Premiera filma Atlas ptic režiserja Olma Omerzuja

04. april 2022
Četrti celovečerni igrani film Atlas ptic režiserja Olma Omerzuja bo premierno predvajan v sredo, 6. aprila, v ljubljanskem Mestnem kinu Kinodvor.

Svetovna premiera filma je bila v glavnem tekmovalnem programu na lanskem filmskem festivalu v Karlovih Varih, slovenska festivalska premiera je bila na 32. Liffe-u. Pred tem bo na ogled Omerzujev kratki film Poslednji dan patriarhata, premiere se bo udeležil tudi režiser.

Atlas ptic pripoveduje o starajočem se lastniku tehnološkega podjetja (Miroslav Donutil), ki je vse življenje posvetil delu, zato ga zelo prizadene, ko stvari nenadoma začnejo pokati po šivih. Novi film Olma Omerzuja temelji na prepričljivi igri likov in posebni vrsti nežne ironije, s katero pokaže, da se moramo za ohranitev dostojanstva kdaj tudi osramotiti pred drugimi.

Scenarij za film sta napisala režiser in Petr Pýcha. V filmu igrajo Miroslav Donutil, Alena Mihulová, Martin Pechlát, Eliška Křenková, Vojtěch Kotek, Pavla Beretová. Direktor fotografije je Lukáš Milota, glasbo je napisala Monika Omerzu Midriaková, montažerka je Jana Vlčková, scenograf Antonín Šílar in oblikovalec zvoka Pavel Rejholec.

»Miroslav Donutil je na Češkem izjemno znan in priljubljen igralec. Čeprav nastopa tudi v gledališču, kjer ima bolj karakterne vloge, se ga zaradi njegovih filmskih in televizijskih vlog drži sloves komika. Je nekakšen fenomen. Že desetletja so izjemno priljubljeni njegovi šovi, na katerih v stand-up slogu pripoveduje smešne prigode. Zato ga je toliko bolj zanimivo videti v bolj zahtevni vlogi, kot je ta v Atlasu ptic. Vedel sem tudi, da prijateljuje z biznismeni, kakršen je Ivo, in je seznanjen s svetom, ki je bil meni donedavnega povsem tuj. Imel sem občutek, da se lahko zanesem na avtentičnost, ki jo bo s tem prinesel v film«, o glavnem igralcu pove režiser.

V svojih izjavah je Olmo Omerzu med drugim tudi povedal: »Uporabil sem ptice, ki delujejo kot ironičen pogled na pripoved, pomenijo pa tudi princip Twitterja, ki ima v svojem logotipu ptico. Zato ptic nisem jemal smrtno resno kot napovedi dogajanja, ampak kot simbol sveta sloganov okrog nas, ki ga glavni liki ne vidijo. Kar pa zadeva ostarele patriarhe, mislim, da jim je v različnih državah dejansko različno ‘odčivkalo’ oziroma jim prej ali slej bo. Ivo ne trči samo v neko ideologijo, ki je ne razume, ampak v predstavo globalno povezanega sveta družbenih omrežij in novih oblik komunikacije, ki mu ni več kos.«

Producent filma je češki Endorfilm, slovenski koproducent je Rok Biček iz produkcijske hiše Cvinger Film, ostali koproducenti filma so Češka televizija, Punkchart film, Melocoton Films in RTV Slovenija. Film je nastal s finančno podporo Češkega filmskega sklada, Slovenskega filmskega centra in Slovaškega avdio-vizualnega sklada.

Slovenski distributer je Demiurg, ki je sodeloval tudi pri distribuciji Omerzujevega filma Zimske muhe (2018).

Povezane novice