Mednarodno priznanje za režiserja Matevža Luzarja in film Orkester v Pekingu

18. avgust 2022
Na enem večjih mednarodnih filmskih festivalov, ki se te dni odvija v Pekingu na Kitajskem, je scenarist in režiser Matevž Luzar v kategoriji  12. BJIFF Forward Future s humorno dramo Orkester osvojil nagrado za najboljšega režiserja.

Žirija, ki so jo sestavljali kitajska filmska režiserka, scenaristka in producentka Ning Ying, malezijska režiserka Tan Chui Mui ter estonski pisatelj, režiser in dramaturg Martti Helde, mu je ob tem izrekla priznanje za tenkočutno in vedro pripoved o pripetljajih pihalnega orkestra na gostovanju v pobratenem avstrijskem mestu. »S premišljeno uporabo črno-bele filmske tehnike je režiser na barvit in zanimiv način predstavil člane glasbene zasedbe.«

Po srebrni zvezdi na festivalu Cinedays v Skopju je to že drugo mednarodno priznanje, ki ga je Matevž Luzar osvojil s filmom Orkester. »Nagrade sem se zelo razveselil, saj prihaja iz drugega kulturnega okolja. Po odzivih sodeč je film očitno nagovoril kitajsko občinstvo. Vsako priznanje za film je lepa potrditev ne samo mojega dela, ampak tudi dela celotne ekipe.« 

Uspeh majhne kinematografije na tako velikem in drugačnem prostoru je veliko priznanje tudi za glavnega kreatorja nacionalnega filmskega programa – Slovenski filmski center. "Kitajska je izjemno veliko in hitro razvijajoče se filmsko tržišče. Iz naše filmske zgodovine poznamo dober primer slovenskega filma, ki je navdušil kitajsko občinstvo. Takrat je to bil film Kekec, danes je Orkester. Čestitke Matevžu Luzarju, ki je s svojo režijo uspel prepričati tako zahteven kulturni prostor kot je Kitajska," pravi njegova direktorica Nataša Bučar.

Mednarodni filmski festival v Pekingu je ena najpomembnejših prireditev kitajske filmske industrije in odpira vrata na eno največjih svetovnih filmskih tržišč. V kategoriji Forward Future, ki osvetljuje različne zanimive kulturne posebnosti, predstavlja kitajski pogled na film in spodbuja mednarodna sodelovanja, se je za uvrstitev potegovalo skoraj 600 filmov iz 88 držav, samo 15 pa se jih je uvrstilo v ožji izbor za nagrade.

Nagrade za slovenski film se je razveselila tudi Alenka Suhadolnik, slovenska veleposlanica v Pekingu, ki režiserju Matevžu Luzarju iskreno čestita za nagrado. Veleposlanica je že tudi v preteklosti slovenskemu filmu odpirala vrata na različnih koncih sveta:

"Nagrada Matevžu Luzarju in filmu Orkester bo nedvomno izdatno prispevala k vidnosti slovenske kinematografije na Kitajskem. Zanimanje za slovenski film je spodbudila tudi lanskoletna prva retrospektiva na Kitajskem, ki je nastala v sodelovanju med Slovenskim filmskim centrom, Kitajskim filmskim arhivom in veleposlaništvom. Predstavitve slovenskega filma pa si obetamo organizirati tudi v bodoče."

Pekinški festival, mednarodni filmski festival v Šanghaju ter filmski festival na otoku Hainan so trije največji in najbolj pomembni letni filmski dogodki na Kitajskem.

Film Orkester, v katerem skozi pet zgodb spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra na gostovanju v manjšem avstrijskem mestecu, bo do konca poletja na turneji po domačih letnih kinih, uvrščen pa je že tudi v redni program kinematografov.

Povezane novice