Slovenija – častna gostja na Medfilm festivalu v Rimu

18. oktober 2012
Od petka 19. oktobra do nedelje 28. oktobra bo v Rimu potekal najstarejši filmski festival tega mesta, ki bo letos dopolnil osemnajst let. Festival pokriva mediteransko regijo, častna gostja njenega severnega dela bo letos Slovenija.

 Na festivalu se bodo predstavili filmi iz zadnjih let, nekatere so organizatorji vključili v tekmovalni program, drugi pa se bodo predstavili v programu »slovenska izložba«. V tekmovalni program igranih celovečernih filmov se je uvrstil Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, ter koprodukcijski film Parada režiserja Srdjana Dragojevića. Za tekmovalni program dokumentarnih filmov so izbrali Aleksandrinke režiserja Metoda Pevca in Dolge počitnice režiserja Damjana Kozoleta, ki je  na minulem  15. festivalu slovenskega filma prejel  nagrado za najboljši dokumentarni film. V tekmovalni program kratkih filmov sta se uvrstila filma Kdo se boji črnega moža režiserja Janeza Lapajneta in Missing the Moment režiserja Mitje Mlakarja.
V programu »slovenska izložba« se bodo predstavili celovečerni filmi Izlet režiserja Nejca Gazvode, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika in 9:06 režiserja Igorja Šterka. Med kratkimi filmi so bili izbrani Oči, a lahko šofiram režiserja  Miha Hočevarja, Lust Lunch režiserja Miha Šubica in Sto psov režiserja Jana Cvitkoviča.
Slovenski filmi bodo na sporedu med 24. in 27. oktobrom, festivala se bosta udeležila režiserja Damjan  Kozole in Jan Cvitkovič. V petek, 26. oktobra ob 20:00  bodo Damjanu Kozoletu  na svečani slovesnosti podelili nagrado za njegov dosedanji filmski opus.
Medfilm festival predstavlja 40 držav, skupno bo na sporedu 86 filmov. Poseben poudarek bo tudi na deželah »arabske pomladi«: Maroko, Tunizija, Alžirija, Egipt, Turčija, Libanon.
Predstavitev slovenskih filmov v »večnem» mestu  je omogočilo  sodelovanje Slovenskega filmskega centra in Veleposlaništva R Slovenije v Rimu.
V letu 2012 je to druga retrospektiva slovenskega filma v Italiji. V mesecu aprilu so na filmskem festivalu v mestu  Lecce pokazali 5 slovenskih celovečernih igranih filmov iz obdobja 1997 -2010, ki imajo italijanske podnapise: Ekpres Ekpres režiserja Igorja Šterka, V leru režiserja Janeza Burgerja, Slepa pega, režiserke Hanne Slak, Šelestenje režiserja Janeza Lapajneta, Oča režiserja Vlada Škafarja.
Prva retrospektiva slovenskega filma v Rimu je v organizaciji Filmskega sklad potekala leta 2003.   Takratna retrospektiva slovenskega filma je predstavljala slovensko kinematografijo skozi desetletja s poudarkom na sodobnejših filmih. Pregled starejše in sodobne slovenske kinematografije je bil zajet v izboru desetih filmov. Pet filmov je  predstavljalo izsek iz zgodovine slovenskega filma: Dolina miru režiserja Franceta Štiglica (1956), Ples v dežju Boštjana Hladnika (1961), Vdovstvo Karoline Žašler Matjaža Klopčiča (1976), Nasvidenje v naslednji vojni Živojina Pavlovića (1980) in Rdeči boogie Karpa Godine (1982). Ostalih  pet filmov pa je zajemalo filmsko ustvarjanje samostojne Slovenije: Ekspres, Ekspres Igorja Šterka (1997), Outsider Andreja Košaka (1997), Socializacija bika? Zvonka Čoha in Milana Eriča (1998), Kruh in mleko Jana Cvitkoviča (2001) in Sladke sanje Saša Podgorška (2001).

Več o programu:
http://www.medfilmfestival.org/medfilm2012/it/doc/programma2012.pdf

Povezane novice