Svetovna premiera filma Minimarket 24/7 s slovensko udeležbo na Berlinalu

18. januar 2022
Programski sklop Panorama.

V tekmovalni program Panorama 72. filmskega festivala v Berlinu se je uvrstil celovečerni igrani film Minimarket 24/7, prvenec ruskega scenarista in režiserja Michaela Borodina. Gre za rusko-slovensko-turško koprodukcijo, slovenska koproducenta sta Aleš Pavlin in Andrej Štritof iz produkcijske hiše Perfo.

Minimarket 24/7 je zgodba o sodobnem suženjstvu, ki mu je vsak dan priča tisoče brezbrižnih ljudi. Glavna junakinja filma Mukhabbat živi in gara v značilni samopostrežni prodajalni na obrobju Moskve. Tako kot drugi nezakoniti migranti v trgovini tudi ona za svoje delo ne dobi niti rublja in ni upravičena niti do kratkega predaha. Mukhabbat temu življenju naredi konec, ko lastnik trgovine ugrabi njenega novorojenega sina. Premaga obup in strah, si pribori svobodo in reši tudi ostale. Zato mora zapustiti Rusijo. Doma, v Uzbekistanu, se Mukhabbat začne boriti, da bi za vsako ceno svojega otroka dobila nazaj. Vendar se mora pri tem soočiti s številnimi izzivi, bolečino, izgubo in strašnimi kompromisi.

Režiser in scenarist Michael Borodin, letnik 1987, se je rodil v Uzbekistanu, kjer je tudi odraščal. Na študij se je odpravil v Moskvo, kjer se je vpisal na Inštitut za kinematografijo Gerasimov (VGIK). Njegov drugi kratki film Normalen so leta 2018 prikazali na 61. Tednu kritike v Cannesu.

V filmu igrajo: Zukhara Sansyzbay, Lyudmila Vasilyeva, Tolibzhon Suleimanov, Asel Tyutyubaeva, Kamilla Mukhlisova, Nargiz Abdullaeva.

Slovenska producenta Aleš Pavlin in Andrej Štritof sta ob tem povedala: »Sodelovati pri tako mogočnem filmskem prvencu kot je Minimarket 24/7 je bila izjemna izkušnja. Pretresljiva, resnična zgodba o modernem suženjstvu na obrobju Moskve, je s srhljivo zgodbo in izjemno vizualno podobo prepričala festivalske selektorje različnih festivalov in na koncu je odločitev padla za Berlinale. Film je rusko-slovensko-turška koprodukcija, dodatno finančno podporo pa mu je namenil tudi Eurimages in zasebni filmski sklad Kinoprime, ki je v lasti poslovneža Romana Abramovicha.«

Ekipo filma sestavljajo: direktorica fotografije Ekaterina Smolina, glavni producent Artem Vasilyev iz ruske produkcijske hiše Metrafilms, poleg slovenskih koproducentov Aleša Pavlina in Andreja Štritofa,  je tu še Diloy Gülün iz turške produkcijske hiše Karma Films.

Programski sklop Panorama predstavlja filme, ki so drzni in so tradicionalni favoriti občinstva - z lastno nagrado občinstva ima tudi največjo festivalsko žirijo.

Panorama je eksplicitno kvir, feminističen in političen. Hkrati skuša razmišljati onkraj teh kategorij, ter zmeraj išče tisto, kar je v današnji kinematografiji novo, drzno, nekonvencionalno in divje. Tukaj lahko srečate mlade, vznemirljive talente z vsega sveta in odkrijete najnovejša dela priznanih filmskih ustvarjalcev.

Povezane novice