Končuje se snemanje kratkega igranega filma Sestre režiserke Katarine Rešek

13. maj 2019
Tri najboljše prijateljice v enem izmed pretepov s fanti iz soseske pred totalnim ponižanjem reši dekle, ki to v bistvu šele postaja.

Režiserka Katarina Rešek Kukla je v petek, 10. maja 2019, pričela s snemanjem kratkega igranega filma Sestre. Film nastaja v produkcijski hiši A Atalanta, sofinanciran je s sredstvi Slovenskega filmskega centra, ter v koprodukciji z NuFrame, Zvokarna ter Supermarket.

Tri najboljše prijateljice v enem izmed pretepov s fanti iz soseske pred totalnim ponižanjem reši dekle, ki to v bistvu šele postaja.

V naslovnih vlogah nastopajo Mia Skrbinac (Ekipa Bled) ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič. Večina prizorov je posnetih v Ljubljani v blokovskem naselju na Kunaverjevi ulici. Soustvarjalci kratkega filma so direktor fotografije Peter Perunović, scenografka Mateja Medvedić, kostumograf Damir Raković, oblikovalka maske Špela Ema Veble ter številni drugi.

Sina, Mihrije in Jasna so tri prijateljice v zgodnjih dvajsetih, ki živijo po svojih načelih oziroma “pravilih”, ki so si jih določile same. Oblačijo se v fantovska oblačila, dolge lase si spenjajo v nizek čop. Namesto modrcev nosijo steznike, se ne brijejo in ne ličijo. Trenirajo borilne športe in se držijo bolj zase, včasih pa se tudi pretepajo s fanti. Protagonistke filma so na nek način sodobne “virđine” (balkanske ženske, ki prevzamejo vlogo moškega), a tega ne delajo zavedno in v tem ne prepoznajo svoje identitete.

“Ko sem se v srednji šoli srečala s queer kulturo večjih zahodno-evropskih mest, sem zaznala velike razlike med dojemanjem spola tam in doma, kjer je balkanska patriarhalna mentaliteta še vedno zelo prisotna. Vseeno pa sem kar naenkrat videla veliko vzporednic, izmed katerih me je najbolj fascinirala vzporednica med pojavom virđin in transspolnostjo. Začela sem se spraševati kaj bi se zgodilo, če bi se srečala virđina in trans ženska ali trans moški? Tako se je rodila ideja o treh sodobnih virđinah, za katere inspiracijo so bila dekleta, ki se jih spomnim iz otroštva. Tista “pozabljena” dekleta v ohlapnih oblekah z nizkimi čopi na dnu glave, ki so nekako ostala ujetnik svoje družine in okolja, ker niso ustrezale rigidnim smernicam, in ki se jih spomnim kako so kdaj še v odrasli dobi prijele svojo mamo za roko. V filmu Sestre se srečata dva svetova, ki sta v post-balkanskem okolju zaznana kot neustrezna in nenazadnje nefunkcionalna - družbeno nefunkcionalna ženska, ki ne zna in noče sprejeti svoje družbeno dodeljene vloge in ženska z nefunkcionalnimi rodili, a si med seboj pomagata prepoznati svojo lastno vrednost in se povzdigneta nad predstave okolja. Film Sestre je razmislek o spolu, spolni identiteti, patriarhalni družbi in o odnosu ženske do same sebe in sveta. Je tudi študija za celovečerni film Fantasy,” o filmu pove režiserka Katarina Rešek.

Katarina Rešek, rojena 1991 v Brežicah, je filmska režiserka in glasbenica. Leta 2014 je diplomirala filmsko in TV režijo na AGRFT. S svojimi kratkimi filmi se je udeležila številnih mednarodnih festivalov. Poleg filma se aktivno ukvarja z glasbo pod umetniškim imenom КУКЛА.

Povezane novice