.

V tekmovalnem programu sedmih celovečernih igranih filmov bodo prikazali slovensko - avstralski film Moja Vesna, prvenec režiserke Sare Kern, ki je svetovno premiero doživel na zadnjem Berlinalu, v programu Generation.

Desetletna Moja živi v predmestju Melbourna z žalujočim slovenskim očetom in nosečo dvajsetletno sestro Vesno. Ker se ne more sprijazniti z materino nenadno smrtjo, se raje pripravlja na rojstvo otroka. Zaman upa, da bo Vesna sčasoma zapolnila praznino v njenem življenju, ki jo je za seboj pustila pokojna mama.

V glavnih vlogah so zaigrali Loti Kovačič, Mackenzie Mazur, Gregor Baković in Claudia Karvan. V ustvarjalni ekipi so tudi slovenski snemalec Lev Predan Kowarski, montažerja Haim Tabakman in Hayley Miro Brown, oblikovalec zvoka Julij Zornik, scenografka Maddison Haywood in kostumografinja Ellen Stanistreet. Producenti filma so Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film ter Gal Greenspan in Sharlene George iz produkcijske hiše Sweetshop Green iz Avstralije. Film bodo prikazali tudi v programu filmov za mlade in otroke starejše od 12 let, na sporedu pa bo 12. in 20. oktobra.

V programu FunnyEast bodo v izboru komedij iz srednje in srednje Evrope prikazali kar dva slovenska filma: Orkester  režiserja Matevža Luzarja  in Dedek gre na jug režiserja Vinci Vogue Anžlovarja.

Orkester je imel svetovno premiero na lanskem festivalu v Cottbus, potem so ga pokazali na festivalih v Trstu, Pekingu in Skopju. Film Dedek gre na jug bo prvič prikazan jutri v petek, 7. oktobra v Cankarjevem domu, v sklopu projekta Naši filmi doma, projekcija na CinEastu pa bo mednarodna premiera.

Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov.

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Pri filmu sodelujejo še: direktor fotografije Simon Tanšek, scenografka Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik .Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

 V filmu Dedek gre na jug ostarela glasbenika se v iskanju drage ljubezni iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko, ki ju popelje na pustolovščino življenja.

V filmu igrajo Vlado Novak, Boris Cavazza, Zala Djuric, Goran Navojec, Senko Veselinov, Jasna Diklić, Maruša Majer, Nenad Tokalić, Jonas Žnidaršič, Dario Varga, Primož Pirnat, Ksenija Mišić, Timon Šturbej in drugi.

Pri filmu sodelujejo še direktor fotografije Miloš Srdić, scenografa Petra Kriletić in Ivan Bartling, kostumografinja Zarja Predin, oblikovalka maske Tina Lasič Andrejević, oblikovalec zvoka Julij Zornik, skladatelj glasbe Milko Lazar, za montažo filma je poskrbel režiser. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše A Atalanta, zanjo producent Branislav Srdić.

Orkester bo na sporedu 15. in 20. oktobra, Dedek gre na jug pa 22. in 23. oktobra. V Luksemburg bo potoval režiser Matevž Luzar.

V programu za mlade in otroke  bo na sporedu še en slovenski film, ki je tudi koprodukcija z Luksemburgom, Hrvaško in Slovaško: Kapa režiserja Slobodana Maksimovića, ki je ravno pred dnevi prejel nagrado občinstva za najboljši film na filmskem festivalu za otroke KinoKino v Zagrebu.

Družinska božična avantura pripoveduje zgodbo devetletnega dečka Erika, ki mora zaradi problematičnih staršev živeti v mladinskem domu, in sedemletne Lučke, ki prihaja iz dobro situirane družine. Ker je božič, oba otroka upata, da se jima bodo izpolnile najbolj skrite želje.

Scenarij podpisuje Saša Eržen. Ob Gaju Črniču in Kaji Podreberšek, ki upodabljata mlada protagonista, v filmu igrajo tudi Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. Ob njih pa še drugi priznani slovenski igralci in igralke ter raper Klemen Klemen. Direktor fotografije je Sven Pepeonik, scenografka Mateja Medvedić , montažer Jurij Moškon , kostumografka Carmen Di Pinto, oblikovalka maske Eva Uršič,  oblikovalci zvoka Michel Schillings, Luca Theis, Jeroen Truijens, producentka pa Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio.

Na CinEastu ga bodo predvajali 8. oktobra za otroke starejše od 7 let. Film Kapa bo distribucijo v slovenskih kinematografih začel 17. novembra.

V programu kratki filmov, v maratonu animiranih filmov bo na sporedu Ta presneta očetova kamera! režiserja Miloša Tomića.

V zgodbi, ki prepleta risano ter stop animacijo v tehniki kolaža, si avtor za svoje inspiracijsko izhodišče izposodi fotografski arhiv slovenskega fotografa Dragiše Modrinjaka, hkrati pa črpa iz osebne izkušnje filmskega ustvarjalca - očeta.

Film je nastal v produkciji Filmsko društvo Film Factory pod vodstvom Mojce Pernat. Film je imel premiero leta 2021 na Stoptrik festivalu v Mariboru, potem pa je   bil prikazan na številnih festivalih po celem svetu in do sedaj prejel 4 nagrade. Maraton animiranih filmov bo na sporedu 15. oktobra.

Vse filme je financiral Slovenski filmski center.

Povezane novice