Minimarket 24/7 nagrajen na 72. Berlinalu

18. februar 2022
Nagrada mednarodne konfederacije art kinematografov.

Celovečerni igrani film Minimarket 24/7, prvenec ruskega scenarista in režiserja Michaela Borodina, je na 72. filmskem festivalu v Berlinu prejel nagrado mednarodne konfederacije art kinematografov »Confédération Internationale des Cinémas d'Art et d'Essai (C.I.C.A.E.)«.  Mednarodna konfederacija art kinematografov sestavlja eno žirijo za tekmovalni program Panorama in eno za Forum. Vsaka žirija podeli nagrado v svojem delu.

Režiser je ob prejetju nagrade povedal: »Zelo smo počaščeni, da smo prejeli tako čudovito nagrado! Upamo, da bo nagrada Mednarodne konfederacije art kinematografov prispevala k temu, da si bo film, ki ga je mednarodno podprla tudi Slovenija, ogledalo čim več ljudi. To je prava pomoč filmu, ki jo zelo cenimo!«

Film Minimarket 24/7 se je uvrstil v tekmovalni program Panorama, na festivalu je imel svetovno premiero. Gre za rusko-slovensko-turško koprodukcijo, slovenska koproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo, ki sta ob tem dejala: »Nagrada je izjemno pomembna nagrada za vsak film, ki si želi široke mednarodne kinematografske distribucije. Za naju je nagrada za film Minimarket 24/7 še toliko bolj pomembna, saj gre za odličen in drzen debitantski film režiserja Michaela Borodina, ki je nastal v »eksotični« mednarodni rusko-slovensko-turški koprodukciji. Verjameva, da se bo tudi zaradi te nagrade lahko toliko bolje in širše predstavil slovenskim kino obiskovalcem v art kino mreži in obiskovalcem festivala LIFFe.«

Minimarket 24/7 je zgodba o sodobnem suženjstvu, ki mu je vsak dan priča tisoče brezbrižnih ljudi. Glavna junakinja filma Mukhabbat živi in gara v značilni samopostrežni prodajalni na obrobju Moskve. Tako kot drugi nezakoniti migranti v trgovini tudi ona za svoje delo ne dobi niti rublja in ni upravičena niti do kratkega predaha. Mukhabbat temu življenju naredi konec, ko lastnik trgovine ugrabi njenega novorojenega sina. Premaga obup in strah, si pribori svobodo in reši tudi ostale. Zato mora zapustiti Rusijo. Doma, v Uzbekistanu, se Mukhabbat začne boriti, da bi za vsako ceno svojega otroka dobila nazaj. Vendar se mora pri tem soočiti s številnimi izzivi, bolečino, izgubo in strašnimi kompromisi.

V filmu igrajo: Zukhara Sansyzbay, Lyudmila Vasilyeva, Tolibzhon Suleimanov, Asel Tyutyubaeva, Kamilla Mukhlisova, Nargiz Abdullaeva.

Ekipo filma sestavljajo: direktorica fotografije Ekaterina Smolina, glavni producent Artem Vasilyev iz ruske produkcijske hiše Metrafilms, poleg slovenskih koproducentov Aleša Pavlina in Andreja Štritofa,  je tu še Diloy Gülün iz turške produkcijske hiše Karma Films.

V tekmovalni sekciji Generation Kplus se je s celovečernim prvencem Moja Vesna predstavila režiserka Sara Kern. Film, umeščen v Avstralijo, se posveča sestrama in njunemu očetu, ki se po smrti matere vsak na svoj način soočajo z žalovanjem. Slovenski igralec Timon Šturbej pa je bil izbran med Vzhajajoče zvezde evropskega filma.

Letošnji Berlinale poteka od 10. februarja, sklenil se bo to nedeljo, 20. februarja.

Povezane novice