Vsi (filmi) doma #14

30. april 2020
Tokrat v akciji Vsi (filmi) doma nova pošiljka 10 filmov, v njej med drugim tudi celovečerni animirano-dokumentarni film.

Komedija solz (2016) scenarista in režiserja Marka Sosiča z bridkim humorjem postavlja zrcalo sodobni družbi, ki jo razjedajo sovraštvo, rasizem in ksenofobija. Denis Valič je o celovečerni igrani drami med drugim zapisal: »In že s samim posrečenim izborom in karakterizacijo likov, prek katerih tako čudovito ujame oba obraza tega istrsko-primorskega okolja, na eni strani tistega, z grenkobo prežetega in vseskozi jeznega duha, ki živi v preteklosti in se čuti dolžnega, da je v večnem boju z do njega domnevno sovražno nastrojeno sedanjostjo, ter na drugi že prav ganljivo toplo in človeško dušo številnih ljudi iz tega okolja, Sosič pove več kot številne druge zgodbe na to temo.« V filmu igrajo Marjuta Slamič, Ivo Barišič, Mojca Lavrič, Katerina Antler, Tina Gunzek, Matija Rupel, Luna Jurančič Šribar in Ivo Selj. Producent filma je Arsmedia. Sočasja (2017) je biografski celovečerni dokumentarno-igrani film z izgubljenimi posnetki pokojnega pesnika Jureta Detele. Režiral ga je interdisciplinarni in multimedijski umetnik Miha Vipotnik, sicer tudi pionir videoarta pri nas, glavno vlogo pa je odigral Andraž Polič, igralec in pesnik. Zgodba o izgubljenih dokumentarnih posnetkih v filmu je resnična. Po naključju najdeni posnetki, so hkrati tudi redka introspekcija v samo bistvo umetniškega ustvarjanja. Jure Detela na najdenih posnetkih govori proti vsiljivim metaforam, ki zožujejo pomen izrečenega. Govori o evokaciji vzvišenega, ki ne dopušča nikakršnih prenesenih pomenov. Film je nastal v produkciji Casablanca. Celovečerni dokumentarni film Pappenstory – štorija o slovenskem amaterskem gledališču SAG Trst (2017) je zgodba o SAG-u, ki jo je v filmskem jeziku režiral Martin Turk. Ni le zgodba o nekem gledališkem ansamblu in njegovi dobi, ampak tudi prikaz konflikta med politiko in umetnostjo. SAG je sestavljalo več mladih navdušencev, duša SAG-a pa so bili Sergej Verč, Boris Kobal, Ivan Verč in Bogomila Kravos, ki jih v filmu tudi vidimo. Producent filma je Bela film.

Tisoč ur bridkosti za eno uro veselja (2018) je celovečerni biografski animirano-dokumentarni film režiserja Dušana Moravca. Film nam skozi pripovedko Kurent prikaže vse bistvene sestavine Cankarjeve literature. Zgodbo o njegovem delu in življenju nam pripovedujejo poznavalci njegovega izjemnega opusa. Posebnost filma so tudi animirane sekvence, ki prikazujejo čas pred I. svetovno vojno in takoj po njej, ko se pisateljevo razburkano življenje tudi konča, njegova smrt pa še vedno ostaja nepojasnjena. V filmu igrajo Jurij Souček (interpret Kurenta), Matjaž Pikalo (Ivan Cankar), Peter Dirnbek (Rok Kurent) in Neža Verdonik (Muza). Producent filma je Friendly Production.

V sekciji kratkih filmov si lahko ogledate kratki igrani film Robutanje koruze (2009) scenarista in režiserja Martina Turka, ki se sprašuje, kaj se zgodi, če te lastnik koruze ujame pri robutanju? V filmu igrajo Boris Cavazza, Deni Kahriman, Tim Kočevar, Sebastian Nared, Jakob Rajbar in Nika Vistoropski. Producent filma je Bela film. Sledi kratki dokumentarni film Samorastniške kronike (2017) režiserja Igorja Pedička. Film govori o Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem, ki je bila ustanovljena leta 1971 kot varuhinja zbirke likovnih del, ki vsako leto od 1968 nastajajo v organizaciji Mednarodnega tabora likovnih samorastnikov Trebnje. V najmlajše mesto v Sloveniji privablja samorasle likovne umetnike iz vsega sveta. Producent filma je Casablanca. V edicijah animiranih serij Pim in Pan (2010) režiserke Polone Sepe dodajamo 3 nove epizode, v katerih bodo mladi nadobudneži lahko spremljali zgodbe velikega mesta, kjer je med stolpnice iz železobetona stisnjena deželica, posejana s pisanim cvetjem, visokimi drevesi in zelenimi travniki. Producent animiranih serij je produkcijska hiša Casablanca. V fantazijskem kratkem animiranem filmu Catican (2017) režiserk Asje Trost, Inês Sambas in Mery Gobec pa se vloge obrnejo, človeštvu zavladajo mačke in verska tiranija. Spremljamo poslednji dan nekega človeka in proces nadvlade. Producent filma je Akademija umetnosti Univerza v Novi Gorici.

V času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, slovenske filmske ustvarjalke in ustvarjalci v sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in z Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture, do nadaljnjega podarjamo na ogled izbor slovenskih filmov. Spored bogatimo vsak ponedeljek in četrtek, filmi so dostopni 7 dni.

O novostih akcije Vsi (filmi) doma vas sproti obveščamo po kanalih Baze slovenskega filma, Slovenskega filmskega centra in na družbenih omrežjih. Aktualni spored in dostop do filmov pa je ves čas na voljo tudi na https://bsf.si/sl/dogodki/vsi-filmi-doma/.

Povezane novice