Uspešna festivalska pot kratkih filmov Sestre in Delčki

21. junij 2021
Film Sestre je na Fire LGBT festivalu v Barceloni prejel nagrado za najboljši kratki film.

Med 22. in 28. junijem bo potekal eden največjih in najpomembnejših festivalov kratkega filma v ZDA Palm Springs Short Fest, kjer bosta prikazana zmagovalni film letošnjega festivala v Clermont Ferrandu Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle in Delčki scenarista in režiserja Árona Horvátha. Prvi se poteguje za najboljšo festivalsko nagrado in nagrado mlade cineastke, drugi pa za najboljši mednarodni kratki film. Film Sestre je na Fire LGBT festivalu v Barceloni pravkar prejel tudi nagrado za najboljši kratki film.

Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja.

V Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič.

Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, v sodelovanju z Viba filmom. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Peter Perunović, montažer Lukas Miheljak, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Mateja Medvedić, kostumograf Damir Raković in oblikovalka maske Špela Ema Veble.

Sestre bodo prikazen tudi na pomembnem filmskem festivalu v Španij Cinema Jove v Valencii, ki se osredotoča na mlade režiserje in režiserke. Festival poteka od 19. do 26. junija.

Po glavni nagradi na festivalu v Clermont Ferrandu je film nadaljeval pot na festival kratkega filma v nemškem Oberhausenu, kjer je bil prikazan v sekciji zmagovalcev drugih festivalov, nato je bil prikazan v tekmovalnem programu festivala KO:SH v Albaniji, na Mo&Friese otroškem filmskem festivalu v nemškem Hamburgu, na norveškem festivalu kratkega filma Kortfilmfestivalen Grimstad, na mednarodnem filmskem festivalu v Šanghaju in festivalu mladih v Bolgariji.

V kratkem filmu Delčki pa spremljamo en dan v življenju Tea in Ksaverja, ki jih po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. Njihova mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obisk tekme formula 1.

V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se prav tako s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Svetovan premiera filma je bila lani, v tekmovalnem programu na 43. mednarodnem filmskem festivalu za mlado občinstvo – Lucas. Na minulem 23. Festivalu slovenskega filma pa je prejel vesno za najboljši kratki igrani film. Koproducenti filma so Korektif, Zvokarna in KUD Lavina. Finančno ga je podprla tudi Občina Lendava.

Pred festivalom v Palm Sprinsgu so bili Delčki prikazani že lani na Cinekinu, ter letos na SEEFest v Los Angelesu, tržaškem filmskem festivalu, Mednarodnem filmskem festivalu Buff na Švedskem, italijanskem filmskem festivalu Ennessimo, ter mednarodnem festivalu za otroke in mlade v južno korejskem Busanu.

Oba filma je producirala produkcijska hiša A Atalanta, producentka Barbara Daljavec, nastala sta s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Domače občinstvo si bo film Sestre lahko ogledalo v sklopu programa Premiera slovenskega filma v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor, v sredo, 30. junija ob 19.30 uri v dvorani in ob 21.30 uri na Kinodvorišču, letnem kinu v atriju Slovenskih železnic. Po obeh projekcijah bo sledil pogovor s filmsko ekipo.

Povezane novice