Italijanska premiera filma Inventura na filmskem festivalu v Bergamu

23. marec 2022
Premiera filma bo 31. marca, udeležil se je bo tudi režiser, s katerim bo po premieri potekal pogovor.

Film Inventura, filmski prvenec scenarista in režiserja Darka Sinka, bo v tekmovalnem programu na mednarodnem filmskem festivalu v Bergamu doživel svojo italijansko premiero. To bo 40. izdaja festivala, ki je posvečen novim evropskim avtorjem in bo potekal od 26. marca do 3. aprila v hibridni obliki. Premiera filma bo 31. marca, udeležil se je bo tudi režiser, s katerim bo po premieri potekal pogovor. Skupno se je v tekmovalni program uvrstilo še 6 filmov, vsi so italijanske premiere in se potegujejo za nagrado občinstva in za najboljšega režiserja.

Režijski prvenec pripoveduje o Borisu Robiču, ki je kot radi rečemo, običajen človek. Nekega dne po večerji, ko Boris bere v svoji sobi, nekdo strelja nanj skozi okno. Pride policija in začne se preiskava. Pri iskanju potencialnih storilcev se pred nami odvije tragikomedija človeka, ki odkrije, da ga sovraži več ljudi, kot si je lahko predstavljal, in da so njegove predstave o lastnem življenju le iluzija.

V glavni vlogah nastopajo Radoš Bolčina, Mirel Knez in Dejan Spasić. V filmu nastopajo še Renato Jenček, Mojca Partljič, Žan Koprivnik, Janez Škof, Davor Janjić, Saša Tabaković, Barbara Vidovič, Veronika Drolc in Mojca Ribič. Direktorica filma je Sandra Ržen, direktor fotografije Marko Brdar, scenografinja Adriana Furlan, kostumografinja Katja Hrobat, oblikovalka maske Lija Ivančič in montažer Matic Drakulič.

Svetovna premiera filma je bila na lanskem filmskem festivalu v San Sebastijanu v Španiji, kjer je film doživel izredno lep odziv. Po festivalski poti in projekcijah v Luksemburgu, Franciji, Kanadi, Srbiji in Portorožu, kjer je odprl 24. Festival slovenskega filma in prejel 4 vesne (vesna za najboljšo režijo, igralca, stranskega igralca, izvirno glasbo, posebna omemba Art kino mreže Slovenije, nagrada za najboljšega debitanta), si ga je slovensko občinstvo, v sklopu projekta Naši filmi doma, lahko ogledalo tudi na minulem festivalu Liffe. Na redne kinematografske sporede prihaja 4. maja, v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor, v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma.

Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane, producenta sta Vlado Bulajić in Lija Pogačnik. Koproducent filma je RTV Slovenija, sofinanciral ga je Slovenski filmski center.

Slovenski film tako nadaljujejo s svojo prisotnostjo na tem imenitnem italijanskem filmskem dogodku, ki postaja pomembna točka za poglobljeno promocijo slovenskega filma. Leta 2019 je na 37. izvedbi potekala zgodovinska retrospektiva Karpa Godine režiserja, scenarista, direktorja fotografije in montažerja, ki je sledila odmevni predstavitvi v newyorškem muzeju MoMA oktobra 2018.

Leta 2018 pa so na festivalu predstavili retrospektivo režiserke animiranih filmov Špelo Čadež, ki je na festivalu imela tudi strokovno predavanje oziroma mojstrsko delavnico.

Povezane novice