Sanremo režiserja Miroslava Mandića v italijanski distribuciji

23. junij 2022
Celovečerni igrani film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića bo s 23. junijem začel redno distribucijo v italijanskih kinematografih.

V zadnjih štirih letih je to tretji večinsko slovenski film, ki ni bil predstavljen samo na italijanskih filmskih festivalih, ampak tudi v redni distribuciji. Pred njim sta to bila Rudar (2017) režiserke Hanne Slak, ki ni nastal v italijanski koprodukcij in Ne pozabi dihati (2019) režiserja Martina Turka, ki je imel istega koproducenta kot Sanremo.

Italijanski koproducent filma Incipit Film je moral financirati sinhronizacijo filma v italijanščino, saj filmi v originalni verziji v Italiji še vedno ne morejo računati na vsaj minimalen obisk.

Film bo od 23. do 30. junija prikazan na platnih od Trsta do Rima, v zadnjem trenutku so dodali tudi projekcijo v Cataniji, mestu na Siciliji. Na današnjh projekcijah v Trstu in Vidmu bo prisoten tudi režiser in scenarist Miroslav Mandić, ki je ob tej ne ravno vsakodnevni priložnosti za slovenskega režiserja, povedal: ”V času ekspanzije platform kot so Netflix in podobni, je video na zahtevo postal dominanten način gledanja filmov. To me zelo žalosti, zato sem vsakega prikazovanja našega filma Sanremo v kinematografih izjemno vesel. Ko gledaš lastni film na velikem platnu, spoznaš, da ga sploh nisi delal za mali ekran računalnika, saj filmsko delo čigar estetika večinoma prisega na vizualnih aspektih filmskega pripovedovanja, s tem veliko izgubi.”

Bruno in Duša živita v domu starejših občanov. Občasno se srečujeta, skupaj preživljata čas, a vedno sproti pozabljata, da se poznata. Kljub temu sta vesela vsakega novega srečanja.

Zaradi zgodbe filme sta premieri v Vidmu in Rimu organizirani v sodelovanju z društvi, ki se spopadajo z Alzheimerjevo boleznijo.

V filmu igrajo Sandi Pavlin, Silva Čušin, Mojca Funkl, Boris Cavazza, Lara Komar, Barbara Cerar, Barbara Vidovič, Safet Mujčić, Vladimir Jurc, Doroteja Nadrah in Jurij Drevenšek.

Direktor fotografije je Peter Zeitlinger, montažer Andrej Nagode, scenografa Dušan Milavec in Barbara Kapelj, kostumografka Polonca Valentinčič, oblikovalka maske Anita Ferčak, oblikovalec zvoka je Francesco Morosini. Avtor glasbe je Darko Rundek

Producent filma je produkcijska hiša Filmostovje, producent je Miroslav Mandić, izvršna producentka je Sandra RženKoproducenta sta italijanski Incipit Film; koproducentki Marta Zaccaron in Fabiana Balsamo ter RTV Slovenija. Mednarodni prodajni agent je Coccinelle film sales.

Film je nastal s finančno podporo Slovenskega filmskega centra in s podporo Studia Viba film ter filmske komisije Furlanije-Julijske krajine, regionalnega avdiovizualnega sklada Furlanije-Julijske krajine in italijanskega Ministrstva za kulturo.

Sanremo je imel svetovno premiero v uradnem tekmovalnem programu 24. izdaje mednarodnega filmskega festivala v Talinu, ki je zadnji pomembni evropski filmski festival v koledarskem letu in je potekal v hibridni obliki od 13. do 29. novembra 2020. Film je uspešno potoval po festivalih v Evropi in ZDA, v naši regiji so ga prikazali na vseh najbolj pomembnih festivalih: na beograjskem Festu, v Motovunu in v Sarajevu.

Glavna igralka filma Silva Čušin je prejela nagrado Ita Rina za življenjsko delo na pravkar minulem festivalu igralcev Krafft v Kranju, Sandi Pavlin pa je na tem festivalu prejel nagrado veliki plan za vlogo Bruna v filmu Sanremo.

Povezane novice