Dva slovenska kratka filma v tekmovalnem programu na festivalu Castellinaria

13. november 2020
Zbogom, Vesna in Nihče ni rekel, da te moram imeti rad

Festival Castellinaria bo letos od 14. do 28. novembra imel že svojo 33. izdajo, ki bo prvič potekala na daljavo. V sekcijo tekmovalnega programa kratkih filmov Castellincorto sta se uvrstila kar 2 slovenska filma. Drugi profesionalni kratki film scenaristke in režiserke Sare Kern z naslovom Zbogom, Vesna in študentski film Nihče ni rekel, da te moram imeti rad režiserja Matjaža Jamnika. Skupno se je v tekmovalni program uvrstilo 15 filmov. Švicarski festival je namenjen mlademu občinstvu, ki ga sestavljajo mladi iz osnovnih in srednjih šol.

Zbogom, Vesna je imel svetovno premiero na letošnjem filmskem festivalu v Sarajevu in pripoveduje o 10-letni Niki, ki mora po smrti mame v svoji razdrobljeni družini prevzeti vlogo odraslega, da bi zbližala problematično sestro in odtujenega očeta.

V glavnih vlogah nastopata Pauline Aleynik in Emily Milledge. Direktorica fotografije je Alex Cardy, montažerka je Hayley Miro Browne, oblikovalec zvoka Julij Zornik, kostumografa sta Ashton Langdon in Eleanora Steiner, ki je tudi scenografinja, oblikovalka maske je Mary Vancea.

Na letošnjem 23. Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za najbolj izvirno avdio-vizualno delo, žirija pa je v obrazložitvi zapisala: »Režiserka Sara Kern s filmom Vesna Goodbye v kratki filmski formi prikaže izsek iz življenja desetletne deklice, ki mora zaradi družinskih dogodkov odrasti mnogo prehitro. Pripoved lahko vidimo kot bežen preblisk ali pa dramo z odprtim koncem, v obeh primerih je film kljub kratki dolžini žirijo prepričal do te mere, da bi mu ob nekoliko drugačnih pravilih zlahka podelili tudi kakšno nagrado v celovečernih kategorijah. Nagrada za najbolj izvirno delo naj predstavlja vzpodbudo za nadaljnjo nadgradnjo obetajočega pripovednega univerzuma, ki ga režiserka gradi v svojih kratkih filmih.«

Producent je Rok Biček, avstralski koproducenti pa Gal Greenspan, Sharlene George, Jim M. Wright in Michael Ciccone. Film je nastal v produkciji Cvinger film, Sweetshop & Green, Truce Films.

Nihče ni rekel, da te moram imeti rad je prvi slovenski študentski kratki igrani film, ki je bil izbran v program »Cinéfondation«, uradni sekciji filmskega festivala v Cannesu,  kjer se od leta 1998 prikazuje kratke filme študentov iz vsega sveta in s tem vzpodbuja nove generacije filmskih ustvarjalcev. Film so letos izjemoma prikazali na tridnevnem fizičnem festivalu, ki je potekal od 27. do 29. oktobra. Projekcije se je udeležil tudi režiser.

To je zgodba o Aleksandru, ki je karierno uspešen moški in se pripelje po enajstletnega sina Jana, da bi ga odpeljal v glasbeno šolo. Jan očeta ne čaka pred blokom, temveč se še tušira, saj je umazan od nogometa. Aleksandru se zelo mudi, Jan pa nikakor noče v glasbeno šolo.

V filmu igrajo Jernej Gašperin (Aleksander), Lea Mihevc, Tina Vrbnjak in Tin Vulovič. Scenarij sta napisala Matjaž Jamnik in Gaja Naja Rojec, ki je tudi direktorica fotografije. Avtor glasbe je Laren Polič Zdravič, pri filmu so sodelovali še montažer Kristian Božak Kavčič, scenograf Matjaž Pavlovec, kostumografka Ana Janc, oblikovalka maske Mirjam Kavčič in oblikovalec zvoka Samo Jurca.

Film se je lani uvrstil v tekmovalni študijski program 22. Festivala slovenskega filma, na letošnjem mednarodnem festivalu kratkega filma v Ljubljani – FeKK pa je prejel posebno omembo žirije, ki je v obrazložitvi zapisala: »Režiser nam je uspel prikazati dobro razdelan svet in povedati vse prek majhnih interakcij med liki, pri tem pa se je dotaknil tabu teme tega, da nisi zmožen ljubiti svoje družine.«

Film je nastal na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, producentka je Nina Robnik. Koproducent je RTV Slovenija. 

Oba filma sta nastala s finančno podporo Slovenskega filmskega centra.

Povezane novice