Tistega lepega dne režiserja Franceta Štiglica na ogled v novi preobleki v Arboretumu Volčjem potoku

20. julij 2021
Legendarna komedija Tistega lepega dne režiserja Franceta Štiglica iz leta 1962 bo v digitalno restavrirani verziji premierno na ogled v Arboretumu Volčjem potoku v četrtek, 22. julija, ob 21. uri. Film je nastal po literarni predlogi novele Tistega lepega dne pisatelja Cirila Kosmača.

Zgodba je postavljena v primorsko vas, ki je med obema vojnama spadala pod Italijo. Vsi njeni prebivalci so Slovenci, razen italijanskih predstavnikov fašistične oblasti. Sramota vasi so trije bratje, ki so se pridružili fašistom, toda vaščani jih kljub temu obvladujejo in jih zasmehujejo. Osrednji junak je Štefuc, dvakratni vdovec, ki se je poročil z dvema sestrama in vsaka mu je zapustila po dve hčerki. Štefuc bi rad oženil tudi tretjo sestro Zano, toda starši so jo obljubili drugemu prosilcu, razen tega pa je dekle tudi noseče. Sredi priprav za poroko se v vas vrne Hedvika, ki pravi, da je delala kot sobarica v Milanu. Italijani iz vasi ji igrajo serenade. Na koncu vaščani odločijo, da mora Hedvika postati Štefucova žena, nevesta pa rodi otroka med poročnim praznovanjem.

Scenarij za film so napisali Andrej Hieng, Ciril Kosmač in France Štiglic. V filmu igrajo: Bert Sotlar, Lojze Rozman, Jože Zupan, Duša Počkaj, Olga Podržaj, Klara Jankovič, Berta Mulalič, Marija Šeme, Maja Šugman, Zlatko Šugman, Danilo Benedičič, Maks Bajc in drugi.

Pri filmu so sodelovali še: direktor fotografije Ivan Marinček, direktor filma France Marolt, avtor glasbe Alojz Srebotnjak, montažerka Milka Badjura, scenografka Eli Likar, kostumografka Nada Souvan, oblikovalka maske Berta Meglič, snemalec zvoka Marjan Meglič, snemalec Ivo Belec.

Film so posneli v Podnanosu, slikoviti vasici v zgornji Vipavski dolini pod obronki Nanosa poleti 1962.
O tem, kako so domačini sodelovali pri nastajanju filma, je Delo 17. avgusta 1962 poročalo takole: »Ekipa filmarjev je prinesla v Podnanos novo življenje. Domačini pomagajo, kjer morejo. Pomagajo vsi, od sekretarja komiteja do predsednika občine.«

Še bolj izčrpen je bil članek v Tedenski tribuni 23. oktobra 1962 s podrobnim opisom premierne predstave filma v Podnanosu: »Proti večeru že so z vseh strani drobile ženice s stoli pod pazduho. Možje so nehali balinati, oblekli so suknjiče. Pred kinom so se postrojili mopedi in motorji. Ob šestih je bilo dvorišče nabito. Več ljudi je stalo kot sedelo. Ko so strokovnjaki popravili pretrgani kabel, se je predstava začela. Potem se je začel odvijati film Tistega lepega dne. Množica je vzvalovila. Zlata vredna Srebotnjakova muzika je spremljala smeh in vzklike: Tu je pa pr’ n’s! …,« lahko preberemo v Delu leta 2012 ob praznovanju 50 letnice filma.

Organizatorji tokratne projekcije filma so Arboretum Volčji potok, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Mestni kino Domžale in Slovenski filmski center.

 

Povezane novice