Svetovna premiera filma Orkester režiserja Matevža Luzarja

27. oktober 2021
Na festivalu Cottbus.

V tekmovalni program 12 izbranih filmov 31. izdaje nemškega filmskega festivala Cottbus, ki bo potekal od 2. do 7. novembra, se je uvrstil tudi celovečerni igrani film Orkester scenarista in režiserja Matevža Luzarja. Svetovna premiera filma bo v sredo, 3. novembra ob 17.30 uri, naslednji dan sledi ponovitev ob 13. uri.

Kot obljubljajo organizatorji festivala, predstavlja tekmovalni program vso kulturno raznolikost vzhodne Evrope. »S svojim umetniškim razponom med ironično razlomljenim opazovanjem sedanjosti, preiskovalnim ponovnim ocenjevanjem zgodovine in kontemplativnim družinskim študijem prikazuje žanrsko raznolikost aktualne vzhodnoevropske kinematografije – osebne in politične, upajoče in melanholične,« so zapisali.

Filmska zgodba Orkester spremlja razposajene člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Ob petju in zabavi spremljamo njihovo prešerno gostovanje skozi težave različnih protagonistov - mladega voznika avtobusa, ki se trudi vzbuditi zaupanje starejšega voznika, saj ga je strah, da bo izgubil službo. Dveh članov orkestra, ki po pomoti pristaneta pri avstrijskih gostiteljih in ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi. Filmska zgodba se nadaljuje skozi oči srednješolske članice orkestra, ki jo prizadane očetov drugi obraz na gostovanju, Orkester prav tako ne more mimo brezskrbnega drugega življenja in kako uživanje dojemajo žene članov orkestra, ki ostanejo v domačem kraju. Pet zgodb zaobjame celotno izkušnjo gostovanja orkestra in posledice, ki bodo vplivale na njih.

V filmu igrajo: Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Gregor Zorc, Alexander Mitterer, Marie Hofstätter, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Vesna Pernarčič, Ana Facchini, Mateja Pucko, Mojca Funkl, Marinka Štern, Ela Murko, Ines Pavlič, Matej Abrahamsberg, Marjana Mlinarič Pikelj in Klaudia Reichenbacher.

Pri filmu sodelujejo še: direktor fotografije Simon Tanšek, scenografka Katja Šoltes, montažerka Jelena Maksimović, kostumografka Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Eva Uršič in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Film je nastal v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju z Pihalnim orkestrom Svea – Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film. Film je sofinanciral Slovenski filmski center.

To je drugi celovečerni film režiserja Matevža Luzarja. Njegov prvenec Srečen za umret iz leta 2012 je na 15. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljši scenarij. Grenko-sladka pripoved o staranju, ki stereotipna prepričanja obrne na glavo in uči, da za življenje nikoli ni prepozno, je nagrajena tudi za najboljšo fotografijo (Simon Tanšek), kostumografijo (Pia Šinigoj Premzl), scenografijo (Katja Šoltes) in ton (Julij Zornik), na mesto najboljšega pa so ga postavile tudi ocene občinstva.

Povezane novice