100 let rojstva Franceta Štiglica v Kranju

13. junij 2019
Nacionalni obeležitvi 100-obletnice rojstva slovenskega režiserja Franceta Štiglica se s številnimi prireditvami pridružuje tudi Kranj, mesto, katerega zgodovino zaznamujejo pionirji fotografije in filma.

V Kranju rojeni France Štiglic (1919-1993) je kot eden najbolj nadarjenih slovenskih filmskih režiserjev v svoji 40-letni karieri režiral 15 celovečernih filmov vrsto kratkih in dokumentarnih del ter pet odmevnih televizijskih nadaljevank. Med celovečernimi filmi izstopa predvsem prvi slovenski celovečerni zvočni igrani film Na svoji zemlji (1948). Med njegove vidnejše dosežke sodijo še Balada o trobenti in oblaku, Dolina miru in Ne joči, Peter. Imel je tudi uspešno mednarodno kariero. Za kratki dokumentarec Mladina gradi je prejel beneškega bronastega leva, s celovečernim prvencem Na svoji zemlji se je uvrstil na filmski festival v Cannesu. Večji mednarodni uspeh je doživel s filmom Dolina miru, ki je leta 1957 na filmskem festivalu v Cannesu prejel nagrado za glavno moško vlogo (John Kitzmiller), Štiglic pa je bil nominiran za režijo. S filmom Deveti krog pa se je leta 1961 potegoval celo za oskarja za najboljši tuji film. Kot predsednik Društva slovenskih filmskih delavcev in direktor Viba filma je igral pomembno vlogo tudi pri zasnovi in razvoju profesionalnih standardov ter sistema nacionalne kinematografije.

Kranjske kulturne organizacije želijo s sodelovanjem v nacionalnem projektu obeležitve Štigličevega leta predstaviti Kranj kot kulturno mesto izjemnih zgodovinskih in sodobnih posameznikov. Dogodke in dejavnosti, ki bodo potekali med 29. junijem in  26. septembrom 2019, pripravljajo Mestna knjižnica Kranj, Klub študentov Kranj, Zavod za turizem in kulturo in Layerjeva hiša.

Uvod v praznovanje častitljive obletnice je pomenil že konec aprila izvedeni FIG – Filmski izziv Gorenjske Kluba študentov Kranj, v okviru katerega so imeli študenti in mladi med 16. in 30. letom starosti nalogo, da z lastno snemalno opremo in amaterskimi izkušnjami v video produkciji v 48 urah posnamejo kratki film, tematsko vezan na delo Franceta Štiglica.

Sredi maja je potekal Dan kolaža – delavnica kolažiranja in ustvarjanja filmskih plakatov na temo filmov Franceta Štiglica, na delavnici pa so se spomnili tudi na Boštjana Hladnika, še enega kranjskega režiserja, ki letos obeležuje 90 let rojstva.

Delavnica je pomenila nekakšen uvod v Festival sodobnega kolaža KAOS, ki bo letos potekal drugič in sicer med 28. junijem in 13. avgustom. Na razstavi bo čez 100 mednarodnih in domačih sodobnih umetnikov kolaža prikazalo raznoliko razumevanje uporabe tehnike kolaža v svetu. Del festivala bo tudi razstava Balada o filmu in kolažu, na kateri bo razstavljenih osem originalnih plakatov za Štigličeve filme in osem interpretacij teh plakatov domačih sodobnih umetnikov in oblikovalcev, ki si jih bo moč ogledati na ulični galeriji Na mestu pred Mestno knjižnico Kranj.

Med 4. in 29. avgustom si bodo obiskovalci lahko v okviru kranjskega kina na prostem na Vovkovem vrtu ogledali izbor aktualnih filmov domače in evropske filmske produkcije. Čeprav bo program zaradi filmske dediščine Kranja še posebej osredotočen na domače filmske stvaritve, bo hkrati tudi v znamenju Štigličevega leta, saj bosta začetek in konec filmskih poletnih večerov obeležili projekciji dveh njegovih najuspešnejših filmov. Tako bo v četrtek, 4. julija, predstavljena restavrirana in digitalizirana verzija filma Dolina miru, kino na prostem pa se bo zaključil 29. avgusta v Letnem gledališču Khislstein s premierno projekcijo restavrirane in digitalizirane kopije filma Tistega lepega dne.

Štigličeve filme si bodo Kranjčani lahko poleti ogledali tudi v kinu na prostem v naselju Planina. Mestna knjižnica Kranj pa bo projekcije selila še v Naklo, Cerklje na Gorenjskem, Preddvor in na Jezersko.

Osrednji filmski festival Kranja FilmMixer bo med 29. avgustom in 2. septembrom 2019 na ulicah in trgih Kranja ustvaril posebno festivalsko vzdušje. Program bo temeljil na predstavitvi Kranja kot filmskega mesta, filmska dediščina pa bo interpretirana na sodoben način tudi s pomočjo skupine mednarodnih prostovoljcev, ki v Kranj prihajajo na filmski tabor.

Mestna knjižnica Kranj se v praznovanje stoletnice rojstva Franceta Štiglica vključuje z zanimivim programom za vse starostne skupine. Tako bodo osnovnošolcem namenjene Poletne filmske počitnice, v okviru katerih bodo otroci skozi retrospektivo Franca Štiglica pod mentorstvom Domna Dolenca in Tonija Mlakarja ustvarjali svoje prve filme. Septembra pa bo knjižnica organizirala tri predavanja, povezana z režiserjevim življenjem in delom: filmski kritik Matic Majcen bo spregovoril o tem, kako lahko delo Franceta Štiglica vrednotimo skozi trenutno družbeno-zgodovinsko prizmo (18. september), dr. Peter Stanković bo predstavil opus režiserjevih manj posrečenih filmov (25. september), medtem ko se bo Zoran Smiljanić posvetil življenju in delu divjega fanta slovenskega filma – Boštjana Hladnika (26. september).

Vse aktivnosti, povezane s Štigličevim letom v Kranju, so del razvoja programov za kandidaturo Kranja za Evropsko prestolnico kulture 2025, v katere se vpenjajo kulturna, industrijska in naravna dediščina s sodobnimi urbanimi, umetniškimi in ustvarjalnimi izrazi.

Povezane novice