Padla je prva klapa celovečernega filma Dedek gre na jug režiserja Vincija Vogua Anžlovarja

25. avgust 2020
Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu.

V petek, 21. avgusta, je padla prva klapa petega celovečernega igranega filma Dedek gre na jug režiserja Vincija Vogua Anžlovarja. Gotovo se še vsi spomnimo Babica gre na jug (1991), kjer je režiser svojo protagonistko, ki jo je upodobila Majolika Šuklje, poslal na morje.

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu. Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti z dejstvom, da Boris umira. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Srbijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po načrtu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma in življenje gre od tu naprej po svoji poti.

Ob pričetku snemanja je režiser povedal: »To je film o iskanju izgubljenih smislov, svoje vloge v razčlovečenem svetu ter ponovno ovrednotenje svoje lastne vrednosti in pomembnosti.«

V glavnih vlogah nastopajo Boris Cavazza, Vlado Novak, Zala Djurić in Goran Navojec. Direktor fotografije je Miloš Srdić, avtor glasbe Imer Brizani, kasting Slobodan Dedeić, scenografinja Petra Kriletić, kostumografinja Zarja Predin, oblikovalka maske Tina Lasić in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Film je slovensko-hrvaško-severno makedonska koprodukcija in nastaja s podporo Slovenskega filmskega centra, Studia Viba Film, RTV Slovenija ter Filmskega centra Severne Makedonije. Glavni producent je Branislav Srdić iz produkcijske hiše A Atalanta, ki je filmu na pot dejal: »Naš največji izziv je narediti emotivno močan film, ki bo našel svojo pot do gledalcev. Menimo, da je sporočilo filma, da ne smemo nikoli izgubiti upanja, v trenutnih časih še kako pomembno. Ljubezen in strast do filma vedno zmagata, to sta koncepta, ki sta nad politiko in mejami.« Koproducenta sta Vac Anastasovski in Angela Nestoroska iz severno-makedonskega Sektor filma ter Igor Nola iz hrvaške MP Produkcije.

Povezane novice