Slovenski film že drugič v fokusu na MedFilm festivalu v Rimu

28. oktober 2021
Na festivalu se bo zvrstilo kar 12 slovenskih filmov.

MedFilm je najstarejši filmski festival v Rimu in bo letos imel že svojo 27. izdajo, ki bo trajala od 5. do 14. novembra. Festival predstavlja kinematografije iz mediteranske regije, letos bo potekal hibridno; v štirih dvoranah in na spletni platformi MyMovies. Slovenski film bo zastopalo kar 12 filmov, v tekmovalnem programu in v fokusu, ki bo namenjen slovenskim filmskim avtoricam. Torek, 9. november, pa je v sklopu festivala zasnovan kot slovenski filmski dan.

V uradni tekmovalni program celovečernih filmov se je uvrstil film Sanremo scenarista in režiserja Miroslava Mandića. Film si je pravkar mogoče ogledati po Art kinu mreži Slovenije, je tudi slovenski kandidat za mednarodnega oskarja 2022. Projekcija v Rimu bo italijanska premiera filma, ki se je bo udeležil tudi režiser.

V uradni tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstila Sestre režiserke Katarine Rešek – Kukle, letošnji zmagovalec najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma na festivalu v Clermont Ferrandu, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film prejel vesno za najboljši kratki igrani film in študijski projekt Otava scenaristke in režiserke Lane Bregar, ki je bil premiero predstavljen na zadnjem filmskem festivalu v Sarajevu.

V fokusu sodobnih slovenskih režiserk si bo občinstvo lahko ogledalo večkrat nagrajena celovečerna igrana filma Rudar režiserke Hanne Slak in Zgodovina ljubezni režiserke Sonje Prosenc. Režiserka se je prav s tem filmom lani znašla v prvem Zlatem albumu evropskega sklada Eurimages.

Kratke filme slovenskih režiserk pa bodo ravno tako po izboru selektorjev MedFilma predstavili Srečno, Orlo! režiserke Sare Kern, ki je bil leta 2016 premierno predstavljen na beneškem filmskem festivalu, Ledena kraljica režiserke Tine Fratnik, Lovka režiserke Urške Djukić, »Not Your Ordinary Sister« režiserk Maše Zie Lenardič in Anje Wutej, Steakhouse animatorke in režiserke Špele Čadež, ki je letos na festivalu v Ottawi prejel nagrado za najboljšo tehniko animacije, na letošnjem 74. filmskem festivalu v Locarnu posebno omembo mlade žirije, na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je prejel vesno za animirani film, ter nagrado žirije na mednarodnem animiranem festivalu v Bucheonu, ter študijski film Vrzel režiserke Ane Trebše.

V programskem sklopu pogled iz prihodnosti pa bo predstavljen kratki animirani film Pogovor brez konca, študijski projekt režiserke Katarine Blažič. Društvo slovenskega animiranega filma ji je lani podelilo posebno omembo za študijski film.

V torek, 9. novembra, ko se na festivalu še posebej obeležuje slovenski film, pa bodo ob 16. uri na ogled slovenski kratki filmi, ob 18. uri Zgodovina ljubezni in ob 20.30 uri Sanremo.

To bo druga letošnja predstavitev slovenskega filma v Rimu, saj je prva potekala pod naslovom Slovenski film – blizu in daleč  11. in 12. septembra.

Obenem je to tudi druga večja predstavitev slovenskega filma na festivalu MedFilm, saj je prva potekala leta 2012, ko so predstavili osem celovečernih in tri kratke filme, režiserju Damjanu Kozoletu pa so podelili nagrado za njegov dotedanji filmski opus.

Fokus slovenskih filmov v Rimu je nastal v sodelovanju in organizaciji Slovenskega filmskega centra, veleposlaništva Republike Slovenije v Rimu in MedFilm festivala.

Povezane novice