Nova slovenska komična drama Orkester že v letnih kinih in kinodvoranah

01. avgust 2022
V komični drami Orkester spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto.

S slavnostno premiero na mestni ploščadi ob Delavskem domu v Zagorju ob Savi, je v petek, 29. avgusta 2022, svojo pot po poletnih kinih na prostem in kinodvoranah začel nov slovenski celovečerni film Orkester. Režiser in scenarist Matevž Luzar ter ostali ustvarjalci filma so ga najprej želeli predstaviti prebivalcem tega zasavskega mesta in članom Pihalnega orkestra SVEA Zagorje, ki so bili navdih za zgodbo o pihalnem orkestru na gostovanju v majhnem avstrijskem mestu, neprecenljivo pa je bilo tudi njihovo sodelovanje pri nastanku filma. Prva domača publika ga je sprejela z velikim navdušenjem in ponosom, s priznanjem srebrna zvezda za najboljšo režijo pa ga je nagradila tudi žirija mednarodnega festivala Cinedays v Skopju.

V komični drami Orkester spremljamo razposajene člane pihalnega orkestra, ki se odpravijo na koncert v pobrateno avstrijsko mesto. Dogajanje opazujemo skozi probleme različnih likov - mladega voznika avtobusa, ki se trudi pridobiti zaupanje svojega starejšega kolega, tega pa je strah, da bo izgubil službo; najstnice, ki jo prizadene očetovo brezskrbno uživanje na gostovanju; skozi pripetije dveh članov orkestra, ki pomotoma pristaneta pri avstrijskih gostiteljih, kjer ne moreta brzdati svoje žurerske narave in skozi zgodbo žena, ki ostanejo same v domačem kraju. Pet zgodb nazorno prikaže celotno izkušnjo gostovanja in vse posledice, ki jih nosijo njegovi udeleženci.

Scenarij, ki ga je Matevž Luzar pod okriljem produkcijske hiše Gustav film začel razvijati leta 2016, izvira iz osebnega opazovanja življenja v edinstvenem okolju rudarsko-industrijskega Zasavja, kjer je druženje v orkestrih, zborih, lutkovnih gledališčih in drugih kulturnih dejavnosti ljudem pogosto pomenilo uteho pred vsakdanjim težkim delavskim življenjem. To avtentično lokalno zgodbo, ki pa naslavlja tudi povsem univerzalne teme, je želel režiser prikazati na čim bolj pristen način, zato v filmu poleg poklicnih igralcev, kot so Gregor Zorc, Vesna Pernarčič, Gregor Čušin, Mojca Funkl, Jernej Kogovšek in Gaber Terseglav, nastopajo tudi člani resničnega Pihalnega orkestra SVEA Zagorje, med katerimi izstopa pismonoša Lovro Lezič v vlogi navihanega Pajota. Za vloge gostiteljev si je Matevž Luzar izbral priznane avstrijske igralce Alexandra Mittererja, Klaudio Reichenbacher in Mario Hofstätter, ki je sodelovala tudi z režiserjema Ulrichom Seidlom in Michaelom Hanekejem.

Matevž Luzar, ki že vse svoje življenje z izjemo študentskih let živi v Zagorju ob Savi, se je proslavil kot pozoren opazovalec okolice, ki zgodbo vedno postavlja na prvo mesto. Kot scenarist je sodeloval pri vrsti slovenskih filmov, kot režiser pa je med drugim podpisan pod večkrat nagrajena kratka filma Vučko in Prezgodaj dva metra spodaj, celovečerna filma Srečen za umret in Dekleta ne jočejo ter televizijske serije Jezero, Leninov park in Dolina rož. Pri ustvarjanju Orkestra je tesno sodeloval z direktorjem fotografije Simonom Tanškom, scenografko Katjo Šoltes, montažerko Jeleno Maksimović, kostumografko Nadjo Bedjanič, oblikovalko maske Evo Uršič, oblikovalcem zvoka Julijem Zornikom in producentko Petro Vidmar. Film je posnet v črnobeli tehniki, glasbo zanj pa je prav tako odigrala Godba na pihala SVEA Zagorje.

Orkester bo 3. avgusta prikazan na Filmu pod zvezdami na Ljubljanskem gradu, nato pa še v letnih kinih in na rednem sporedu kinodvoran po vsej Sloveniji.

Napovednik filma je dostopen tukaj
Spletna stran z datumi predvajanj pa tukaj

Sporočilo za javnost so pripravili v PM, poslovni mediji.

Povezane novice