Vsi (filmi) doma #3

23. marec 2020
Na voljo 10 novih filmov, od tega 4 igrani celovečerni in 6 kratkih animiranih.

V mladinskem programu si boste lahko ogledali nadaljevanje taborniških avantur Gremo mi po svoje 2 (2013) režiserja Miha Hočevarja. Tudi drugi del mladinske uspešnice Gremo mi po svoje 2 se dogaja na taborjenju v Posočju. Če jih je v prvem delu presenetila skupina deklet, ki se je naselila v sosednji tabor, jih tokrat iz ustaljenega taborniškega življenja predrami rod štajerskih tabornikov, ki jih vodi Šefe. Nori malčki, najstniški taborniki in tabornice ter tekmovalna Starešina in Šefe bi bili dovolj za kopico smešnih prigod in ljubezenskih iskric. Vendar se zapleti tu šele začnejo. Pojavi se natančna Inšpektorica, ki zateženo preverja, ali je vse v skladu z novimi evropskimi predpisi. Ker birokracija ni hec, se zadeve resnično zapletejo ... V filmu igrajo: Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevž Štular, Jurij Zrnec, Tadej Toš, Jana Zupančič, Mateja Pucko, Sabina Kogovšek Zrnec, Sandi Pavlin, Milena Zupančič, Mohor Pleničar, Uroš Kaurin, Luka Cimprič, Larisa Lara Pohorec, Oprešnik Erik, Frahm Vili, Klemen Kotar, Anja Kotar, Žiga Pokorn, Zala Linea Rutar, Jon Kokovnik, Nikolaj Novak, Jaka Strniša, Anin Hajdinjak, Timon Haroj, Jakob Jarc, Matija Maj Štekar, Rok Vrenjak. Film je prejel veliko zlato rolo, saj je presegel 125.000 gledalcev. Producent družinske komedije je produkcijska hiša Vertigo.

Uradno smo stopili v pomlad, zato je tudi čas za filme z ljubezensko tematiko. Instalacija ljubezni (2007) režiserke Maje Weiss je: »Slovenski film, zato ne preseneča, da je bad guyu ime Vasko. Ne, Vasko (Brane Završan), japijevski lastnik klavnice, verjetno junak tranzicije, ki ne ljubi umetnosti, tu definitivno ni zato, da bi ga publika ljubila: Vasko ima palačo, ki izgleda kot umetnina, ženo Mojco (Bernarda Oman), ki ljubi pravo umetnost, hčerko, ki ljubi alter umetnost, in sina, ki ljubi tujko, ki je ne ljubi nihče. Mojca, ki jo ta tipični slovenski aranžma poganja na rob živčnega zloma, je tu zato, da jo publika ljubi, še zlasti ko sklene, da se bo skušala romantično zaplesti z Milošem (Igor Samobor), svojim eks, zdaj svetovno znanim umetnikom, kraljem instalacij, ki živi zelo po svoje, svobodno in brez kake posebne odgovornosti,« je o filmu zapisal Marcel Štefančič, JR. Desa Muck, ki v filmu igra režiserko, je na Festivalu slovenskega filma prejela vesno za stransko vlogo. Producent filma je produkcijska hiša Bela film.

Sledi legendarna romantična komedija Petelinji zajtrk (2007) režiserja Marka Naberšnika po literarni predlogi romana Petelinji zajtrk Ferija Lainščka. Film je bil večkrat nagrajen, med drugim je leta 2007 tudi zmagal na Festivalu slovenskega filma, Vlado Novak pa je prejel vesno za glavno moško vlogo za: »Portret Gajaša, starejšega lastnika avtomehanične delavnice, čigar skrita strast je pop pevka Severina. Njegova igra ostane gledalcu v spominu še dolgo potem, ko se film že izteče,« je med drugim zapisano v obrazložitvi žirije. V filmu igrajo še Primož Bezjak, Pia Zemljič, Dario Varga, Janez Škof, Bojan Emeršič, Matija Rozman in hrvaška pop zvezda Severina. V letu 2008 je film prejel kar tri velike zlate role, saj je presegel 175.000 gledalcev. Bil je najbolj gledan slovenski film po osamosvojitvi,  vse do leta 2011, ko je film Gremo mi po svoje presegel 200.000 gledalcev. Producent filma je Arsmedia.

Slovenski filmski in gledališki svet je izgubil velikega igralca Petra Musevskega. V njegov spomin na ogled ponujamo film Rezervni deli (2003) v režiji Damjana Kozoleta. Musevski je na tedanjem 6. Festivalu slovenskega filma v Celju prejel vesno za najboljšega igralca za vlogo Ludvika Zajca, prejel je tudi nagrado revije Stop za igralca leta za taisto vlogo. Film je na tem festivalu prejel tudi vesno za najboljši celovečerni film, fotografijo in glasbo. Tudi sicer je bil film večkrat nagrajen, med drugim je bil uvrščen tudi v tekmovalni program Berlinala. V filmu poleg Musevskega igrajo še Aleksandra Balmazović, Valter Dragan, Idris Gadour, Valentina Gramosli, Aljoša Kovačič, Zoran Ljutkov, Verica Nedeska, Primož Petkovšek, Tarek Rashid, Neda R. Bric, Metka Trdin, Vladimir Vlaškalić. Begunska tematika filma je še kako aktualna, producent filma je Vertigo.

Musevskega je mogoče videti tudi v kratkem igranem filmu Child in time (2004) v režiji Maje Weiss, ki se je leta 2005 uvrstil v tekmovalni program kratkih filmov na Berlinalu. V filmu igrajo še Polona Juh, Metod Pevec, Gregor Potočnik in Anja Vodušek. Ana (5) in Peter (7) se s starši vozita proti domu. Oče je pijan in se grobo prepira z mamo. V strahu pred očetovo naraščajočo jezo Ana in Peter pobegneta iz avta in stečeta v bližnjo cerkev. Ne vedoč, da se v cerkvi skrivata otroka, duhovnik zaklene cerkev. Ana in Peter se znajdeta v temi, obdana s freskami pekla in nebes, podobami človeških tragedij, življenja in smrti. Mine nekaj ur, ko Peter najde luč. Mama in duhovnik, ki ves čas iščeta otroka, zagledata luč. Tudi oče se medtem strezni. Skupaj pritečejo v cerkev, kjer pa jih pričakajo le ostanki Anine in Petrove večerje. Producent filma je produkcijska hiša Bela film.

Od kratkih filmov si v svojem domačem kinu lahko ogledate še kratke animirane filme Pot (1986), Oblast (1988) in Petindvajset let potem (2014). »25 let po tem, ko je bil slovenski film Oblast nagrajen z berlinskim zlatim medvedom, sem spoznal, da se je naše življenje na mnogih področjih spremenilo. Edino, kar je ostalo enako, je bilo to, da je oblast ostala nepismena,« pove režiser vseh treh kratkih filmov Zdravko Barišić, eden najuspešnejših slovenskih avtorjev kratkega filma (igranega in animiranega). Leta 2019 je prejel nagrado Franceta Štiglica za življenjsko delo, ki jo od leta 2015 podeljuje Društvo slovenskih filmskih režiserjev.

Sledita še študijska projekta AHA.OK  (2015) režiserke Ester Ivakič in Abuzz (2014) v režiji Nike Lemut.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi in glejte filme doma!

Povezane novice