Igralec Timon Šturbej med desetimi igralskimi zvezdami na Berlinalu

13. januar 2022
Vrhunec dogodka bo podelitev nagrad v palači Berlinale Palast, v ponedeljek, 14. februarja, kjer bodo vsi igralci prejeli nagrado Evropske vzhajajoče zvezde.

Danes je European Film Promotion, ob petindvajsetem jubileju programa, razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars). Sedem igralk in trije igralci se bodo med 10. in 14. februarjem 2022 predstavili na 72. Berlinalu, ki bo letos potekal med 10. in 20. februarjem. Med Vzhajajoče zvezde evropskega filma se je uvrstil tudi slovenski igralec Timon Šturbej. Vrhunec dogodka bo podelitev nagrad v palači Berlinale Palast, v ponedeljek, 14. februarja, kjer bodo vsi igralci prejeli nagrado Evropske vzhajajoče zvezde.

Petčlanska mednarodna žirija v sestavi švedsko-gruzijskega filmskega ustvarjalca Levana Akina, hrvaške vodje igralske zasedbe in predsednice mreže International Casting Directors Network (ICDN) Timke Grin, nekdanje italijanske evropske vzhajajoče zvezde Sare Serraiocco, luksemburškega filmskega producenta Bernarda Michauxa ter filmske strokovnjakinje in kustosinje Yun-hua Chen, ki živi v Nemčiji, je na podlagi številnih dejavnikov, tudi presoje nominiranih igranih filmov in serij, izbrala deset najobetavnejših talentov z izjemnimi možnostmi za mednarodno kariero.

Timon Šturbej iz Slovenije je večkrat nagrajeni gledališki in filmski igralec, o katerem je mednarodna žirija zapisala: »Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjerkoli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč – pravo utelešenje igre.«

Šturbej se je rodil v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in je član ansambla SNG Drama v Ljubljani. Pred sprejetjem na AGRFT je leta 2013 na gledališkem festivalu Teatralny Koufar v Minsku v Belorusiji prejel nagrado za najboljšega igralca za vlogo Amorja v Molierovi Psihi. Leta 2017 je za vlogo Bernieja v predstavi Seksualna perverzija Davida Mameta prejel nagrado Sklada Staneta Severja za študente igre, poimenovano po legendarnem slovenskem igralcu, ki jo podeljuje strokovna žirija. Leta 2017 je  svojo prvo filmsko vlogo  odigral v filmu Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča.  Za vlogo Željka v filmu Posledice režiserja Darka Štanteta je leta 2018 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko vlogo. Pred kratkim je zaključil produkcijo filmov Jezdeca v režiji Dominika Menceja in Zbudi me v režiji Marka Šantića. Trenutno snema televizijsko mini serijo Inhumanum: Umori na Slovenskem v režiji Igorja Zupeta.

V program Vzhajajočih zvezd se je uvrstila tudi hrvaška igralka Gracija Filipović iz slovenske manjšinske koprodukcije Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Svojo prvo glavno vlogo v celovečernem filmu je Filipovićeva odigrala prav v Moreni. Žirija je bila navdušena nad igralkinim »intuitivnim in izvirnim nastopom z zrelostjo, ki presega njena leta.« Film je bil v Cannesu nagrajen z zlato kamero.

Ob Sloveniji in Hrvaški so tu še igralski talenti iz Danske, Francije, Irske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Švice in Švedske.

Letošnji program Vzhajajoče zvezde vključuje srečanja talentov z novinarji, vodji igralske zasedbe, producenti in filmskimi ustvarjalci v skupinah in na individualnih srečanjih, kar je edinstvena priložnost za vzpostavitev osebnih stikov in mreže, ki je potrebna za začetek mednarodne kariere.

Že vseh petindvajset let je program Evropske vzhajajoče zvezde pomembna odskočna deska za mednarodno igralsko kariero. Med vidnejšimi zvezdami zadnjih let so: Matilda de Angelis (Atlas, The Undoing), Carey Mulligan (The Dig, Promising Young Woman, The Great Gatsby), Alba Rohrwacher (Happy as Lazzaro), oskarjevka Alicia Vikander (Beckett, Tomb Raider), Maisie Williams (Game of Thrones), Riz Ahmed (Encounter, Sound of Metal, Rogue One: A Star Wars Story, Mogul Mowgli), George MacKay (Munich – The Edge of War, 1917), in Jannis Niewöhner (Kids Run, Je suis Karl).

Program Evropske vzhajajoče zvezde ima podporo Ustvarjalne Evrope – programa MEDIA, Evropske unije, nemškega zveznega komisarja za kulturo in medije, organizacij Film- und Medienstiftung NRW, Medienboard Berlin-Brandenburg in Spotlight ter sodelujočih nacionalnih ustanov  za promocijo filmov iz držav udeleženk projekta Vzhajajoče zvezde, organizacij članic EFP, ki kandidate tudi predlagajo – s posebno zahvalo organizacijam German Films, Hrvaški avdiovizualni center, Danski filmski inštitut, Finski filmski sklad, Instituto do Cinema e do Audiovisual I.P. / ICA (Portugalska), SEE NL (Nizozemska), Slovenski filmski center, Švedski filmski inštitut, Swiss Films in UniFrance. Glavni medijski partner je Variety, sodelujejo pa tudi drugi medijski partnerji: Screen International, Cineuropa, Blickpunkt:Film, HeyUGuys in Festival Scope.

Timon Šturbej je naša že tretja vzhajajoča zvezda, ki se je uvrstila med deseterico najbolj obetavnih evropskih igralcev po presoji žirije: leta 2013 je v Berlinu nastopil igralec Jure Henigman, leta 2017 pa igralka Maruša Majer. Pred njimi so izjemno kakovost slovenskih igralcev ponesli v svet še igralec Marko Mandić in igralki Aleksandra Balmazović ter Iva Krajnc.

 

Povezane novice