Film Deveti krog Franceta Štiglica v programu Cannes Classics

16. julij 2020
Po uvrstitvi  digitalno restavriranega  Štigličevega  filma  Dolina miru (1956) v Cannes Classic  leta 2016 in obeležitve 60-letnice njegovega nastanka in premiere na festivalu, je to letos uspelo tudi njegovemu filmu Deveti krog (1960), s katerim je  režiser že tretjič odpotoval v Cannes (prvič je to bilo leta 1949 s filmom Na svoji zemlji).

Takratno hrvaško producentsko podjetje Jadran film je Štiglicu ponudilio režijo scenarija Zore Dirnbach. Film je postavljen v vojni čas v Zagreb, vendar predstavlja zagate židovske družine, ki bi jih ta imela povsod po Evropi: Ruth in njena starša sta na obisku pri “pravoverni” družini, ko nastopi policijska ura se starša odpravita domov, Ruth pa prespi pri prijateljih. Ko se naslednji dan vrne domov, ugotovi, da so starša odpeljali v taborišče. Prijatelji želijo Ruth obvarovati  s tem, da bi jo poročili s sinom Ivom. Čeprav je poroka zasilna, se med mladima razvije ljubezen. Ko ustaši vendarle odpeljejo Ruth, jo poskuša Ivo rešiti, vendar oba končata v taborišču, v devetem krogu, iz katerega ni izhoda.

Scenarij sta priredila France Štiglic in Vladimir Koch, režiserjev stalni sodelavec. Film je na puljskem festivalu dobil vse glavne nagrade: za najboljši  film, najboljši scenarij (Zore Dirnbach), najboljšo kamero (Ivan Marinček), najboljšo glavno žensko vlogo (debitantka Dušiča Žegarac) in najboljšo glasbo (Branimir Sakač).

Film je dosegel tudi velik uspeh v tujini, saj je po projekciji v Cannesu bil nominiran med petimi neameriškimi filmi za oskarja. Oskarja za najboljši neameriški film pa je tisto leto prejel Ingmar Bergman za Deviški vrelec. Deveti krog je bil tudi prvi jugoslovanski celovečerni film, ki je doživel redno kinematografsko distribucijo v ZDA. Ameriška premiera filma je bila 13. septembra 1961 v newyorškem Carnegie hallu.

Letošnji  17.  Cannes Classics bo predstavil 25 celovečernih igranih filmov in 7 dokumentranih filmov.

Leto 1960 bosta obeležila tudi filma Do poslednjega diha  Jean_Luca Godarda in Avantura Michelangela Antonionija.  Štiridesetletnico nastanka pa bo praznovala tudi srbska klasika  Kdo tam poje režiserja Slobodana Šijana, dvajsetletnico pa film Razpoložena za ljubezen  Wong Kar-Waija.

Predstavitev filma Deveti  krog sta omogočila  Hrvaški državni arhiv – Hrvaška  kinoteka   in Hrvaški avdiovizualni center, digitalno restavracijo pa sta izvedla  Ater in Klik Film iz Zagreba.

Ker letos festival  v Cannesu ni potekal, bodo filmi iz programa Cannes Classics gostovali  na festivalu Lumière v Lyonu (10.-18. oktober 2020)) in na festivalu  Rencontres Cinématographiques de Cannes  (23.-26. november 2020).

Po obeležitvi  stoletnice rojstva  Franceta Štiglica v letu 2019, je  že druga uvrstitev  njegovega filma v Cannes Classics najlepši uvod v slavnostno odprtje trga v prestolnici, ki bo nosil njegovo ime.

 

Povezane novice