Svetovna premiera kratkega igranega filma Delčki režiserja Árona Horvátha

25. september 2020
Slovenskemu občinstvu se bo film predstavil v začetku oktobra na 23. Festivalu slovenskega filma.

Delčki, kratki igrani film scenarista in režiserja Árona Horvátha, bo imel svetovno premiero v tekmovalnem programu na 43. mednarodnem filmskem festivalu za mlado občinstvo – Lucas, ki letos poteka izključno na spletu od 24. septembra do 1. oktobra. Gre za najstarejši nemški festival za mlado občinstvo.

 »Teova zgodba mi je zelo blizu in je zame zares pomembna iz več razlogov. Brezbrižnost, neskončne poletne počitnice, občutek popolne svobode so zaznamovali tudi moje otroštvo. Kljub temu sem nekje pod površjem kot otrok začutil težave, ki so delovali kot tujki. Šele pozneje sem razumel za kaj je šlo. Svet odraslih in težave, ki jih nosijo s seboj, so sprva bili neopazni, komaj zaznavni. Nato so začeli naraščati in naenkrat jih je bilo nemogoče spregledati. Tako se je načela moja otroška naivnost,  začutil sem neprijetno težo, ki se je nisem mogel več znebiti. Menim, da je trenutek, ko izgubimo starševski ideal tisti, ki nas potisne čez rob otroštva in pademo v svet odraslih. Ta trenutek je zame zelo srhljiv, a hkrati se zavedam njegovega pomena v procesu odraščanja. Prizadevam si, da se bo občinstvo zavedalo tega osamljenega trenutka in to samotno izkušnjo delilo med seboj,« je o filmu povedal režiser, v katerem spremljamo en dan v življenju Tea in Ksaverja, ki jih po dveh mesecih obišče oče, voznik kamiona. Njihova mama je nad obiskom manj navdušena, vendar Teo ne želi zamuditi obisk tekme formula 1.

V naslovnih vlogah nastopata Teodor Tot in Ksaver Pratnekar, ki sta se s filmom srečala prvič, ter madžarski igralec Zsolt Nagy in Tamara Avguštin. Jedro avtorske ekipe sestavljajo še direktor fotografije Sašo Štih, montažer Andrej Avanzo, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenografka Neža Zinajić in kostumografka Ina Ferlan.

Film je za produkcijsko hišo A Atalanta producirala Barbara Daljavec, koproducenti so Korektif, Zvokarna in KUD Lavina. Finančno ga je podprl Slovenski filmski center in Občina Lendava.

Poleg tega festivala se je kratki igrani film uvrstil tudi v tekmovalni program festivala Cinekid, največjega festivala za otroške filme na svetu, ki bo potekal med 7. in 25. oktobrom na Nizozemskem. Slovenskemu občinstvu se bodo Delčki predstavili tudi v začetku oktobra na 23. Festivalu slovenskega filma. 

Áron Horváth (1991) pripada mlajši generaciji režiserjev. Za scenarij kratkega igranega filma Delčki je leta 2017 prejel Grossmanovo nagrado za najboljši kratki scenarij. Trenutno razvija svoj celovečerni prvenec z naslovom Izgubljena leta.

Povezane novice