Uspešna in odmevna svetovna premiera filma Inventura na filmskem festivalu v San Sebastiánu

22. september 2021
Film so ob režiserju na festivalu pospremili še igralec Dejan Spasić, producent Vlado Bulajić in montažer Matic Drakulič.

V ponedeljek, 20. septembra, se je pred razprodano dvorano na osrednjem filmskem prizorišču – v dvorani Kursaal - predstavil film Inventura, filmski prvenec scenarista in režiserja Darka Sinka.

Film so ob režiserju na festivalu pospremili še igralec Dejan Spasić, producent Vlado Bulajić in montažer Matic Drakulić. Poleg Dejana Spasića v glavnih vlogah nastopata še Radoš Bolčina in Mirel Knez. V filmu pa vidimo še Renata Jenčka, Mojco Partljič, Žana Koprivnika, Janeza Škofa, Davorja Janjića, Sašo Tabakovića, Barbaro Vidovič, Veroniko Drolc in Mojco Ribič.

Festivalsko občinstvo enega izmed najpomembnejših festivalov, ki je letos potekal že v svoji 69. izdaji, je skozi celotno projekcijo dihalo s filmom, na koncu pa film pospremilo z dolgim aplavzom. Filmu je sledil pogovor z ustvarjalci, na katerem je voditelj pogovora že prvo vprašanje ponudil občinstvu, ki se je odzvalo z navdušenimi pohvalami: prepričali so jih humorni elementi, igralci pa tudi z uporabo glasbe v filmu. Voditelj je pogovor zaključil z mislijo, da je festival s prvim filmom Darka Sinka veliko pridobil.

Na portalu Cineuropa je naslednjega dne že izšla kritika, v kateri je med drugim zapisano, da je to  »elegantni prvenec s suvereno režijo«.

Po prvi projekciji, ki jo je režiser Darko Sinko doživel z občinstvom, je ta podal naslednjo izjavo: »Film sem nazadnje gledal pred devetimi meseci, ker sem želel do svojega dela pridobiti nekaj distance in se tako lažje poistovetiti z običajnim gledalcem. Zaradi vznemirjenosti mi to ni povsem uspelo, kljub temu pa sem užival ob toplem sprejemu občinstva.«

Producent Vlado Bulajić pa je ob svetovni premieri poudaril: »Premiera na takem festivalu je gotovo potrditev uspešnega filmskega procesa, ki je trajal več let.  Glede na dober odziv verjamem, da bo to odprlo vrata nadaljnji festivalski poti in distribuciji.«

Komentarji o filmu so se pojavili tudi na socialnih omrežjih, kjer so zapisali, da je film »močna moralna in drzno smešna drama z izrednim Radošem Bolčino v glavni vlogi.«

Najlepši pridevnik filma pa je podal španski filmski delavec, ki je izjavil, da je Inventura »nenadejana komedija.«

Inventura se je uvrstil med trinajst prvencev iz celega sveta, ki tekmujejo za nagrado v sekciji Novi režiserji. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše December iz Ljubljane. Koproducent filma je RTV Slovenija. Projekt so finančno podprli Slovenski filmski center, Viba film, Creative Europe - Media ter RE-ACT. Projekt se je razvijal na filmskih delavnicah Scenarnica, First Film First, Midpoint in APostLab ter bil predstavljen na filmskih tržnicah Connecting Cottbus, When East meets West in Sofia Meetings. Festival poteka od 17. do 25. septembra.

Povezane novice