Slovenski filmski režiser Olmo Omerzu je odkritje leta na Češkem

27. januar 2013
42 filmskih kritikov je v soboto, 26. Januarja 2013, na prireditvi Nagrade čeških kritikov v kategoriji RWE - odkritje leta med tremi nominiranimi režiserji nagrado podelilo Olmu Omerzuju.

Filmski kritiki so se odločali med 30 celovečernimi igranimi in 15 dokumentarnimi filmi. Podelitev je ustvarjena po vzoru ameriških Zlatih globusov. Nagrada RWE – odkritje leta se podeljuje izjemnim posameznikom, katerih delo pomeni hkrati prispevek k razvoju češke kinematografije.

Ob sprejemu nagrade se je Omerzu zahvalil FAMU, ki mu je omogočila, da je diplomiral s celovečernim filmom, in kjer je spoznal tudi svoje stalne sodelavce in dobre prijatelje: snemalcu Lukášu Miloti, montažerki Jani Vlčkoví in producentu Jiřiju Konečnyju. Olmo Omerzu je nase opozoril s filmom Příliš mladá noc (Mlada noč), za katerega je bil že večkrat nagrajen na mednarodnih filmskih festivalih, in ki je bil lani (2012) premierno prikazan na Berlinalu. Omerzu po podelitvi Nagrad čeških filmskih kritikov odhaja na Švedsko, kjer svoj film predstavlja na najpomembnejšem skandinavskem festivalu Göteborg IFF (sekcija Teden kritike).

http://www.ceskatelevize.cz/ivysi

Povezane novice