Dva slovenska projekta uspešna na Eurimagesu

24. marec 2021
Med izbranimi projekti sta celovečerno-igrani film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića in dokumentarec Dežela šarplaninca, avtorice in režiserke Petre Seliškar.

Na svoji 162. seji upravnega odbora Eurimages, sklada sveta Evrope za filmske koprodukcije, je upravni odbor skupno podprl 24 filmskih projektov, od tega 3 dokumentarne in 3 animirane. Na seji, ki je med 11. in 26. marcem ponovno potekala na daljavo, sta bila uspešna dva slovenska projekta.

Slovenski celovečerno-igrani film Kapa režiserja Slobodana Maksimovića je sklad podprl v višini 205.000 evrov. Glavna producentka filma je Ida Weiss iz produkcijske hiše Senca Studio, koproducenti pa so »Wady Films« iz Luksemburga, »Objectif« iz Slovaške in Studio Dim iz Hrvaške. Film so do sedaj finančno podprli filmski sklad v Luksemburgu, Slovaški avdiovizualni sklad, Hrvaški avdiovizualni center, hrvaška javna televizija HRT, RTV Slovenija in slovaška javna televizija RTVS. V fazi razvoja pa so film podprli tudi evropski sklad Ustvarjalna Evropa (podprogram Media), regionalni sklad Re-Act in Ministrstvo za javno upravo RS. Scenarij za film je napisala Saša Eržen, direktor fotografije je Sven Pepeonik. Scenarij za film je nastajal v sklopu scenaristične delavnice Scenarnica, ki jo vsako leto organiziramo v sodelovanju z Društvom slovenskih režiserjev. Filmski projekt Kapa je družinska božična avantura, v kateri se uresničijo vse želje, a ne čisto tako kot pričakujejo glavni junaki filma. V glavnih vlogah igrajo Gaj Črnič, Kaja Podreberšek, Ajda Smrekar, Mojca Fatur, Frano Mašković in René Štúr. V ostalih vlogah pa se pojavijo tudi Klemen Slakonja, Zala Đurić Ribičič, Jernej Kuntner, Robert Waltl, Jaka Fon, Lotos Vincenc Šparovec, Nina Valič, Primož Pirnat, Klemen Klemen in številni drugi.

Drugi podprti projekt je dokumentarec Dežela šarplaninca, avtorice in režiserke Petre Seliškar. Francosko, severno- makedonska in slovenska koprodukcija je prejela podporo v višini 69.000 evrov. Glavni producent je »Cinephage Productions« iz Francije, koproducenti so PPFP Ltd Skopje iz Severne Makedonije in Zavod Petra Pan Film iz Slovenije. Od blizu opazujemo življenje dveh otrok - pastirjev, ki nadaljujeta stoletno pastirsko tradicijo, vsako poletje sama preživita več mesecev v gorah Severne Makedonije. Film je razmislek o resničnem sprejemanju te tradicije s strani mladih fantov, legitimnosti tega, kar jima je naloženo in o možnosti, da ta tradicija preživi v današnji Evropi.

V okviru strategije enakosti spolov Eurimages, katere namen je vzpostaviti enakost števila prijavljenih in podprtih projektov avtorjev, je na 162. seji 45,83 odstotkov podprtih projektov del režiserk. Skupna višina razdeljenih sredstev na tokratnem zasedanju Eurimagesa znaša 5.822.000,00 evrov.

Povezane novice