Vsi (filmi) doma #15

04. maj 2020
Ukrepi se počasi rahljajo, za lažji vstop v prihajajočo realnost vam v akciji Vsi (filmi) doma pošiljamo novo pošiljko filmov, v kateri se nahaja tudi večkrat nagrajeni kratki animirani film Celica režiserja Dušana Kastelica, ki je tudi nagrajenec Prešernovega sklada za animirani film.

Intimna zgodba o odnosu med Kraševcem in kraškim kamnom, ki se vzpostavlja skozi dvatisočletno zgodovino. Vanjo se vpletajo nuja po preživetju, tradicija, kultura, šport, prosti čas in zabava. Od rojstva do smrti je zgodba celovečernega dokumentarnega filma Živeti kamen (2014) režiserja Jurija Grudna, ki je o filmu med drugim povedal: »Na Krasu imamo kamen tako rekoč v genih. Zato nisem želel preprosto obravnavati zgodbe nabrežinskega kamna, ampak spregovoriti o njem na nov način. Na primer s poudarjanjem zelo izrazite ženske komponente, tako v kamnolomih kot v obrtniških delavnicah.« V filmu sodelujejo Igor Tuta, Ivo Kralj, Matejka Belle, Stanislav Renčelj, Mitja Gulič,Robin Soave, Marina Soave, Furio Princivalli, Zvonko Legiša, Daniele Pasini, Jasmina Rijavec, Ivan Pertot, Gabrijel Jeram, Pavel Gulič, Jernej Bortol, Eva Depetris, Giulia Depetris, Josip Orbanić, Gorazd Humar in Damjan Švara. Producent filma je Arsmedia. Sledi prav tako celovečerni dokumentarni film Heterodoks (2019) scenarista in režiserja Aljaža Bastiča, v katerem prof. dr. Franjo Štiblar razmišlja o slovenskem gospodarstvu in družbi. Z obravnavo desetih področij poda analizo sedanje situacije in pogled v prihodnost. Pri tem heterodoksni profesor o kompleksnih družbenih pojavih in dogajanjih spregovori poljudno, s preprosto razumljivo besedo, svoj pogled utemelji znanstveno in empirično ter predlaga, kako ravnati v dobro Slovenije. Film o tej temi je pri nas redkost. Producent filma je Franjo Štiblar.

Sledi plejada kratkih filmov. Prvi v nizu je kratki dokumentarni film DokumenTrate ali Lepi trenutki v težkih časih (2018) režiserjev Gašperja Markuna in Renata Švare. Film dokumentira tabor Umetnost dezinstitucionalizacije, ki je bil prvič prirejen leta 2017 na Tratah na gradu Cmurek, bivši instituciji za ljudi z duševnimi stiskami, in za teden dni vrnil glas stanovalcem tovrstnih zavodov. Za teden dni niso bili pacienti, ampak umetniki. Film preko srčnih trenutkov ponudi vpogled v to, kdo so zares tisti, ki se jih drži nalepka "duševni bolnik" in predstavi gibanje dezinstitucionalizacije. Producent filma je produkcijska hiša Koprodukcija plus. Sledi kratki igrani film In je takoj večer (2015) režiserja Kristijana Krajnčana. Na navaden dan v navadnem kraju se fant in dekle odločita, da bosta naredila samomor. Brez besed, brez očitnih razlogov. Njuni odsotni družinski člani niti opazijo ne, da izgineta. Sta sama s sabo, v avtomobilu, na jasi. Ampak življenje se ne da kar tako. Vztraja, nekje globoko v njiju, v njunih žilah in pogledih. On se noče boriti. Ona pa. Prihaja večer. Kdo od njiju ga bo videl? V filmu igrajo Neža Čadež, Lojze Krajnčan, Žigan Krajnčan, Bernarda Oman, Boris Ostan, Lara Ostan in Jette Ostan Vejrup. Scenarij za film je napisal Nejc Gazvoda, producent filma je Hrosch Production. Med tabo, mano in bogom (2012) je kratka igrana srhljivka scenarista in režiserja Tomaža Gorkiča, v kateri igrajo Sašo Rajakovič, Milan Štefe in Damir Leventič. Producenta filma sta 666 Productions in STRUP produkcija. Kratki igrani film Spremembe (2016) režiserja Jana Fabrisa pa je študijski projekt, v katerem igrajo Valter Dragan, Adrijana Frank, pokojni Peter Musevski, Saša Pavlin Stošić in Miha Rodman. Mladi meščanski par, ki si želi urediti svoje življenje, naleti na moralno dilemo, ki je ni sposoben razrešiti brez tragičnih posledic. Producent filma je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti – JSKD.

Škatla je polna mrkih bitij, ki dneve preživljajo v zdolgočasenem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen: vesel, živahen in radoveden. Bolj ko raste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce. Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo… je opis kratkega animiranega filma Celica / The Box (2017) scenarista in režiserja Dušana Kastelica, ki je lani, prav za ta film, prejel nagrado Prešernovega sklada za animirani film. V obrazložitvi, ki jo je spisala Varja Močnik, je med drugim poudarjeno, da je: »film gostoval na zavidljivem številu (več kakor 100) pomembnih festivalov po svetu in zanj prejel številne mednarodne nagrade (26) za najboljši film, animirani film, scenarij, zvok ... Dušan Kastelic je v Sloveniji in v svetu eden od pionirjev tehnike računalniške 3D-animacije, svoje filme pa vselej ustvarja kot producent, režiser, scenarist, glavni animator, avtor likovne zasnove scenografije in likov, montažer … Animirani film Celica je še kako živ dokaz o tem, da mogočna umetniška dela niso nujno “velika”, saj avtor v kratkem, poetičnem, a vendarle izjemno dostopnem filmu na samosvoj in neposreden način spregovori o ujetosti posameznika v tesne okvire družbe.« Za film Celica je septembra 2017 prejel vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, decembra istega leta pa še nagrado občinstva na festivalu Animateka. Mednarodno premiero je film doživel na prestižnem festivalu Cinequest v ZDA, kjer je prejel nagrado za najboljši kratki animirani film in s tem ponovno pravico do tekme za oskarje. Film je prejel še nagrado na Festivalu ÉCU v Parizu, ki se je v zadnjem desetletju uveljavil kot najpomembnejši evropski festival neodvisnega filma, kjer film ni bil samo nagrajen v kategoriji kratkega animiranega filma, temveč je bil proglašen za najboljši evropski neodvisni film 2018. Producent filma je Bugbrain inštitut za animacijo.

V edicijah animiranih serij Pim in Pan (2010) režiserke Polone Sepe dodajamo 4 nove epizode, v katerih mladi nadobudneži lahko poslednjič spremljajo zgodbe velikega mesta, kjer je med stolpnice iz železobetona stisnjena deželica, posejana s pisanim cvetjem, visokimi drevesi in zelenimi travniki. Producent animiranih serij je produkcijska hiša Casablanca.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bogatimo vsak ponedeljek in četrtek, filmi so dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas sproti obveščamo po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/dogodki/vsi-filmi-doma/.

Ostanite zdravi, glejte filme in pazite drug na drugega!

Povezane novice