Prvenec režiserke Katarine Rešek - Kukle med projekti rezidence Cinéfondation kanskega festivala

01. marec 2022
Celovečerni igrani film Fantasy izhaja iz nagrajenega kratkega filma Sestre, tematsko in po konstelaciji likov enakega.

44. edicija francoske rezidence Cinéfondation kanskega festivala se začenja danes, 1. marca. Med šestimi mladimi, perspektivnimi režiserji je bila s svojim prvencem v nastajanju, z naslovom Fantasy, izbrana tudi slovenska režiserka Katarina Rešek – Kukla.

Celovečerni igrani film Fantasy izhaja iz nagrajenega kratkega filma Sestre, tematsko in po konstelaciji likov enakega. V njem avtorica relevantno tematizira različne spolne identitete, na katere se običajno patriarhalno okolje odziva z odporom, kar nemalokrat vzpostavi konflikt tudi v družinskem okolju. Celovečerna forma omogoča več emotivnosti in subtilnih tonov, saj kot protagonistke nastopajo dekleta, ki šele začenjajo spolno živeti. Producent filma bo produkcijska hiša December. Prvenec v razvoju je že sofinanciral Slovenski filmski center.

Njen kratki film Sestre je zmagal na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za kratki film, med drugim je prejel tudi glavno nagrado na švicarskem festivalu Castellinaria, ter nagrado občinstva na 34. ediciji francoskega festivala Premiers plans D'Angers.

Cinéfondation je bil ustanovljen za navdih in podporo naslednji generaciji mednarodnih filmskih ustvarjalcev. Leta 1998 ga je ustanovil Gilles Jacob, nekdanji kanski umetniški direktor in kasneje predsednik. Od takrat so se razvili različni programi in danes je razdeljen na tri dele: Selection, Residence in Atelier.

Povezane novice