Češko – slovenski film Mlada noč na Berlinalu

21. januar 2012
V program letošnjega filmskega festivala v Berlinu se je uvrstil film Příliš mladá noc (Mlada noč), ki ga je v češko-slovenski

Olmo Omerzu se bo v sekciji forum predstavil s celovečernim absolventskim filmom, s katerim je lani končal študij na praški FAMU. Omerzu je bil za svoje študentske filme večkrat nagrajen na festivalih (predvsem za srednjemetražni film Drugo dejanje, ki je doživel tudi distribucijo po kinematografih na Češkem in med drugim prejel posebno nagrado za režijo na Festivalu slovenskega filma v Portorožu). Z uvrstitvijo na berlinski filmski festival je potrdil, da spada v obetavno generacijo filmskih režiserjev.
Zgodba filma Mlada noč pripoveduje o dveh mladih, dvanajstletnih fantih, Baluški in Řezaču, ki se dan po novem letu bolj ali manj po naključju znajdeta v stanovanju treh mladih odraslih. Tu doživita svoje prvo srečanje z ljubeznijo in seksualnostjo. Preživita noč in pozabita na čas ter na to, da ju lahko kdo pogreša, oziroma ne vesta, da ju medtem že išče policija. Za trenutek pozabita, da sta še vedno otroka. Pijeta in se zaljubljata, bruhata ter izgubljata pamet v »brezsramnem in razuzdanem« svetu, v kakršnem živijo David, Kateřina in Štepan.
»Rad delam z igralci. V filmu smo skupaj raziskovali in odpirali temo izgube ljubezenskih idealov na račun povsem 'mehanične seksualnosti', v katero ni vpletena ljubezen. Demistificirana seksualnost in njen brutalni nastop pa se v filmu pokažeta tudi kot maska negotovosti in obrambni mehanizem pred nežnostjo,« opisuje Olmo Omerzu in še doda: »To ni klasična zgodba o otroštvu, niti običajni film o odraščanju, gre bolj za nekakšno alegorijo, pri čemer se moški in ženski arhetipi odpirajo, med drugim tudi v otroškem svetu. Meja med otroškim in odraslim svetom sicer obstaja, vendar jo tako greh kot nedolžnost zlahka prestopata in se ne ozirata na družbene prepovedi in tabuje.«
Film bo svetovno premiero na Berlinalu doživel v ponedeljek, 13. februarja ob 22:00. Na Češkem se bo redna distribucija filma začela že 22. marca.
Nekaj manj kot sedemdeset minut trajajoči film režiserja Olma Omerzuja je nastal po scenariju Bruna Hájka, ki ga je nato Omerzu skupaj z Jakubom Felcmanom predelal v končno podobo filma. Film je nastal v produkciji Endorfilma, kopruducenti pa so Studio FAMU, slovenska producentska hiša Arsmedia in Češka televizija. Film sta podprla Državni fond za podporo in razvoj češke kinematografije in Slovenski filmski center.
Omerzujev film Mlada noč tekmuje za nagrado najboljši prvenec, ki jo dodeljujejo trije člani žirije iz glavnega programa, prav tako pa se poteguje za nagrade neodvisnih žirij.


Povezane novice