Vsi (filmi) doma #17

11. maj 2020
Počasi se bližamo koncu akcije Vsi (filmi) doma, tako so v predzadnji ediciji na voljo na ogled naslednji filmi s pridihom zgodovine, glasbe, literature in plesa.

Pisma iz Egipta (2010) je celovečerni igrani TV film lani preminule scenaristke in režiserke Polone Sepe. Zgodba je osnovana na resničnih znanstvenih dosežkih diplomirane kemičarke dr. Jane Kolar, zaščitnice knjižnega gradiva. Odkrila je metodo za učinkovito ohranjanje črnila na starih tekstih in slikah, ne da bi se original poškodoval. Po njenem odkritju in liku je oblikovan glavni ženski lik ‒ Irena, katere strast do ohranjanja starih zapisov izvira iz želje, da bi ohranila pisma, ki jih je njena babica Nona Ana pisala, ko je delala v Aleksandriji. Scenarij za film je leta 2007 nagradil Eurowistdom, s katerim Evropska komisija za znanost in tehnologijo podpira teme, ki obravnavajo znanstveno tematiko in problematiko žensk v znanosti. V filmu igrajo Aleksandra Balmazović, Maša Bizjak, Sebastijan Cavazza, Saša Pavlin Stošić in Draga Potočnjak. Celovečerni dokumentarni TV film Vse duše mojega telesa (2016) scenaristke in režiserke Erike Rossi je globoka in pretresljiva zgodba o šestdesetletni protagonistki Loreni Fornasir iz Pordenoneja in njeni mami Mariji Antonietti. Zgodba o odnosu med dvema ženskama v odločilnem trenutku, ko ena umre, druga pa živi dalje. Producent obeh filmov je produkcijska hiša Casablanca. V letu hip hopa (2010) režiserja Borisa Petkoviča je dokumentarno glasbeni film, ki predstavlja rap glasbo v Sloveniji, od njenih nastankov do danes. Skozi zgodovino se razkrijejo predhodniki in prvi poskusi rapa na slovenskih tleh, sprehod po regijah pokaže, kako se je rap glasba razvijala v soodvisnosti z okoljem, v glasbenem delu pa se predstavijo vsi pomembnejši rap ustvarjalci v Sloveniji: Ico, Dalaj Eegol (Ali En), Simon Stojko Falk, Ezy-G, Ziebane, 6 Pack Čukur, Valterap, Murat & Jose, Doša, Klemen Klemen, Stekli psi, Tekochee Kru, Thug Connect, N’Toko, Pižama, Kosta, Trkaj, Zlatko in mnogi drugi. Film je leta 2012 na DORF filmskem festivalu prejel nagrado za najboljši film v regiji. Producenta filma sta DZMP - Luksuz produkcija in Katapult.

V programskem sklopu kratkih filmov si lahko ogledate kratki igrani film Niko (2017) režiserja Andreja Košaka. Nikolaj je zapustil popravni zavod, a je negotov, saj globoko v sebi čuti, da vrnitev domov ne bo lahka. Oče in njegova mlada noseča žena gradita družinsko hišo in videti je, da je Nikolaj v napoto. Ko oče izreče grobo pripombo na račun Nikolajeve pokojne matere, ga Nikolaj z lopato udari po glavi in zbeži nazaj v popravni dom, saj nima kam drugam. Tragedija nas postavlja pred dilemo, kaj storiti z mladimi prestopniki, ko se izteče kazenski ukrep. V filmu igrajo Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Leo Kadrija, Julij Kump, Urban Kuntarič, Žan Matko, Vlado Novak, Nenad Tokalić in Vladimir Vlaškalić. Producent filma je Zavod Blade produkcija. V kratkem dokumentarnem filmu Pet slovenskih avtoric (2019) režiserke Irene Gatej spoznavamo pesnice in pisateljice Anjo Golob, Natašo Kramberger, Anjo Mugerli, Katjo Perat in Ano Schnabl. Film scenaristke Mance G. Renko je naročila Javna agencija za knjigo RS, izvršni producent filma je produkcijska hiša Milos x Milos. V eksperimentalnem, plesnem kratkem igranem filmu Circulat (2016) scenarista in režiserja Matjaža Mraka pa nastopajo Tina Benko, Neža Jamnikar, Ema Križič, Borut Mlakar, Jelena Radojčić, Marija Rijavec, Boris Romih, Urša Rupnik, Sanja Spirić in Anica Uršič. Producent filma je Friendly production.

Perk je animacija oziroma video spot, ki je nastal v sodelovanju s polka-punk skupino Orlek. Režiser in animator igranega video spota Dušan Kastelic je o svojem delu povedal: »Člani skupine Orlek in jaz živimo v istem kraju - v Zagorju. Perkmandeljc je rudniški škrat ter poznan in spoštovan prebivalec našega kraja. Ko sem bil še majhen, so me starši pogosto strašili: 'Perkmandeljc te bo odvlekel v svojo votlino tako kot vse poredne otroke.' Perkmandeljc ima nagajivo naravo in je lahko velika nadloga. Vendar pa so v zlatih časih rudnika rudarji in Perk živeli v nekakšni simbiozi. On jih je opozarjal na bližajoče se rudarske nesreče (vdori vode, uhajanje plina itd.), rudarji pa so mu v zahvalo v kakšnem temnem kotičku rudnika pustili košček svojega kosila. Modro je bilo imeti dober odnos s Perkmandeljecem. Ko pa so rudnik v mojem kraju zaprli, je tudi škrat izgubil službo. V tej težki situaciji se vede kot številni brezposelni rudarji - ne ve, kaj bi sam s seboj, pije velike količine piva in ves čas gleda TV...«. Producent filma Perkmandeljc (2002) sta Bugbrain Inštitut za animacijo in produkcijska hiša Vertigo. Film so leta 2003 prikazali na filmskem festivalu Sundance.

V otroškem programu sledi tudi kratki-igrani animirani film Prdci - Vonj ljubezni (2006) že prej omenjene režiserke Polone Sepe. V velikem in pomembnem mestu, na velikem in pomembnem sestanku se nenadoma rodi majhen in smešen prdec. Vendar je ta prdec kot nobeden – to je pogumni prdec. Znajde se obkrožen z neznanimi resnimi bitji, z velikimi nosovi in ne more razumeti, zakaj ga ne marajo in se preprosto sprostijo. Naiven, kot je, se pogumno odpravi poiskat svoj prostor v svetu ljudi. Na Festivalu slovenskega filma je film prejel vesno za animirani film, producent filma je Casablanca.

Sledijo še trije kratki animirani filmi. Prva dva Potovanje na ladji Beagle - Ljubezen Galapaške želve (2017) in Potovanje na ladji Beagle – Pasavec (2013) je režiral Jernej Lunder. Lačna Podlasica (2016) pa tava po pusti deželi. Zanese jo do poslednjega živega drevesa, ki ga pri življenju ohranja jata posmehljivih ptičev. Drevo je nestabilno in ptiči ga neprestano ohranjajo v ravnotežju. Podlasica se trudi splezati na zibajoče se drevo in na srečo jate to terja veliko trme in neuspelih poskusov. Režiser Podlasice je Timon Leder, producent vseh treh filmov pa Invida.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, sedaj tudi #ostaniteodgovorni, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bogatimo vsak ponedeljek in četrtek, filmi so dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas sproti obveščamo po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/dogodki/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi, glejte filme in pazite drug na drugega!

Povezane novice