Nagrada občinstva za kratki film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle

31. januar 2022
Osma nagrada za film.

34. edicija francoskega festivala Premiers plans D'Angers je potekala od 24. do 30. januarja. V tekmovalni program evropskih kratkih filmov se je uvrstilo 10 filmov, med njimi tudi kratki igrani film Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, ki je na festivalu prejel nagrado občinstva.

Režiserka je ob tem povedala: »Pred letom dni je film Sestre ravno v Franciji začel svojo veliko in pomembno pot in v čast mi je, da leto kasneje še vedno živi in najde pot do src ljudi v Franciji, pa tudi drugod. Dejstvo, kako so Sestre sprejete, je pokazalo, da se stvari počasi spreminjajo na bolje, da je občinstvo vse bolj senzibilno in vključujoče do vprašanja tem o spolnih identitetah ter drugačnih perspektiv. Sestre utirajo pot Fantasy, celovečernem filmu, ki se nadaljuje tam, kjer se Sestre končajo.«

To je že osma nagrada za Sestre. Film je zmagal na festivalu v Clermont Ferrandu, najpomembnejšem festivalu kratkega filma, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za kratki film, med drugim je prejel tudi glavno nagrado na švicarskem festivalu Castellinaria.

Sestre iz naslova – Sina, Mihrije in Jasna – so pravzaprav tri najboljše prijateljice v zgodnjih dvajsetih. Dekleta fantovskega videza, vedno oblečena v ohlapne sive trenirke, z lasmi, spetimi v nizek čop, zatlačen v pulover, trenirajo borilne veščine in se držijo bolj zase. Zaradi svojega življenjskega sloga pridejo pogosto v konflikt z lokalnimi fanti. V enem izmed pretepov jih pred popolnim porazom in ponižanjem reši krhko dekle, ki to v bistvu šele postaja.

Sestrah v glavnih vlogah nastopajo igralka Mia Skrbinac ter Sarah Al Saleh in Mina Milovanović, ki sta se s filmom srečali prvič.

Film je nastal v produkciji A Atalante in koprodukciji z Nuframe, Zvokarna in Supermarket, podprt je bil s sredstvi Slovenskega filmskega centra in Viba filma. Producentka filma je Barbara Daljavec.

Festival v Franciji se osredotoča na evropsko kinematografijo in mlade režiserje ter filmske ustvarjalce. Poteka od leta 1989, selektorji pa vsako leto izberejo 100 evropskih filmov, ki se za nagrade potegujejo v devetih tekmovalnih kategorijah. Hkrati je namenjen srečanjem med občinstvom in filmskimi ustvarjalci ter odkriva retrospektive mojstrovin evropske kinematografije.

Povezane novice