Vsi (filmi) doma #2

19. marec 2020
Tudi otroški in mladinski filmski program.

Kot smo že poročali, v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, #vsidoma slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bomo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni. Od danes naprej tudi otroški in mladinski filmski program.

Od danes, četrtka 19. marca 2020, so poleg kratkega igranega filma Nenad (2017) scenaristke in režiserke Yuliye Moline in Šum Balkana (2016)  režiserja Borisa Petkoviča dokumentarnega filma ceste, na voljo še dva celovečerna igrana filma Lahko noč, gospodična (2011) scenarista in režiserja Metoda Pevca, Gremo mi po svoje (2010) scenarista in režiserja Miha Hočevarja, kratki igrani film Bik (2019) scenarista in režiserja Bojana Laboviča in kratka animirana filma Zadnje kosilo (2011) režiserja Miha Šubica ter Beard up (2015) režiserk Neve Kumelj in Nike Lemut.

Gospodična, ki je v filmu Pod njenim oknom iskala ljubezen, je dobila vse: moža, poklic, otroka … in se spet znašla na začetku. Zlata arena za režijo, fotografijo in glavno žensko vlogo na filmskem festivalu v Pulju leta 2011. V filmu Lahko noč gospodična igrajo Polona Juh, Jernej Šugman, Mila Fürst, Jan Cvitkovič, Marinka Štern, Igor Žužek, Jana Zupančič in Pia Zemljič. Žirija 58. Festivala igranega filma v Pulju je v svojih obrazložitvah med drugim zapisala: »Precizno zrežiran film, ki se ne boji čustev. /…/ [Sven Pepeonik] s sodobnimi filmskimi sredstvi nevsiljivo prikazuje univerzalno prepoznavna čustva. /…/ [Polona Juh] z minimalnimi igralskimi sredstvi izrazi notranji nemir in moč svojega lika.« Producent filma je produkcijska hiša Vertigo.

Od danes naprej pričenjamo tudi z mladinskim programom, prvi v tem sklopu je mladinski film Gremo mi po svoje. Leta 2010 je bil to najbolj gledani slovenski film, prejel je veliko zlato rolo za nadpovprečno število gledalcev. Film si je takrat ogledalo kar 125.000 gledalcev. Na Festivalu slovenskega filma je film prejel tudi nagrado občinstva, Jurij Zrnec pa vesno za glavno moško vlogo. Poleg Zrneca v filmu igrajo še Jana Zupančič, Ajda Toman, Uroš Kaurin, Luka Cimprič, Tadej Koren Šmid, Jure Kreft, Matevž Štular, Gaja Pegan Nahtigal, Pia Korbar, Žiga Krajnčan, Teodor Popovič, Erik Oprešnik, Vili Frahm, Matej Zemljič in Sandi Pavlin. Mladi Aleks s taborniškimi prijatelji tabori ob Bohinjskem jezeru. Njihov vodja (igra ga Jurij Zrnec) jemlje taborništvo in vzgojo otrok preveč resno in s tem povzroča komične zaplete. To, da se fantje bolj kot za taborniški red in veščine zanimajo za sosednji, športno-umetniški tabor, kjer so večinoma prav luštne punce, ne pripomore k disciplini. Zabavni in čustveni zapleti med zanimivimi otroškimi in odraslimi liki se odvijajo na osupljivo lepih lokacijah triglavskega narodnega parka in tkejo himno naravi, čisti otroški duši, zdravi pameti, ljubezni, humorju in optimističnemu pogledu na življenje. Producent družinske komedije je produkcijska hiša Vertigo.

Osrednji protagonist kratkega igranega filma Bik je Milan Veber, 40 letni brezposelni likovni pedagog, ki je že nekaj časa brez službe in mu kronično primanjkuje denarja. Živi v poceni najeti garsonjeri nekdaj žive delavske četrti industrijskega mesta ter se počuti premlad, da bi se postaral in prestar, da bi začel znova. Vse do trenutka, ko nekega jutra po prekrokani noči hoče odpreti konzervo govejega golaža. Takrat skozi okno zagleda na ulici bika. Tistega bika, ki je pravkar pobegnil iz klavnice. V glavni vlogi nastopa Jure Ivanušič, v ostalih vlogah nastopajo Minca Lorenci, Jurij Drevenšek, David Čeh, Mateja Pucko, Nataša Tič Ralijan, Nika Rozman, Janko Turnšek, Gorazd Marinkovič, krave, pes Floki in bik Ferdo. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Makus film.

Gost pride v prestižno gostilno in si naroči hrano. Natakar sprejme njegovo naročilo in odhiti v kuhinjo. Medtem ko gost poln pričakovanj čaka na hrano, natakar hiti po sestavine. Na njivi poseje korenček, ulovi ribo, speče kruh, nareže korenje in vse skupaj skuha. Med čakanjem pa gost že umre od lakote. Natakar postreže hrano le še okostnjaku. To je zgodba komedije kratkega igranega filma Zadnje kosilo.

V modernem fantazijskem mestu živijo najrazličnejša pravljična bitja, izredno povezana z modnimi trendi. Ob nastajanju novega trenda se vilinci vzvišeno posmehujejo košatim bradam palčkov. Potem se eden od palčkov odloči, da je britje brade preveč nepraktično in da tega ne bo več počel je tematika s katero se ukvarja kratki igrani film Beard up. Oba zadnje navedena filma sta študijska projekta in sodita v otroški program skupne akcije.   

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas bomo sproti obveščali po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/novice/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi, glejte filme in ostanite doma!

Povezane novice