Vinko Möderndorfer in Sara Kern nagrajena v Aleksandriji

05. oktober 2021
Nagrada za najboljšo režijo in posebna nagrada žirije.

Vinko Möderndorfer je na 37. »Alexandria Mediterranean Countries Film Festivalu« v Egiptu prejel nagrado za najboljšo režijo za film Zastoj. Film, ki je nastal v produkciji Forum Ljubljana, je bil na festivalu prikazan v glavnem mednarodnem tekmovalnem programu trinajstih celovečernih igranih filmov. Festival je potekal od 25. septembra do 2. oktobra.

V glavnih vlogah igrajo Mirjam Korbar, Peter Musevski, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Igrajo tudi: Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Producentka filma je Eva Rohrman, direktor fotografije Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak. Koproducenti so Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević (Delirium, Srbija) ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska (Sektor film, Severna Makedonija). Sofinancerji filma so Slovenski filmski center, Filmski center Srbije, Filmska agencija Severne Makedonije, s sodelovanjem Viba filma.

Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih polov družbene lestvice, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in najbrž povežeta za vse življenje.

Film Zastoj bo oktobra imel slovensko premiero na 24. Festivalu slovenskega filma v Portorožu, v oktobru ga bodo prikazali tudi na Mostarskem filmskem festivalu – festivalu filmskih igralcev in na mednarodnem filmskem festivalu v Sao Paulu v Braziliji. Film bo januarja 2022 začel pot po slovenskih kinematografih.

V tekmovalnem programu kratkih filmov so prikazali Zbogom, Vesna režiserke Sare Kern, ki pa je prejel posebno nagrado žirije. Tekmovalo je 17 kratkih filmov.

V glavnih vlogah sta nastopili Pauline Aleynik in Emily Milledge. Sara Kern je ob režiji poskrbela tudi za scenarij, direktorica fotografije je Alex Cardy, montažerka je Hayley Miro Browne, oblikovalec zvoka Julij Zornik, kostumografinja Ashton Langdon, scenografinja Eleanora Steiner. Producent je Rok Biček, avstralski koproducenti pa Gal Greenspan, Sharlene George, Jim M. Wright in Michael Ciccone. Film je nastal v produkciji Cvinger film, Sweetshop & Green, Truce Films. Sofinancerja filma sta Slovenski filmski center in Screen Australia.

Po smrti mame mora 10-letna Emi v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta.

Kratki film Sare Kern je bil premierno predstavljen na lanskoletnem festivalu v Sarajevu, septembra so ga prikazali na filmskem festivalu  Balkan Panorama v turškem Izmirju. Film je na lanskem 23. Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najbolj izvirno AV delo.

Povezane novice